Programator

Sterowanie elektrownią, elektronika, schematy, podłączenie do sieci, itd...

Programator

Postprzez Juriii » 12.02.2018, 22:37

Panowie, chciałbym sobie zaprogramować procka w BrizoHV przez złącze ISP na płytce.
Czy nada się do tego taki programator?
http://allegro.pl/programator-isp-usbas ... 87383.html
Czy sterownik musi być podłączony do zasilania?
Jakie go programu użyć żeby ustawić te fusebity i inne tam potrzebne rzeczy?
Juriii
 
Posty: 560
Dołączył(a): 12.05.2013, 9:21

Re: Programator

Postprzez Juriii » 14.02.2018, 12:17

Panowie, nikt się tu nie interesuje elektroniką ??????? Chce zakupić ten programator, i użyć programu sinaprog.
Juriii
 
Posty: 560
Dołączył(a): 12.05.2013, 9:21

Re: Programator

Postprzez Brus78 » 14.02.2018, 18:44

Ja nie pomogę . Za krótki jestem :shock:
Różnego typu historie....
Avatar użytkownika
Brus78
 
Posty: 539
Dołączył(a): 24.02.2014, 18:32
Lokalizacja: REDA

Re: Programator

Postprzez telefunk » 15.02.2018, 19:59

Witam Cię Jurii.
Zagladałem na info tego programatora i sądzę że spokojnie da sobie radę z twoim prockiem.Ja swojego programowałem programatorem zrobionym wg schematu "Dybkowskiego"i też poszło bez bólu,ale pierwszego zablokowałem bo źle ustawiłem fusebity.Musisz wiedzieć co robisz aby go nie zablokować bo wtedy już nie odczytasz i nie zapiszesz nic na nim.Ten programator którym ja się posłużyłem pracował pod COMem ale zdaje sobie sprawę że możesz nie mieć kompa z comem więc pozostaje np.po USB.
pozdrawiam
telefunk
 
Posty: 63
Dołączył(a): 12.04.2016, 20:22

Re: Programator

Postprzez Juriii » 15.02.2018, 22:57

To ok. No com-a nie mam, więc pozostaje usb. W ustawieniach fusebitów poprzestawiam tylko to co Łukasz każe. Myślę że dam rade. A brizo nie musi być podłączone do zasilania? Bo zasilanie procka pójdzie z programatora?
Juriii
 
Posty: 560
Dołączył(a): 12.05.2013, 9:21

Re: Programator

Postprzez telefunk » 18.02.2018, 19:03

Co do zasilania samego sterownika to zobaczysz czy będzie poprawnie odczytywał programator procka,jeśli nie będzie szło bez zasilania sterownika to musisz podać jakieś zasilenie w granicach 12 V i powinno pójść bez problemu.Ja swojego musiałem zasilić bo bez resetował się i nie dawało się programować.
telefunk
 
Posty: 63
Dołączył(a): 12.04.2016, 20:22

Re: Programator

Postprzez Juriii » 27.02.2018, 22:53

I już sterownik zaprogramowany. Do zaprogramowania użyłem mkAVRcalculator. Łatwy i intuicyjny program. Polecam.
BrizoHV ładnie się uruchomiło, teraz będzie czekać na swoją kolej

Obrazek
Juriii
 
Posty: 560
Dołączył(a): 12.05.2013, 9:21

Re: Programator

Postprzez Szympik188 » 27.02.2018, 23:15

Witam kolego Juriii, właśnie ciekawiło mnie do czego potrzebne Ci brizo HV skoro z tego co wiem posiadasz już on grida ograniczonego do 50V.
Możesz zdradzić skąd wziąłeś materiały do wykonania tego sterownika?
Szympik188
 
Posty: 176
Dołączył(a): 18.03.2014, 22:14

Re: Programator

Postprzez Juriii » 28.02.2018, 6:02

To brizo jest i potrzebne do mojej kolejnej elektrowni wiatrowej, która już powoli powstaje. A materiały do budowy sterownika otrzymałem od Łukasza Janikowskiego, za co bardzo dziękuje Łukaszu.
Juriii
 
Posty: 560
Dołączył(a): 12.05.2013, 9:21


Powrót do Sterownia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość