Sterownik na procesorze Atmega8

Sterowanie elektrownią, elektronika, schematy, podłączenie do sieci, itd...

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez Mariusz » 18.02.2012, 0:37

No i wynika to z tego, że stabilizator przy niższym napięciu zasilania na wyjściu również daje odpowiednio niskie napięcie(w zasadzie to napięcie zasilania pomniejszone o spadek napięcia na stabilizatorze). Atmega8 , którą posiadasz zapewne model nowszy "A" załącza się już przy 2,7V a wyświetlacz, włącza się przy wyższym napięciu. Wyświetlacz jest zdefiniowany na początku programu, a program rozpoczyna się wcześniej bo jak pisałem atmega wstaje przy niższym napięciu więc program działa, a wyświetlacz jest "nieaktywny". Dużo teraz zależy od wyświetlacza.
Dziś sprawdziłem pobór prądu wraz z pomiarem czyli gdy kręciłem prądnicą. I tak prąd wahał się w granicach 10-20mA lecz po włączeniu przekaźnika ponad 200mA :( Od początku wiedziałem, że stosowanie przekaźnika z samochodu nie jest tu dobrym pomysłem. Pobór prądu przez cewkę wynosił 230mA ! Od razu wymieniłem go na coś nowszego o prądzie 40mA. Więc przestrzegam przed stosowaniem przekaźników samochodowych, jeśli nie jest przez niego puszczany duży prąd.
Mariusz
 
Posty: 238
Dołączył(a): 28.03.2010, 0:31

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez gosica » 31.03.2012, 21:42

Witam p.Waldemarze mam prośbę zrobiłem sterownik (kolega wykonał .ale pilnie wyjechał na delegację -długą ) mam problem jak to podpiąć do prądnicy (silnik z pralki 24v) z schematu muszę wykonać jeszcze regulator? proste pytania dla fachowców ale dla mnie problem ,wszystko prawie gotowe tylko nie wiem jak złożyć.
gosica
 
Posty: 15
Dołączył(a): 31.03.2012, 21:33

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez Waldemar Pachoł » 01.04.2012, 20:09

Prądnicę przez mostek prostowniczy pod akumulator.
Sterownik (zasilanie i wejście próbkujące) pod akumulator.
A wyjście JP (jest opisane w paczce) do części wykonawczej układu którą należy wykonać samodzielnie.

Proponuję poczekać na kolegę jak wróci z delegacji bo samemu można sobie biedy narobić podłączając niepoprawnie.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1204
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez gosica » 01.04.2012, 21:11

Dziękuję p.Waldemarze ,tak zrobię tylko szkoda tego wiatru. Połączyłem w gwiazdę i pózniej założyłem 6 diód prostowniczych z których mam 2 kable i tak pomyslałem że warto by podpiac sterownikniech niech ładuje aku. ale ok poczekam.
gosica
 
Posty: 15
Dołączył(a): 31.03.2012, 21:33

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez TOMMASZ » 05.05.2012, 10:37

Witam.
Wystąpił u mnie problem z jednym przekaźnikiem zatrzasku,podczas zaniku prądu z sieci przekaźnik który powinien załączyć napięcie z przetwornicy,bzyczy.Wcześniej nie miało to miejsca,po wyłączeniu prądu z sieci przekaźnik natychmiast załączał przetwornicę i działał jak UPS.
Wszystkie połączenia dokładnie sprawdziłem,i jest dobrze.

Co się dzieje,dlaczego ma to miejsce?.To ten duży przekaźnik 10A 230V po lewej na załączniku.
Czy winę za to ponosi sterownik?. :(

Ustawienia sterownika.
załączenie przetwornicy-14V
wyłączenie przetwornicy-11V
załączenie obciążenia- 14.5V

POMOCY.
Załączniki
DSC00024.JPG
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez TOMMASZ » 05.05.2012, 15:45

Tutaj na filmie widać wskazania woltomierza na wyświetlaczu sterownika
http://www.youtube.com/watch?v=He6bCoafBI0

,u mnie takie zjawisko nie występuje.Owszem,coś tam wzrasta,ale nie na tyle aby załączyć obciążenie.Konkretnie napięcie rośnie do 12.5V-12.7 w porywach,podczas gdy amperomierz pokazuje już ponad 6A.

Teraz mam ustawione tak,
załącz.przetwornicy-12V
wyłącz.przetwornicy-11V
obciążenie -12.3V

przy 6A załącz się obciążenie,a wskazania napięcia na wyświetlaczu wcale nie wzrastają.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez TOMMASZ » 05.05.2012, 16:35

No tak,już nie potrzebuję pomocy.Siadła przetwornica. :roll:

Dzięki.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez Waldemar Pachoł » 08.05.2012, 9:24

Tomku, pytanie raczej do osoby która wykonała Twój sterownik - widocznie nie pracuje (pracował) on poprawnie. Ostatnio dużo informacji z sieci spływa ze coś nie tak Trudno bez schematu coś powiedzieć po prostu.

Oryginał - Pana Krzysztofa Krawca działa jak należy.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1204
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez TOMMASZ » 08.05.2012, 19:26

Waldemar Pachoł napisał(a):Oryginał - Pana Krzysztofa Krawca działa jak należy.


Czy to ten z twojej strony Waldku?.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez Waldemar Pachoł » 08.05.2012, 20:02

Tak.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1204
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez TOMMASZ » 09.05.2012, 7:21

Waldemar Pachoł napisał(a):Tomku, pytanie raczej do osoby która wykonała Twój sterownik - widocznie nie pracuje (pracował) on poprawnie. Ostatnio dużo informacji z sieci spływa ze coś nie tak Trudno bez schematu coś powiedzieć po prostu.

Oryginał - Pana Krzysztofa Krawca działa jak należy.


Sterownik i zatrzask robiła osoba o nicku- zywioł.tom- sanserwis1 to ta sama osoba.

Ale nie zagląda na forum.W każdym razie byłoby łatwiej z jego pomocą,gdyby przesłał schemat zatrzasku i połączeń,choćby na e maila.
Po za tym w moim sterowniku brak jednego rezystora o wartości 1k przy układzie ULN 2003A.A na filmie załączonym przez autora ten rezystor jest.

Waldku,a jak powinien wyglądać odczyt napięcia na sterowniku?.Czy wskazania V powinny znacząco wzrastać,bo ampery rosły nawet do 7A,a napięcie nie przekroczyło 13V.Czy to jest prawidłowe z nowym akumulatorem?.
Bo jeśli w ustawieniach sterownika załączenie przetwornicy ustawione jest na 14V,to czy ona przy tych ustawieniach w ogóle się załączy?.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez TOMMASZ » 09.05.2012, 14:26

Cześć.
Dziś wysyłają do mnie nową przetwornicę,z tego co pisał Sansewis1 na maila,wnika że to jednak wina samej przetwornicy.Zobaczę jak to działa z nową,i w razie czego sterownik zostanie poprawiony.

Mam jeszcze wątpliwości co do zatrzasku,ale go prześwietlę. ;)
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez TOMMASZ » 10.05.2012, 21:57

Jutro odsyłam sterownik do poprawki,jest trafiony. :(
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez TOMMASZ » 26.05.2012, 9:14

Witam.
Sterownik wrócił do mnie i jest w porządku,piszę ze sporym opóźnieniem i przepraszam za zwłokę zywioł.toma.
Współpraca i kontakt jest świetny,no i jest sprawny więc oczywiście jestem zadowolony.

Pozdrawiam i przepraszam za zwłokę z odezwą,ale ostatnio mam kocioł i wiele spraw z głowy mi wylatuje.

Pozdrawiam.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez Sylwester » 27.05.2012, 9:41

Witam jakiś czas temu kupiłem sterownik wszystko było ok ,ale przez przypadek zrobiło sie zwarcie i teraz pokazuje w miejscu pomiaru prądu 3,3 v.
Elektronik ze mnie słaby i nie wiem co się mogło uszkodzić ,,może ma ktoś jakieś sugestie? z góry dziękuje.
Sylwester
 
Posty: 1
Dołączył(a): 27.05.2012, 9:18

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez Waldemar Pachoł » 27.05.2012, 11:51

Sylwester napisał(a):kupiłem sterownik wszystko było ok ,ale przez przypadek zrobiło sie zwarcie i teraz pokazuje w miejscu pomiaru prądu 3,3 v.


Pytanie powinieneś zadać wykonawcy.

TOMMASZ napisał(a):Współpraca i kontakt jest świetny,no i jest sprawny więc oczywiście jestem zadowolony.

Oczywiście - audycja zawierała lokowanie produktu. Na marginesie, ciekaw jestem co będzie jak się Autor zirytuje i zażąda od sprzedających tantiem, bo moim zdaniem - powinien. Po drugie z tego co widziałem, to sprzedający w nosie mają zapis licencyjny mówiący o informacji o źródle oraz nazwisku i imieniu Autora. A takie informacje, jak psu buda, mu się należą.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1204
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez TOMMASZ » 27.05.2012, 16:24

Waldku,tak daleko nie wnikam.Nie wiem kto jest autorem,wiem od kogo kupiłem i tylko tyle albo aż tyle.Natomiast jeśli coś się zepsuło a potem zastało naprawione,to ja powinienem o tym zawiadomić.Robi się niezła chryja,a ja nie miałem zamiaru wzniecać ognia.

Kupiłem bo nikt i nigdzie nie był w stanie mi pomóc w wykonaniu tego sterownika,lub chociaż zaprogramować ATMEGę.Sam nie potrafiłem,czy to grzech?.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez zywiol.tom » 27.05.2012, 16:59

Witam.
Co do tantiem...
70% zostało w nim zmienione, ze względu na błędne działanie oryginału oraz został dołożony układ załączania przekaźników i same przekaźniki.
Sterownik został zaadoptowany przez mojego nieocenionego kolegę Andrzeja z Opola, na pewno znanego z nicku SunRiv, który dokonał przeróbek,poprawił program, więc jeśli już, to właśnie on jest adresatem rzeczonych tantiem.
zywiol.tom
 
Posty: 14
Dołączył(a): 03.01.2009, 17:08

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez Waldemar Pachoł » 27.05.2012, 19:51

Witam.
Co do tantiem...
70% zostało w nim zmienione, ze względu na błędne działanie oryginału oraz został dołożony układ załączania przekaźników i same przekaźniki.
Sterownik został zaadoptowany przez mojego nieocenionego kolegę Andrzeja z Opola, na pewno znanego z nicku SunRiv, który dokonał przeróbek,poprawił program, więc jeśli już, to właśnie on jest adresatem rzeczonych tantiem.


zywiol.tom: Chyba sobie żartujesz?
Na całym świecie jest tak, że jak ktoś dokonuje modyfikacji kodu źródłowego udostępnionego za darmo to jest zobowiązany do udostępnienia zmodyfikowanego kodu źródłowego również za darmo. Poza tym nie ma prawa do przejęcia autorstwa, ma prawo natomiast do dopisanie swojego nazwiska do "listy płac".

Tak więc poproszę o wrzutkę na forum pliku źródłowego do atmegi.

Tomku, wyjaśniłem powyżej.

EIDT: Informacje o niepoprawnie działającym projekcie są wyssane z palca. Projekt działa poprawnie.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1204
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez sanserwis1 » 10.06.2012, 11:50

Tommasz Dawno mnie tu nie było ale widzę że moja osoba jest kojarzona z kimś innym wyprowadzam z błędu sanserwis1 a nie sansewis1 jak piszesz i żywiołtom to dwie różne osoby i proszę mnie tu nie mieszać bo meja do ciebie nie pisałem. A odnośnie programu do sterownika to był zmieniony i te tantiemy to nonsens i jakiś żart chyba.Pasowało by jeszcze zmienić nagłówek forum bo jest też spiepszony jak i ten program do niego. Ma być Atmega8 .
sanserwis1
 
Posty: 11
Dołączył(a): 16.08.2011, 20:27

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sterownia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron