Akumulatory

Sterowanie elektrownią, elektronika, schematy, podłączenie do sieci, itd...

Re: Akumulatory

Postprzez set » 11.05.2012, 8:32

Dlaczego stracą swoją pojemność ?
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Akumulatory

Postprzez Waldemar Pachoł » 11.05.2012, 21:43

Akumulatory tak mają.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Akumulatory

Postprzez TOMMASZ » 11.05.2012, 23:16

Ot,taka ich natura,ale po jakimś tam czasie.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Akumulatory

Postprzez set » 12.05.2012, 14:12

Wiadomo że tracą po jakimś czasie
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Akumulatory

Postprzez TOMMASZ » 12.05.2012, 16:30

A tracą bo się zasiarczają, i tego ni jak nie przeskoczymy.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Akumulatory

Postprzez set » 14.05.2012, 8:55

W moim ups-e jest dodatkowe gniazdo na zewnętrzny pakiet baterii więc żeby uniknąć równoległego łączenia może trzeba zrobić tak jak na schemacie blokowym
Załączniki
łączenie akumulatorów z ups.JPG
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Akumulatory

Postprzez TOMMASZ » 17.05.2012, 15:16

Set,a jakie napięcie jest wymagane w tym UPSie, 12, 24, 48V?.

Mam z tym problem,bo nie udało mi się znaleźć odpowiedniego.Wszystkie mają zasilanie od 24 do 120V, czyli akumulatory łączone w szereg.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Akumulatory

Postprzez set » 17.05.2012, 16:27

Mój Apc ma zasilanie 48V i ma wejście na zewnętrzne akumulatory więc można podłączyć np:
do gniazda wewnętrznego 4 szt szeregowo po 70Ah
do gniazda zewnętrznego 4 szt szeregowo po 100Ah
Razem miałbym 48v 680 Ah
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Akumulatory

Postprzez TOMMASZ » 17.05.2012, 17:15

No właśnie,a ja nastawiłem się na 12V.Musiałbym pobić inną prądnicę,lub przekładnię z wiatraka na prądnicę.A czy są UPSy zasilane 12V ?.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Akumulatory

Postprzez Waldemar Pachoł » 17.05.2012, 18:35

Są - standardowe UPSy do podtrzymywania domowych PC mają akumulatorek 12V. - Problem tylko ze "sterowaniem" niektórymi gdyż mają włączoną funkcję oszczędzania energii i np w przypadku mniejszego poboru niż 20W wyłączają się po 2 minutach.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Akumulatory

Postprzez TOMMASZ » 17.05.2012, 18:43

Tę funkcję można ponoć wyłączyć,ale moc tych UPSów jest słaba. Teraz jestem w kropce.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Akumulatory

Postprzez set » 17.05.2012, 20:30

Te na 12 v to chyba do 500 W max a duże tak jak mój to 48 V
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Akumulatory

Postprzez TOMMASZ » 17.05.2012, 20:57

set napisał(a):Te na 12 v to chyba do 500 W max a duże tak jak mój to 48 V

Tego się właśnie obawiałem,czyli pozostaje mi tylko przetwornica 12V.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Akumulatory

Postprzez set » 17.05.2012, 21:38

Nie wiem jak u użytkownicy ups-ów i wiatraków radzą sobie z wyłączeniem ładowania(z ups-a ) ale ja wymyśliłem że można zastosować diodę na kablu z akumulatora i prad będzie płynął z aku do ups-a a w drugą stronę już nie
Na krzemowej jest spadek około 0,7 V więc to nie mało trzeba by zastosować inną może schotkiego on mają podobno 0,3V a tyle jest do zaakceptowania, moc ups-a to 2200W napięcie 48V więc dioda żeby miała zapas musi mieć minimum 60A
Tak sobie wydedukowałem
Co do ups- a na 12 V to może są większe, osobiście szukałem powyżej 2 kw i napięcie mi pasowało
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Akumulatory

Postprzez Maciek » 17.05.2012, 22:55

Ja zakupiłem EVERka 700VA.Ten model nie ma żadnych ograniczeń czasowych, również małe obciążenie nie powoduje jego wyłączenia. Ma sinus, ale moc tylko, albo aż 420 W. Jest to chyba najmocniejszy UPS który jest zasilany 12V mocniejsze wersje mają już 24V, a te co dają kilowaty - 48V. Powiem tak, żeby mi tylko wystarczyło energii na spożytkowanie przez ten UPSik to już będę szczęśliwy.

Teraz dorobiłem do niego wentylator i póki co działa naprawdę fajnie.
P5170057.JPG


Set, UPS ładuje tylko jak ma kabel podłączony do sieci, ale jak rusza z "zimnego startu" to działa jak zwykła przetwornica.
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 250
Dołączył(a): 16.05.2009, 0:53
Lokalizacja: Wieluń

Re: Akumulatory

Postprzez set » 18.05.2012, 8:25

O to chodzi żeby ups był cały czas podłączony do sieci, jeżeli akumulatory się naładują( i tu chodzi o to żeby naładował je wiatrak) to zasilanie z sieci zostanie wyłączone i ups przełączy się na akumulatory jak napięcie na nich spadnie to układ załączy zasilanie z sieci i ups przełączy się na sieć.
Taki układ byłby w pełni zautomatyzowany (przechodzenie z sieci na aku odbywałoby się bez wyłączenia odbiorników ) ale trzeba rozwiązać problem wyłączenia ładowania akumulatorów z ups-a no i nie wiem jakie są straty w ups-e na biegu jałowym ale to mogę zmierzyć
Tak sobie to uknułem nie wiem czy dobrze ale pomysł jest.
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Akumulatory

Postprzez TOMMASZ » 18.05.2012, 9:39

A jak działa na zimnym starcie,to jak podłączyć do sterownika aby się uruchamiał?. Włącznik zimnego startu do sterownika,załączenie przetwornicy,tak?.

Set kombinuje dobrze,bo zanik prądu i brak wiatru to całkowity brak prądu.Tylko czy da się to wszystko razem podłączyć?.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Akumulatory

Postprzez Maciek » 18.05.2012, 10:41

Najprostszy sposób dać diodę z dużym radiatorem :D miedzy UPSem, a akumulatorem i po sprawie.

Set zwróć uwagę na chłodzenie czy jest wystarczające, bo generalnie UPSy nie są przystosowane do pracy ciągłej.
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 250
Dołączył(a): 16.05.2009, 0:53
Lokalizacja: Wieluń

Re: Akumulatory

Postprzez set » 18.05.2012, 10:58

Z tym zimnym startem to jest problem bo w ups apc włączenie trwa w granicy 2-3 sekund trzeba wcisnąć przycisk i jak zapiszczy to nacisnąć jeszcze raz więc ten proces trwa chwilę i nijak mi nie przychodzi do głowy jak to przeskoczyć.
U mnie ma to wyglądać tak
Wiatr wieje i ładuje akumulatory powiedzmy do wartości 55V wtedy układ wyłącza zasilanie ups-a z sieci a on przechodzi na akumulatory jeżeli wiatr wieje dalej to ups cały czas pracuje z aku a jeżeli przestaje wiać i napięcie na akumulatorach spadnie do 44V to układ załącza zasilanie z sieci i ups przełącza się z aku na sieć
Ręcznie trzeba by sterować wtedy gdy nie będzie prądu i napięcie na akumulatorach będzie poniżej 44V bo ups będzie działał i nadmiernie rozładuje aku.
Co do samego układu to wydaje mi się dosyć prosty, próg 55V rozwarcie styków przekaźnika(220V z sieci) 44 V zwarcie styków przekaźnika.

Maciek też wpadłem martwi mnie tylko spadek napięcia na diodzie 0,8 v chociaż przy 48V to nie wiele,dzisiaj zrobię jakieś pomiary i fotki
podłączę może z 1 kw pod mojego ups-a i zobaczę jak się grzeje a wiatrak oryginalny ma taki jak ty założyłeś.Ogólnie cały ten ups jest duży i ciężki.
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Akumulatory

Postprzez Maciek » 18.05.2012, 11:44

Sprawdzałeś przy jakim napięciu na baterii UPS się wyłącza? (działa zabezpieczenie?)
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 250
Dołączył(a): 16.05.2009, 0:53
Lokalizacja: Wieluń

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sterownia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość