Sterownik na procesorze Atmega8

Sterowanie elektrownią, elektronika, schematy, podłączenie do sieci, itd...

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez TOMMASZ » 12.07.2012, 20:38

gosica napisał(a):Panie TOMASZU proszę o kontakt na pw (mam podobny problem z sterownikiem) ważne .pilne

Tomaszu wystarczy ,PW.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez bekatech » 23.07.2012, 9:56

Forumowicze,

Oglądam sobie schemat sterownika i zastanawiam się co autor miał na myśli robiąc sterowanie wyjściami (oznaczenia J1 lub JP1) podwieszając do góry 10KOhm i biorąc układ uln2001... Ok, będzie działać ale jeżeli mamy dwa wyjścia PWM (które jak wnioskuję są kluczowane co najmniej kilkaset Hz) to zdecydowanie lepiej użyć drivera do bramki mosfet'a aby szybko go załączać/wyłączać.

być może komuś się grzeje dość ten tranzystor i nie zna przyczyny... to jest jedna z nich.
polecam TC4427 lub pochodne, obudowa dip8 lub so8, koszt ~5zł, sterowanie z poziomu kontrolera, zasilanie 4.5-18V, wszystko już jest w sterowniku tylko odpowiednio podłączyć.

btw: czy ktoś z posiadających sterownik sprawdzał oscyloskopem ile wynosi czas on/off tranzystora?
bekatech
 
Posty: 33
Dołączył(a): 21.07.2012, 12:47
Lokalizacja: Szczecin

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez Waldemar Pachoł » 23.07.2012, 10:31

Kolego bekatech, bardzo się cieszę, że dołączyłeś do nas, bo niestety prawda jest taka, iż sieć cierpi z powodu braku osób posiadających wiedzę, co ważniejsze myślących i chcących się tą wiedzą podzielić.
Odnośnie sterownika - można pójść dalej i zastosować transoptor TLP250.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez bekatech » 23.07.2012, 10:45

Dobry pomysł, ale są "ale":
1. co tak właściwie ma optoizolować ten transoptor? przecież zasilanie i tak jest wspólne, i chyba raczej w sterownikach z akumulatorem nikt się nie pokusi o robienie niezależnych zasilań. rozwiązanie poprawne technicznie ale nie widzę sensu,
2. zastosowanie opto elementu spowoduje wzrost zużycia energii - aby załączyć go trzeba przez leda IR pchnąć >5mA, tak razy 4 (zakładam 4 kanały) to już jest >20mA które leci w powietrze.

Jeżeli już coś izolować to należałoby cały sterownik zasilać z przetwornicy z izolacją i wtedy taki transoptor ma sens. ale czy jest sens w ogóle takie coś robić? ja takiego nie widzę. nie ma tutaj napięć >100V, nie ma jakiś znaczących iskrzeń, przebić. jak dla mnie nie ma sensu, zwykły driver zrobi swoje, ale oczywiście od strony technicznej rozwiązanie poprawne.
bekatech
 
Posty: 33
Dołączył(a): 21.07.2012, 12:47
Lokalizacja: Szczecin

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez Waldemar Pachoł » 23.07.2012, 11:35

"Ale" będą zawsze...
Natomiast "za" przemawia inny fakt, otóż załóżmy taką sytuację.
Zasilanie z prądnicy 72V, sterownik zasilany z jednego akumulatora 12V. Konfiguracja oczywiście 6x12V.
Co się stanie jeśli jednak tranzystor przebije...

Cztery kanały nie są potrzebne - przełączanie za pomocą opto przekaźników remote to przerost formy nad treścią.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez bekatech » 23.07.2012, 12:02

Jest w tym trochę prawdy, ale nie do końca:
Jeżeli już mosfet się przebije (a trzeba bardzo chcieć to zrobić) to najczęściej (90-95%) będzie zwarty kanał tranzystora (dren-źródło). Jakoś nie potrafię sobie wyobrazić aby cokolwiek z wysokiego napięcia przedostało się na bramkę i do sterownika - w końcu MOSFET to metal-izolator-półprzewodnik i w praktyce nie ma prawa to wystąpić.

ale gdy, jak w opisanej sytuacji, mamy 72V i osobne zasilanie 12V (nie musi być akumulator, może być zwykły zasilacz np. dogniazdkowy) to optoizolacja zaczyna mieć sens. czy warto? zawsze warto się zabezpieczać, ale jak już to należy wtedy pomyśleć aby zabezpieczać wszystko, a nie tylko jedną linię.
bekatech
 
Posty: 33
Dołączył(a): 21.07.2012, 12:47
Lokalizacja: Szczecin

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez TOMMASZ » 14.02.2013, 21:26

Właśnie jestem w trakcie składania nowej wersji sterownika autorstwa Waldka,jest bardzo zwarty dzięki dwupiętrowej konstrukcji.(płytka nad płytką)
Jak dobrze pójdzie,to w sobotę już go podłączę. :)
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez TOMMASZ » 17.02.2013, 14:53

No i jest,działa choć muszę jeszcze coś dopracować ale to już szczegół kosmetyczny.
Załączniki
DSC00106.JPG
DSC00105.JPG
DSC00104.JPG
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez klistron » 17.02.2013, 15:48

Tomasz
Jakie obciążenie jest włączane i jakie amperaże odbiera - czy jest płynność reagowania, bo u mnie muszę zachować regulacje analogowa oprócz cyfrowej bo są opóźnione reakcje na gwałtowne powiewy.
klistron
 
Posty: 552
Dołączył(a): 22.08.2008, 0:35

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez TOMMASZ » 17.02.2013, 18:54

Jeszcze go nie testowałem w mojej MEW,założę go jutro.Jeśli chodzi o amperaż to powinien być nie mały,na obciążeniu są dwa IRF 1407 podłączone równolegle.
http://www.sklep.monster.pl/Produkty%28 ... ch=irf1407
W moim starym sterowniku nie miałem problemu z powiewami,sterownik obciążał tyle ile musiał czyli płynnie.Ten zamontuję jutro.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez TOMMASZ » 23.02.2013, 13:04

Witam,sterownik działa poprawnie,żadnych zastrzeżeń.Wszystko jak być powinno. :)

Waldek odwalił kawał dobrej roboty,płytki świetnie pasują i są doskonale spasowane.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez look » 11.05.2013, 20:34

Witam.
Nie macie problemów z przepięciami podczas pracy PWM z prądami ok 30A (jednak przewody do grzałki mają jakąś indukcyjność). ?
look
 
Posty: 17
Dołączył(a): 15.01.2013, 18:12

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez Waldemar Pachoł » 12.05.2013, 8:42

Nie bardzo rozumiem - mógłbyś wrzucić oscylogram z tymi przepięciami? I jak długie są te przewody do grzałki?
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez l.j » 18.05.2013, 19:01

look napisał(a):Witam.
Nie macie problemów z przepięciami podczas pracy PWM z prądami ok 30A (jednak przewody do grzałki mają jakąś indukcyjność). ?


Problemy mogą wynikać tylko ze sposobu sterowania bramką tranzystora mosfet (w tym projekcie jest to dość kiepsko rozwiązane), choć przy tej częstotliwości PWM (około 489Hz) nie powinno to przeszkadzać. Indukcyjność przewodów i grzałki jest z reguły na tyle niska, że nie powinna wpływać na pracę tranzystora.

Przed rozpoczęciem prac nad projektem mojego sterownika wykonałem na płytce stykowej ten projekt i jedyne co zauważyłem, to były problemy z uszkadzaniem danych w pamięci EEPROM podczas zanikania/włączania zasilania. Mogą też pojawiać się co jakiś czas szpilki przy sygnale PWM teoretycznie równym 0%, ponieważ kod programu jest trochę źle napisany.

Powinno być:
Kod: Zaznacz cały
if (srednia < wart_zadana)// uchyb ujemny
{
   uchyb = wart_zadana - srednia;
   temp = uchyb + OCR1A;
   if (temp > 1022)
      {
      OCR1A = 1023;
      OCR1B = 1023;
      } else {
         OCR1A = temp;
         OCR1B = temp;
         }      
} else {      
   uchyb = srednia - wart_zadana;// srednia > wart zadana tu dziala zle
   if (OCR1A < uchyb)// tu trzeba cos zmienic
      {
      OCR1A = 0;
      OCR1B = 0;
      } else {
         temp =  OCR1A - uchyb ;
         OCR1A = temp;
         OCR1B = temp;
         }
    }
}
Pomyślnych wiatrów i słonecznych dni...
Avatar użytkownika
l.j
Administrator
 
Posty: 162
Dołączył(a): 16.07.2008, 17:14

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez damian19902612 » 03.01.2017, 21:42

Czy jest jeszcze możliwość pobrania pliku sterownik.rar z pierwszej strony tematu, ponieważ ten link już wygasł "http://www.mala-elektrownia.ovh.org/sterownik.rar".
damian19902612
 
Posty: 1
Dołączył(a): 03.01.2017, 1:08

Re: Sterownik na procesorze Atmega8

Postprzez Waldemar Pachoł » 05.01.2017, 12:54

Naprawione. Było złe rozszerzenie.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Poprzednia strona

Powrót do Sterownia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość