Akumulatory

Sterowanie elektrownią, elektronika, schematy, podłączenie do sieci, itd...

Re: Akumulatory

Postprzez set » 18.05.2012, 15:20

Jeszcze nie, dzisiaj zbadam temat.Mój znajomy ma zapytać swojego kumpla elektronika o układ wyłączający ups-a i regulator kaskadowy wszystko regulowane
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Akumulatory

Postprzez TOMMASZ » 18.05.2012, 19:48

[quote="Maciek"]Ja zakupiłem EVERka 700VA.Ten model nie ma żadnych ograniczeń czasowych, również małe obciążenie nie powoduje jego wyłączenia. Ma sinus, ale moc tylko, albo aż 420 W.

Maćku,czy to ten?.

http://allegro.pl/ups-ever-mp-700dpc-70 ... 98393.html
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Akumulatory

Postprzez Maciek » 18.05.2012, 20:04

Nie. Mój ma oznaczenie Ever ECO 700 CDS.
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 250
Dołączył(a): 16.05.2009, 0:53
Lokalizacja: Wieluń

Re: Akumulatory

Postprzez TOMMASZ » 18.05.2012, 20:16

W sumie to ja nie wiem czy to się kalkuluje,bo za 450zł. mogę mieć coś takiego.

http://allegro.pl/przetwornica-ts-400-m ... 11297.html


Z tego co się orientuję,to solidne i nie zawodne przetwornice.Choruję na taką o mocy ciągłej 1000W,ale to już inny próg cenowy.
Ostatnio edytowano 18.05.2012, 22:55 przez TOMMASZ, łącznie edytowano 1 raz
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Akumulatory

Postprzez Maciek » 18.05.2012, 20:28

Ja dość długo szukałem, aż znalazłem za 79 + przesyłka. 450 to bym chyba nie dał.
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 250
Dołączył(a): 16.05.2009, 0:53
Lokalizacja: Wieluń

Re: Akumulatory

Postprzez set » 18.05.2012, 22:07

Więc były testy oto wyniki:
Dioda działa ups nie ładuje akumulatorów
Pobór mocy z akumulatorów na biegu jałowym 2A czyli jakieś 100W to dosyć dużo
Podłączyłem odkurzacz stary zelmer około 1400W ups wyłączył się przy napięciu akumulatorów 38V
Po jakichś 30 minutach pracy z obciążeniem 1400W transformatory były lekko ciepłe
Poboru prądu z sieci na biegu jałowym nie zmierzyłem bo nie mam miernika który mierzyłby natężenie prądu zmiennego
Ot kilka zdjęć
Załączniki
20120518643.jpg
20120518641.jpg
20120518640.jpg
20120518639.jpg
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Akumulatory

Postprzez TOMMASZ » 20.05.2012, 12:01

Panowie,a co myślicie o czymś takim?.

http://allegro.pl/przetwornica-fallowni ... 42006.html
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Akumulatory

Postprzez Maciek » 20.05.2012, 21:00

Tomek pomyśl o tym http://allegro.pl/ups-ever-sinline-1200 ... 70759.html tam znajdziesz najprawdziwszą sinusoidę nawet prawdziwszą niż w moim CDSie możesz mi wierzyć :lol: lub http://allegro.pl/zasilacz-awaryjny-eve ... 58135.html
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 250
Dołączył(a): 16.05.2009, 0:53
Lokalizacja: Wieluń

Re: Akumulatory

Postprzez TOMMASZ » 21.05.2012, 18:39

Maćku,wszystko jest cacy.Tylko że ten pierwszy jest słaby,i wcale nie tani a zasilany 24V.
Ten drugi ma większą moc i ujdzie,ale zasilanie 48V a to odpada. ;)
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Akumulatory

Postprzez TOMMASZ » 26.05.2012, 21:09

Macie może jakiś schemat podłączenia UPSa i sterownika?.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Akumulatory

Postprzez Maciek » 28.05.2012, 23:50

set napisał(a):Dioda działa ups nie ładuje akumulatorów

Bardzo ciekawi mnie jaką zastosowałeś diodę możesz podać symbol?

Te 2A to dość sporo trochę szkoda mocy.
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 250
Dołączył(a): 16.05.2009, 0:53
Lokalizacja: Wieluń

Re: Akumulatory

Postprzez set » 29.05.2012, 15:29

Dzisiaj zobaczę ale dioda jest spora
Co do poboru prądu to jest dokładnie 1,8 A, nie mało ale cóż poradzić tego już się nie da przeskoczyć.
Odbiegając nieco od tematu to robi mi się kaskadowy regulator ładowania z trzema progami regulowanymi oraz z regulowaną histerezą, w zestawie ma być także sterownik do załączania ups-a z regulowanymi progami, co do załączania samego ups-a to w najgorszym razie będzie uruchamiany z zimnego startu. wszystko za sumę około 200 zł
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Akumulatory

Postprzez Maciek » 29.05.2012, 15:57

Jak byś był tak dobry to zerknij na tę diodę.
Dlaczego robisz kaskadę? Nie lepiej wykorzystać sterownik z forum na atmedze?
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 250
Dołączył(a): 16.05.2009, 0:53
Lokalizacja: Wieluń

Re: Akumulatory

Postprzez set » 29.05.2012, 16:14

PWM lepszy od kaskady ? nie będzie skracał żywotności grzałki
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Akumulatory

Postprzez Maciek » 29.05.2012, 16:38

Jedno jest pewne. Płynne załączanie na pewno jest mniej udarowe, ale grzałce to i tak wszystko jedno.
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 250
Dołączył(a): 16.05.2009, 0:53
Lokalizacja: Wieluń

Re: Akumulatory

Postprzez set » 29.05.2012, 21:15

Dioda to D00-100-06 102 100A przenosić będzie maksymalnie 45A więc zapas spory
Co do sterownika PWM to prąd na grzałki musi być zmienny (tak się dowiedziałem nie wiem czy dobrze) czyli trzeba by dać trzy grzałki na każdą fazę po jednej
Mam rację ???
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Akumulatory

Postprzez TOMMASZ » 30.05.2012, 5:25

PWM działa na jednej grzałce i prądzie stałym,różnica polega na tym że obciążenie nie jest załączane na maxa,a tylko tyle aby ograniczyć obroty prądnicy tak aby napięcie było odpowiednie.Czyli załączenie obciążenia jest płynne,uzależnione od siły wiatru.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Akumulatory

Postprzez set » 30.05.2012, 15:13

Elektronik coś tam gadał o tyrystorze itd coś ma wykminić.
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Akumulatory

Postprzez TOMMASZ » 30.05.2012, 19:10

Tyrystor nic tu nie da jeśli nie będzie miał odpowiedniego sterowania,a sterowanie to właśnie PWM na atmeg8 i on tym steruje tak,jak go zaprogramujesz. ;)
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Akumulatory

Postprzez Mariusz » 30.05.2012, 19:24

TOMMASZ napisał(a):Tyrystor nic tu nie da jeśli nie będzie miał odpowiedniego sterowania,a sterowanie to właśnie PWM na atmeg8 i on tym steruje tak,jak go zaprogramujesz. ;)

Ale tyrystora nie wysterujemy z PWM dla prądu DC gdyż przestaje on przewodzić po zaniku prądu.
Mariusz
 
Posty: 238
Dołączył(a): 28.03.2010, 0:31

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sterownia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość