moc prądnicy a magnesy

Budowa prądnicy domowym sposobem

Re: moc prądnicy a magnesy

Postprzez Waldemar Pachoł » 27.01.2016, 18:56

Można, ale należy polutować go porządnie.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: moc prądnicy a magnesy

Postprzez nowoa » 27.01.2016, 19:02

Dziękuję serdecznie za odpowiedz, jak polutuję to izolować jakąś termokurczliwą?
Energia odnawialna i rosyjski boxer to jest to co mnie kręci
nowoa
 
Posty: 55
Dołączył(a): 09.11.2015, 22:46
Lokalizacja: okolice darłowa nad samym morzem

Re: moc prądnicy a magnesy

Postprzez Brus78 » 27.01.2016, 21:00

Jak bedziesz lutował cewki to staraj się w miejscach lutowania zeskrobac izolację na drucie.
ja dodatkowo opalałem ją u siebie. ta izolacja jak wiesz jest odporna na wysoką temperaturę.
Różnego typu historie....
Avatar użytkownika
Brus78
 
Posty: 539
Dołączył(a): 24.02.2014, 18:32
Lokalizacja: REDA

Re: moc prądnicy a magnesy

Postprzez nowoa » 27.01.2016, 22:04

Ok tak zrobię
Energia odnawialna i rosyjski boxer to jest to co mnie kręci
nowoa
 
Posty: 55
Dołączył(a): 09.11.2015, 22:46
Lokalizacja: okolice darłowa nad samym morzem

Re: moc prądnicy a magnesy

Postprzez kisoft » 08.02.2016, 10:29

Jeżeli będziesz robił nową konstrukcję to 9 cewek 12 magnesów ( na jednej tarczy) poprawisz zdecydowanie wykorzystanie słabszych wiatrów.
kisoft
 
Posty: 208
Dołączył(a): 23.11.2011, 1:06

Re: moc prądnicy a magnesy

Postprzez TOMMASZ » 17.02.2016, 22:57

najatuw4646 napisał(a):wszystko od podstaw wedle mojego projektu.
[link usunięto]

TEN OSOBNIK TO SPAMER,żaden projekt nie wchodzi tutaj w grę.
Drut nawet lepiej jest łączyć,nie ma ryzyka poplątania wszystkich cewek podczas układania.Ważne aby drut był dobrze oskrobany i robisz skrętkę na odcinku 1cm,lutujesz fosolem abo pastą do rur miedzianych ale potem koniecznie popraw kalafonią bo pozostałości pasty lub fosolu będą zżerać z czasem miedz. ;)
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: moc prądnicy a magnesy

Postprzez Waldemar Pachoł » 18.02.2016, 16:18

Spoko Tomku, każdy nowy jeśli ma nienaturalny/pokolorowany link z anchorem w podpisie lub zawartości dostaje bana z automatu a post leci do nicości. Ze szczególnym uwzględnieniem różnej maści "SEO specjalistuff" z Olsztyna.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: moc prądnicy a magnesy

Postprzez TOMMASZ » 19.02.2016, 21:43

No i tak trzymać Waldku.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: moc prądnicy a magnesy

Postprzez nowoa » 24.02.2016, 19:11

Czy ma jakieś znaczenie czy zamontuje mostek prostowniczy w gondoli czy np 30m od wiatraka przy akumulatorach
Energia odnawialna i rosyjski boxer to jest to co mnie kręci
nowoa
 
Posty: 55
Dołączył(a): 09.11.2015, 22:46
Lokalizacja: okolice darłowa nad samym morzem

Re: moc prądnicy a magnesy

Postprzez Szympik188 » 24.02.2016, 20:43

Znaczenia wielkiego nie ma, ale gdy chcesz mostek przy aku wtedy konieczne będzie trzy żyły, oczywiście o sporym przekroju.
Szympik188
 
Posty: 176
Dołączył(a): 18.03.2014, 22:14

Re: moc prądnicy a magnesy

Postprzez nowoa » 24.02.2016, 22:18

3x1,5 mm wystarczy czy mało?
Energia odnawialna i rosyjski boxer to jest to co mnie kręci
nowoa
 
Posty: 55
Dołączył(a): 09.11.2015, 22:46
Lokalizacja: okolice darłowa nad samym morzem

Re: moc prądnicy a magnesy

Postprzez SiEm » 24.02.2016, 22:44

Witam
Zależy to od prądu i długości przyłącza kablowego. Skorzystaj z całki joule'a, który jest pochodną prądu. Pozdrawiam
SiEm
 
Posty: 243
Dołączył(a): 17.03.2013, 20:59

Re: moc prądnicy a magnesy

Postprzez Szympik188 » 25.02.2016, 0:32

Wydaje mi się że to za mało jeśli masz odległość wiatrka od aku ok 30m to conajmniej 3xtyle co podałeś i to najlepiej w miedzi. Wiadomo że miedź kosztuje więc można zastąpić aluminium z tym że przekrój przydało by się jeszcze zwiększyć:)
Szympik188
 
Posty: 176
Dołączył(a): 18.03.2014, 22:14

Re: moc prądnicy a magnesy

Postprzez nowoa » 26.02.2016, 22:29

To kawał drutu trzeba , chyba prościej będzie akumulatory przy samym maszcie zamontować
Energia odnawialna i rosyjski boxer to jest to co mnie kręci
nowoa
 
Posty: 55
Dołączył(a): 09.11.2015, 22:46
Lokalizacja: okolice darłowa nad samym morzem

Re: moc prądnicy a magnesy

Postprzez Kwazor » 28.02.2016, 16:33

Szympik nie trzeba 3 razy wystarczy 2 krotne zwiększenie przekroju przewodu aluminiowego w stosunku do miedzianego.
I masz 10% zapasu jeszcze.
Panele : 180Wp CIGS + regulatorv MPPT DIY.
Kwazor
 
Posty: 117
Dołączył(a): 09.09.2012, 11:17
Lokalizacja: REDA

Poprzednia strona

Powrót do Prądnica

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości