Darrieus

Savonius, Windside, Darrieus, H-Rotor, itd...

Darrieus

Postprzez Tyron » 02.05.2013, 12:28

Cześć!

Dysponuję bardzo lekkim wiatrem 3 do 6 m/s. Chcę zbudować Darrieusa typu H, trzy skrzydła ok. 2,5 m wysokości z włókna szklanego profil Lenz http://www.windstuffnow.com/main/vawt.htm, średnica wiatraka hmm? im większa tym wolniej będzie się kręcił (spadają obroty), tak?
Prądnica amerykanka, mam już okrągłe magnesy 33x10 mm. Pytanie jaki drut upchać aby wyciągnąć jakiekolwiek waty do akumulatora/akumulatorów do zasilania tylko oświetlenia?
Tyron
 
Posty: 5
Dołączył(a): 02.05.2013, 10:51

Re: Darrieus

Postprzez Waldemar Pachoł » 02.05.2013, 13:01

No cześć!

Tyron napisał(a):Chcę zbudować Darrieusa typu H, trzy skrzydła ok. 2,5 m wysokości

Wpierw przeczytaj to: http://www.komel.katowice.pl/ZRODLA/FULL/74/ref_26.pdf
Szacunkowa moc to: promień[m] x wysokość[m] x 60W (przy 8m/s) lub 15W (przy 4m/s)

Tyron napisał(a):im większa tym wolniej będzie się kręcił (spadają obroty), tak?

Tak. Małe obroty i duży moment.

Tyron napisał(a):Pytanie jaki drut upchać aby wyciągnąć jakiekolwiek waty do akumulatora/akumulatorów do zasilania tylko oświetlenia?

Oświetlenie 12V? Jeśli tak to policz jaką potrzebujesz moc. Podziel tę moc przez napięcie a uzyskasz natężenie. Grubość drutu to 1mm2 dla 4A natężenia dla jednofazowej prądnicy i 33% tej wartości dla trójfazowej.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1193
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Darrieus

Postprzez Tyron » 17.05.2013, 12:27

Od napisania pierwszego posta zarzuciłem na chwilę temat. Przyjąłem 2.5m [wys] x 1m [promień]. Według danych z wykresu komela dla 3m/s nie mam nic, 4m/s -> 40W, 6m/s -> 80W a według obliczeń z www.windstuffnow.com po przekształceniu jednostek dla 3m/s -> 33W, 6m/s -> 269W. Komu wierzyć? Przyjmując nawet w zaokrągleniu 270W/12V=22.5A dla trójfazowej amerykanki 9 cewek 24 magnesy (o czym zapomniałem napisać w pierwszym poście) wychodzi 1mm2 -> 1.33A, 22.5A -> 17mm2 czyli drut 4,6mm średnicy. Na pewno nie :(
Tyron
 
Posty: 5
Dołączył(a): 02.05.2013, 10:51

Re: Darrieus

Postprzez Waldemar Pachoł » 17.05.2013, 13:43

Proponuję raz jeszcze przejrzeć wykres komelu.
3m/s-nic, 4m/s-12W, 6m/s-25W, 8m/s-50W, 12m/s-100W
to wszystko z 1m2 powierzchni na którą działa wiatr.... dla Twojego typu turbiny = promień x wysokość.

Moc jest więc zależna od trzeciej potęgi prędkości, co oznacza że wiatr o dwukrotnie większej prędkości może dostarczyć ośmiokrotnie więcej mocy.
Jeśli liczymy tę wartość dla 1m2 to reguła ta jest zachowana dla 6,5ms -> 33W, 13m/s -> 269W
Coś źle przeliczyłeś dla 3m/s -> 33W, 6m/s -> 269W, bo te wartości będą dziesięciokrotnie mniejsze, czyli będzie to 3m/s -> 3,3W, 6m/s -> 26,9W.

Tyron napisał(a):Przyjmując nawet w zaokrągleniu 270W/12V=22.5A dla trójfazowej amerykanki 9 cewek 24 magnesy (o czym zapomniałem napisać w pierwszym poście) wychodzi 1mm2 -> 1.33A, 22.5A -> 17mm2 czyli drut 4,6mm średnicy. Na pewno nie :(


270W/12V=22,5A
22,5A/3fazy=7,5A
4A->1mm2 ; 7,5A->1,8mm2 czyli średnica drutu 1,5mm

edit: Przepraszam, że nieprecyzyjnie wyraziłem się w pierwszym moim poscie odnoście natężenia - te 33% dotyczy tego iż w trójfazowej prądnicy przyjmujemy 33% obciążenia dla fazy.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1193
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Darrieus

Postprzez Tyron » 17.05.2013, 15:40

Robiąc obliczenia przekształciłem nasze m/s na mph, metry na stopy w kalkulatorze miar i wrzuciłem do podanego wzoru, stąd te wyniki. Skoro są nierealne, to zostanę przy tych z wykresu Komela. Biorąc wartości ciut większe, ponieważ sprawność jest wyższa od sawoniusa, optymistycznie 80W przy 6m/s to będzie naprawdę MAX jaki wyciśnie się z tej turbiny? To skąd te wszystkie setki a nawet kilowaty uzyskiwane przez innych użytkowników?
Tyron
 
Posty: 5
Dołączył(a): 02.05.2013, 10:51

Re: Darrieus

Postprzez Waldemar Pachoł » 17.05.2013, 21:28

Tyron napisał(a):optymistycznie 80W przy 6m/s to będzie naprawdę MAX jaki wyciśnie się z tej turbiny?

Optymistycznie to będzie 30W przy 6m/s i więcej się niestety nie da - jest to nierealne - fizyka, a nie "widzimisię".

Tyron napisał(a):To skąd te wszystkie setki a nawet kilowaty uzyskiwane przez innych użytkowników?

Syndrom wędkarza... Taaaaaaką rybę złowiłem.
Widzisz, tylko dwóch spośród wszystkich autorów maili które dostałem z zapytaniami odnośnie wiatraków o pionowej osi obrotu podzieliło się informacją: "Miał Pan rację, wiatrak o pionowej osi obrotu można zbudować tylko w celach dekoracyjnych..." Reszcie jak mniemam działa. :) Wszak kto by się chwalił, że wyrzucił w błoto parę tysięcy pln-ów?
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1193
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Darrieus

Postprzez Tyron » 18.05.2013, 0:57

Mam już magnesy i tak chcę zrobić prądnicę i wiatrak. Znowu zacząłem czytać forum, jest po północy, chcę dziś coś robić do wiatraka a znowu mam mętlik w głowie od rozwiązań wszelakich i nie wiem co mam robić. Nasz polski średnioroczny wiatr jest tak samo do kitu dla wszystkich więc jak wyciskacie z niego waty?
Tyron
 
Posty: 5
Dołączył(a): 02.05.2013, 10:51

Re: Darrieus

Postprzez Waldemar Pachoł » 18.05.2013, 7:27

Ja wyciskam waty z zupełnie innej konstrukcji:
Zobacz - 3 łopaty (klasyczne rozwiązanie) z których każda ma 1.5m długości daje 3m średnicy.
3.1415x1.5^2=7.06m2 x 100W/8m/s = 706W

W przypadku wiatraków o pionowej osi obrotu nie dość, że masz tylko 60% sprawności mojego, to jeszcze wykorzystujesz tylko promień... i do tego musisz dołożyć wysokość.
Jeśli dołożysz 8m wysokości turbiny uzyskasz wymiary 1.5x8=12m2 x 60W/8m/s = 720W i masz to samo co ja.

...tylko zauważ, ile materiałów zużyłeś więcej do budowy. Konstrukcja 8m wysokości i 3m średnicy w stosunku do wiatraka klasycznego który ma tylko 3m średnicy a daje tyle samo.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1193
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Darrieus

Postprzez Tyron » 18.05.2013, 9:45

Przy jakim wietrze startuje i jak jest ulokowany, że ma wiatr 8m/s? Stale? Jeszcze jedno, na forum jest napisane o zwiększaczu napięcia, proszę o przykład na jakichś wartościach prądu jak on działa. Dla jakiego napięcia oblicza się wtedy drut?
Tyron
 
Posty: 5
Dołączył(a): 02.05.2013, 10:51

Re: Darrieus

Postprzez Waldemar Pachoł » 18.05.2013, 11:01

Tyron napisał(a):Przy jakim wietrze startuje

Ten parametr z punktu widzenia użytkownika jest nieistotny - to jest taki "chłyt marketindodi" wprowadzony przez producentów. Dzięki niemu można bardziej ogłupić ewentualnych klientów, którzy myślą, że te kilowaty już w momencie startu otrzymają. Wiatrak nawet jakby startował od 1m/s to i tak produkcja zaczyna się od 4m/s.

Tyron napisał(a):i jak jest ulokowany, że ma wiatr 8m/s? Stale?

Oczywiście, że nie ma. Wartość 8m/s podaję z tego powodu że akurat przy takiej prędkości wiatru z 1m2 powierzchni mamy 100W (wiatrak z poziomą osią obrotu). Łatwo zapamiętać i łatwo przeliczyć inne wartości.
6m/s-50W, 4m/s-25W i 10m/s-200W, 12m/s-400W z 1m2
Lokacja: pomiędzy sznurem domów a pobliskim "laskiem" którego non stop ubywa.

Tyron napisał(a):Jeszcze jedno, na forum jest napisane o zwiększaczu napięcia, proszę o przykład na jakichś wartościach prądu jak on działa. Dla jakiego napięcia oblicza się wtedy drut?

Drut liczy dla obciążenia prądnicy, tak jakby podwajacza nie było.
Jak działa? Napięcie na wyjściu jest wyższe a natężenie niższe.

edit: Chcesz się naprawdę zirytować wydajnością tego co chcesz zrobić: http://www.windenergy.com/southwest-adv ... -test.html
i tu:
Kod: Zaznacz cały
http://www.wind-works.org/cms/index.php?id=68&tx_ttnews[tt_news]=61&cHash=5257f2f1a83dd2cac9880becfb680f90
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1193
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Darrieus

Postprzez l.j » 18.05.2013, 19:12

Tak jak pisze Waldek. Turbiny o pionowej osi obrotu są dobre tylko do dekoracji, lub żeby zaciekawić sąsiadów...

A ogólnie rzecz biorąc, to małe elektrownie wiatrowe można traktować, w większości przypadków, tylko jako hobby;)
Pomyślnych wiatrów i słonecznych dni...
Avatar użytkownika
l.j
Administrator
 
Posty: 162
Dołączył(a): 16.07.2008, 17:14


Powrót do VAWT - Elektrownie o pionowej osi obrotu

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron