UPS zamiast przetwornicy

Sterowanie elektrownią, elektronika, schematy, podłączenie do sieci, itd...

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez Waldemar Pachoł » 17.07.2012, 22:42

A widzisz i to zmienia postać rzeczy - muszą być dwa tory...
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez set » 17.07.2012, 23:03

nie wnikam dalej w temat działa na dwóch i jest oki
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez TOMMASZ » 29.07.2012, 19:52

Panowie,potrzebuję kabel do konfiguracji UPSa a nigdzie nie mogę znaleźć.Może ktoś wie gdzie to kupić lub ma na zbyciu?.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez Maciek » 29.07.2012, 21:50

Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 250
Dołączył(a): 16.05.2009, 0:53
Lokalizacja: Wieluń

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez set » 30.07.2012, 8:09

Ja przerabiałem zwykły kabel RS232 ale coś mi nie działało łączył się i za chwilę zrywał połączenie.
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez TOMMASZ » 30.07.2012, 20:53

Też kupiłem zwykły 232,ale przerobię według schematu. ;)
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez set » 30.07.2012, 21:06

Masz już program? co chcesz zdziałać .
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez TOMMASZ » 01.08.2012, 5:33

Program można ściągnąć z netu,chodzi o to aby ups skonfigurować z nowymi aku o większej pojemności.Wtedy powinien dłużej działać na zimnym starcie i wszystko prawidłowo czytać.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez set » 01.08.2012, 8:30

Miałem PowerChute ale nie działał łączył się z kompem ale zaraz gubił połączenie
Mój ups działa do 38V a później się wyłącza.
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez TOMMASZ » 15.08.2012, 22:04

No i właśnie się dowiedziałem że nie muszę konfigurować upsa,on po uruchomieniu i działaniu na nowych akumulatorach do momentu wyłączenie się przy napięciu 23.5V ,konfiguruje się sam. :)
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez TOMMASZ » 28.10.2012, 12:37

Hej.
Pytanie do Waldka-w Twojej sterowni przewidziałeś awaryjne sterowanie aku podczas długiego okresy bez wiatrów.Czy mógłbyś Waldku podrzucić schemat układu który zewrze mi diodę zaporową za pomocą przekaźnika lub jeszcze lepiej tranzystora w momencie gdy napięcie na aku spadnie do 23.5V?, a po osiągnięciu stanu naładowania rozłączy anodę i katodę diody?.

:)
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez Waldemar Pachoł » 28.10.2012, 14:50

Oczywiście - nie ma problemu. Jest to naprawdę przełącznik-zatrzask pracujący odwrotnie. :)
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Poprzednia strona

Powrót do Sterownia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron