Sterownik na procesorze Atmega8

Sterowanie elektrownią, elektronika, schematy, podłączenie do sieci, itd...

Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez Waldemar Pachoł » 15.03.2011, 19:54

Dostałem od Pana Krzysztofa Krawca z Kaszub nieodpłatnie do umieszczenia na mojej stronie schemat, program źródłowy oraz kompilację do sterownika na procesorze Atmeg8.
Cytat za Autorem:
"Sterownik posiada wyświetlacz 2x16, pracuje w zakresie napięć 12V do 99V, załącza przetwornicę oraz przerzutnik sieci w regulowanej histerezie. Górny zakres ładowania akumulatorów pilnuje przerzutnik PWM , czyli jako ograniczenie mocy wystarczy jedna grzałka dużej mocy."

Koszt części około 70 zł. Trzeba będzie tylko pomyśleć o programowaniu Atmega8. Zakup programatora lub zlecenie programowania np 20 kostek. Jestem tylko ciekaw, ilu będzie chętnych...

ścieżki:
plytka_atmeg.png


plik .brd do Eagle
http://www.mala-elektrownia.ovh.org/untitled_mask.rar
pliki:
http://www.mala-elektrownia.ovh.org/sterownik.zip

fastedit: Na wejściu próbkującym proponuję peerek do regulacji wartości napięcia wejściowego, co znacznie ułatwi ustawienia układu. (zawarto na płytce)

fastedit2: procesor należy ustawić na 4MHz.

fastedit3: Pobór prądu: --- skreślony ---

fastedit4: Zamiast ULN2001 proszę wstawić ULN2003 - pobór prądu całości będzie 10-krotnie mniejszy.

fastedit5: Wersja z modułem wykonawczym: viewtopic.php?p=2116#p2116

Obrazek

Całość opracowania jak również wszystkie prezentowane schematy i rozwiązania są własnością ich Autorów. Dozwolone jest ich kopiowanie, publikowanie i wytwarzanie o ile ta działalność nie ma charakteru zarobkowego (komercyjnego), jednakże w przypadku przedruku czy publikacji konieczne jest uzyskanie pisemnej zgody od Autorów. Prawo dozwolonego użytku wykraczającego poza zakres osobisty wymaga zawsze wymienienia źródła i nazwiska oraz imienia twórcy.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez Maciek » 16.03.2011, 14:45

... jestem chętny:) najlepiej na gotowe płytki i zaprogramowany procesor:) w rozsądnej cenie. Kiedy będzie można obejrzeć materiały?
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 250
Dołączył(a): 16.05.2009, 0:53
Lokalizacja: Wieluń

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez Maciek » 21.03.2011, 19:02

Muszę powiedzieć, że zżera mnie ciekawość:)
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 250
Dołączył(a): 16.05.2009, 0:53
Lokalizacja: Wieluń

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez Waldemar Pachoł » 08.04.2011, 22:22

Jestem raczej rozczarowany zainteresowaniem...
I z tej przyczyny powstaną tylko 4 układy :) - dla tych, którzy zaakcentowali chęci.

100_4136.jpg

100_4144.jpg
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez jacek mocek » 09.04.2011, 9:10

Witam po raz pierwszy na forum,jestem zainteresowany z zaprogramowanym procesorem.Pozdrawiam Jacek.
jacek mocek
 
Posty: 6
Dołączył(a): 09.04.2011, 9:03

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez Waldemar Pachoł » 09.04.2011, 15:52

Jacek będę miał Ciebie na uwadze, choć szybko następnej tury nie będzie. W każdym razie to ostatnie produkcja "foliowa" teraz wszystkie płytki będą wykonywane w technologii fotochemicznej.

1280x720 XviD 56kbit MP3 około 30 sekund w granicach 10MB.
trawiarka prędkość 1
trawiarka po 10 minutach prędkość 2
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez Maciek » 09.04.2011, 15:56

Oj koledzy - potencjalni chętni zamawiajcie póki Pan Waldek chętny :D Wcale nie jest takie proste znaleźć porządny regulator ładowania do elektrowni wiatrowej czy słoneczno-wiatrowej, a te od baterii słonecznych zupełnie nie nadają się do wiatraka! Z kolei te oferowane na amerykańskich stronach z tego co zauważyłem pracują na niedostępnych w Polsce prockach.

Brać bo później nie będzie :lol:
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 250
Dołączył(a): 16.05.2009, 0:53
Lokalizacja: Wieluń

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez jacek mocek » 10.04.2011, 16:26

Waldemarze będę czekał.
jacek mocek
 
Posty: 6
Dołączył(a): 09.04.2011, 9:03

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez zue » 10.04.2011, 21:01

Ja też jestem chętny , czekałem na więcej szczegółów ale skoro trzeba się zadeklarować to bardzo chętnie.Mam wiatrak Air 403 z uszkodzoną elektroniką i myślę że ten układ byłby dla mnie.
zue
 
Posty: 1
Dołączył(a): 10.04.2011, 20:56

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez kuba53 » 11.04.2011, 21:03

Witam.
Jestem również zinteresowany regulatorem na procesorze Atmeg8
kuba53
 
Posty: 1
Dołączył(a): 16.12.2009, 10:51

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez krzywy1 » 21.04.2011, 8:47

Witam panie Waldemarze
Ja również jestem zainteresowany tym sterownikiem, jeśli już coś będzie wiadomo proszę dać znać, moj email : 20081964@wp.pl
krzywy1
 
Posty: 9
Dołączył(a): 04.03.2011, 12:25

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez Maciek » 29.04.2011, 22:13

Witam czy są jakieś newsy co do sterownika? :)
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 250
Dołączył(a): 16.05.2009, 0:53
Lokalizacja: Wieluń

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez zywiol.tom » 30.04.2011, 23:01

Ano są :D
Szczegóły niebawem...
zywiol.tom
 
Posty: 14
Dołączył(a): 03.01.2009, 17:08

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez Rexx » 01.05.2011, 2:46

Witam,

również jestem zainteresowany takim sterownikiem.
Ze swojej strony: posiadam programator i "wszystko co niezbędne" do programowania ATMEGA8.
Jeżeli ktoś jest zainteresowany to zapraszam (Wrocław, Warszawa lub "coś na trasie", 13/15.05 będę przejeżdżał przez Ostrołękę ;-)
Mam na stanie 4xATMEGA8-16PU i 2xATMEGA8L-8PU o ile to coś ułatwi

zywiol.tom: nie za bardzo wiem czy moje PW do Pana dotarły bo lądują mi w "Do wysłania". Niniejszy post dotyczy również Pana :)

Pozdrawiam
Rexx
 
Posty: 2
Dołączył(a): 30.04.2011, 13:33

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez darekcz » 03.05.2011, 12:34

Witam

Ja również jestem nowy na tym forum, i zainteresowany zakupem tego sterownika na Atmega8.

pozdrowienia
darekcz
 
Posty: 1
Dołączył(a): 03.05.2011, 12:24
Lokalizacja: Brzozów / podkarpackie

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez jacek mocek » 15.05.2011, 15:02

Panie Waldku kiedy można spodziewać się regulatorów ?
jacek mocek
 
Posty: 6
Dołączył(a): 09.04.2011, 9:03

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez jacek mocek » 15.05.2011, 15:05

Panie Waldku kiedy można spodziewać się sterowników?
jacek mocek
 
Posty: 6
Dołączył(a): 09.04.2011, 9:03

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez Waldemar Pachoł » 21.06.2011, 18:49

:D mam chwilkę więc najpewniej jeszcze w tym tygodniu.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez krzywy1 » 26.06.2011, 20:52

Panie Waldku czekamy z niecierpliwością :D
krzywy1
 
Posty: 9
Dołączył(a): 04.03.2011, 12:25

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez jacek mocek » 20.07.2011, 8:55

Panie Waldku kiedy???????????? :(
jacek mocek
 
Posty: 6
Dołączył(a): 09.04.2011, 9:03

Następna strona

Powrót do Sterownia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron