Sterownik na procesorze Atmega8

Sterowanie elektrownią, elektronika, schematy, podłączenie do sieci, itd...

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez Waldemar Pachoł » 10.06.2012, 15:12

Widzę, że jest następny użytkownik cudzej pracy mający w nosie licencię GNU GPL v3

Uprzejmie proszę osoby które kupiły sterownik z rzekomo zmienionym (nowym) oprogramowaniem o przesłanie mi ATMEGI na mój koszt kurierem (numer płatnika podam via PW). [nieaktualne]
Sprawdzimy czy zostały naruszone warunki licencji.

Odnośnie tematu - dziękuję za info, już poprawione.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez Maciek » 15.06.2012, 18:34

Sterownik poskładany. Teraz szukam jakiejś obudowy.
Załączniki
P6150069.JPG
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 250
Dołączył(a): 16.05.2009, 0:53
Lokalizacja: Wieluń

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez TOMMASZ » 15.06.2012, 20:51

Waldemar Pachoł napisał(a):Widzę, że jest następny użytkownik cudzej pracy mający w nosie licencię GNU GPL v3

Uprzejmie proszę osoby które kupiły sterownik z rzekomo zmienionym (nowym) oprogramowaniem o przesłanie mi ATMEGI na mój koszt kurierem (numer płatnika podam via PW).
Sprawdzimy czy zostały naruszone warunki licencji.

Odnośnie tematu - dziękuję za info, już poprawione.


sanserwis1 napisał(a):Tommasz Dawno mnie tu nie było ale widzę że moja osoba jest kojarzona z kimś innym wyprowadzam z błędu sanserwis1 a nie sansewis1 jak piszesz i żywiołtom to dwie różne osoby i proszę mnie tu nie mieszać bo meja do ciebie nie pisałem. A odnośnie programu do sterownika to był zmieniony i te tantiemy to nonsens i jakiś żart chyba.Pasowało by jeszcze zmienić nagłówek forum bo jest też spiepszony jak i ten program do niego. Ma być Atmega8 .

No to skoro sanserwis twierdzi że nie pisał do mnie,to ja ci Waldku wyślę ten sterownik.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez Waldemar Pachoł » 15.06.2012, 21:47

Tomku, nie trzeba bo posiadam już niezbędne dane.
Otóż MD5 (DD60EE73DFC1C1891893E6A508E1BF11) oryginalnego pliku autorstwa Krzysztofa Krawca jak również te, które miałem okazję odczytać z przesłanych do mnie ATMEG (i całych sterowników) są identyczne.
Tak więc dwóch użytkowników tego forum: zywiol.tom oraz sanserwis1 bajki opowiada, że cokolwiek w kodzie zostało zmienione.

To się nazywa Oszustwo. I jestem ciekaw ile osób zostało oszukanych.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez TOMMASZ » 15.06.2012, 21:51

No to nie ładnie koleś zagrywa,i wcale nie jest tani. :shock:
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez sanserwis1 » 17.06.2012, 22:45

Witam z mojej wiedzy to wygląda tak że jak chcecie jakieś tam tantiemy to musi być patent itd. itp.wtedy można coś wskurać a odnośnie programu to według prawa wystarczy kropka lub dwie i już jest zmieniony i moim zdaniem szkoda sobie problemów szukać bo i tak nici z tego.odnośnie ceny bo nie jest tani
nikt nikogo nie namawiał do zakupu trzeba było zrobić samemu za free i opublikować ten program tu na forum a tu nic nie ma i wszyscy by mieli a do tej pory tylko
jacek mocek napisał(a):Witam po raz pierwszy na forum,jestem zainteresowany z zaprogramowanym procesorem.Pozdrawiam Jacek.

krzywy1 napisał(a):Panie Waldku litości!!! :lol:
Maciek napisał(a):Witam czy są jakieś newsy co do sterownika? :)
jacek mocek napisał(a):Panie Waldku kiedy można spodziewać się regulatorów ?
jacek mocek napisał(a):Panie Waldku kiedy???????????? :(
Waldemar Pachoł napisał(a)::D mam chwilkę więc najpewniej jeszcze w tym tygodniu.
post z przed roku :D teraz chce gotowca do skopiowania
Waldemar Pachoł napisał(a):Widzę, że jest następny użytkownik cudzej pracy mający w nosie licencię GNU GPL v3

Uprzejmie proszę osoby które kupiły sterownik z rzekomo zmienionym (nowym) oprogramowaniem o przesłanie mi ATMEGI na mój koszt kurierem (numer płatnika podam via PW). [nieaktualne]
Sprawdzimy czy zostały naruszone warunki licencji.

Odnośnie tematu - dziękuję za info, już poprawione.

.Pozdrawiam wszystkich nie ma o czym mówić.
Ostatnio edytowano 17.06.2012, 23:29 przez sanserwis1, łącznie edytowano 1 raz
sanserwis1
 
Posty: 11
Dołączył(a): 16.08.2011, 20:27

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez Waldemar Pachoł » 17.06.2012, 23:29

sanserwis1 napisał(a):z mojej wiedzy to wygląda tak że jak chcecie jakieś tam tantiemy to musi być patent itd.


Nie będę dyskutował ani na temat Twojej wiedzy, ani tego co Twoim zdaniem jest zmianą a co nie, w nawiązaniu do Prawa Autorskiego które w/g prawa polskiego jest niezbywalne. W temacie Prawa Autorskiego proponuje poczytać - w sieci sporo jest na ten temat, również o licencji GPL ver.3.

Jeśli zaś chodzi o "kropki" to MD5 rzekomo zmienionego przez Was programu jest takie samo jak oryginału - jesteś zwykłym oszustem i tyle w tym temacie.

Odnośnie tantiem, należy czytać ze zrozumieniem.

Odnośnie tego czego tu nie ma a co jest, znowu czytanie ze zrozumieniem i wizyta u okulisty.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez sanserwis1 » 18.06.2012, 22:37

Tak jak już napisałem nie ma o czym mówić,te prawa autorskie to możesz sobie w dupe wsadzć (bo piszessz do mnie przez ty a z tobą nie byłem na pastwisku buraku), i nie ja sterownik zrobiłem tylko inny facet i wygląda na to że on miał łeb na karku a ty nie bo kombinowałeś jak koń pod górę i nie nazywaj mnie oszustem bo tyko napisałem że taki sterownik jest i go pokazałem.Wtedy zrobiła się awantura.
sanserwis1
 
Posty: 11
Dołączył(a): 16.08.2011, 20:27

Re: Sterownik na procesorze Atmeg8

Postprzez Waldemar Pachoł » 19.06.2012, 10:18

sanserwis1 napisał(a):A odnośnie programu do sterownika to był zmieniony

Pomimo tego co piszesz, MD5 twierdzi coś innego. A to oznacza, iż jesteś zwykłym oszustem. Urządzenie działało od początku poprawnie, więc próby dołączenia kolejnych wątków (osób trzecich) na nic się nie zdadzą i nie zmienią faktów.

Poza tym, z uwagi na brak kultury osobistej, a przy rejestracji na forum akceptowałeś postanowienia Regulaminu, dostajesz pierwsze ostrzeżenie. Drugie, za to samo, będzie skutkować usunięciem z listy Użytkowników Forum.

A jeśli chodzi o Prawa Autorskie to masz moje słowo, iż udowodnię Tobie, w jak dużej żyjesz niewiedzy i jak bardzo nie opłaca się takie działanie.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez sanserwis1 » 19.06.2012, 17:57

Jak dla mnie możesz mnie usunąć z forum i moje posty także.
sanserwis1
 
Posty: 11
Dołączył(a): 16.08.2011, 20:27

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez korkociąg » 01.07.2012, 20:15

Wracając do tematu sterowników to sam spróbowałem wykonać taki sterownik i zaprogramować Atmegę. Dodam, że dotychczas nigdy nie programowałem sterowników (znam tylko Pascala i trochę programowanie sterowników PLC). W zakresie elektroniki nie zajmowałem się raczej cyfrową. Poszedłem oczywiście po najniższej linii oporu i płytkę wykonałem na mazak (dlatego użyłem dwustronnej).
Najpierw wykonałem programator na LPT (na scalaku 74HC244). Polecam opis http://ajd.czest.pl/~pawel.borkowski/wy ... o_pro.html

mini-DSC03062.jpg

Trochę przewertowałem literatury dot. AVR. Sciągnąlem Bascom i Pony Prog
Nie obyło się również bez zablokowania Atmegi (fuse bity ustawione na kwarc zewnętrzny - ale to akurat jest proste do odblokowania). Po dwóch dniach i nocach spędzonych na konfiguracji, próbach etc.. w końcu udało się poprawnie zaprogramować. Wykonanie może nie jest perfekcyjne (w szczególności płytka), ale dla mnie wystarczające
mini-DSC03061.jpg


Teraz czas na konstrukcję obrotomierza opartego na pomiarze częstotliwości generowanej przez prądnicę, ale to temat na następny raz.
Avatar użytkownika
korkociąg
 
Posty: 24
Dołączył(a): 06.06.2012, 19:02

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez Maciek » 04.07.2012, 12:32

Z braku czasu dopiero wczoraj podłączyłem sterownik pod wiatrak. Na próbę jako obciążenie dałem żarówki samochodowe, a całość podpiąłem pod mały akumulatorek, żeby szybciej zaobserwować efekt. Mimo małego wiatru i prądu ładowania 1-2A udało mi się przetestować działanie i powiem szczerze POLECAM!!!
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 250
Dołączył(a): 16.05.2009, 0:53
Lokalizacja: Wieluń

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez TOMMASZ » 08.07.2012, 16:38

Pytanie może banalne,ale który z tych wyświetlaczy powinienem zakupić?. Biorę oczywiście pod uwagę 2x16.
http://www.sklep.monster.pl/Wyswietlacz ... 1,%29.aspx
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez Waldemar Pachoł » 08.07.2012, 18:38

pierwszy z brzega:klik
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez TOMMASZ » 08.07.2012, 20:24

Dzięki Waldku.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez Waldemar Pachoł » 09.07.2012, 19:56

Proszę...

A tak wygląda w wersji Beta modułowej z układem wykonawczym:
    - przełączanie sieci ZE/EW,
    - wyjście na dodatkowy układ wykonawczy,
    - dwutorowe Remote przetwornicy,
    - wyjście na element obciążeniowy (z możliwością rozbudowy) z wyjściem na układ pomiaru "mocy dociążającej".

100_5172_hdr.jpg


100_5174_hdr.jpg
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez TOMMASZ » 09.07.2012, 20:13

Piękna robota Walku.Kupię płytki i poskładam sobie taki sterownik. :)
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez Maciek » 09.07.2012, 20:50

Mucha nie siada :D
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 250
Dołączył(a): 16.05.2009, 0:53
Lokalizacja: Wieluń

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez TOMMASZ » 12.07.2012, 5:52

Właśnie wczoraj dotarły do mnie płytki,i faktycznie mucha na siada. :D
Teraz wystarczy tylko wszystko poskładać i gotowe.

Sklep w którym kupiłem- http://mala-elektrownia.mat-hurtownia.com.pl/
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez gosica » 12.07.2012, 12:47

Panie TOMASZU proszę o kontakt na pw (mam podobny problem z sterownikiem) ważne .pilne
gosica
 
Posty: 15
Dołączył(a): 31.03.2012, 21:33

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sterownia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość