UPS zamiast przetwornicy

Sterowanie elektrownią, elektronika, schematy, podłączenie do sieci, itd...

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez set » 03.06.2012, 20:58

A ja będę odpalał z zimnego startu żeby włączyć muszę przytrzymać parę sekund jeden guzik a żeby wyłączyć muszę przytrzymać chwilę drugi, guziki to zwykły styk więc wystarczy żeby układ zwierał włączanie i wyłączanie ups-a
Po włączeniu muszę chwilę zaczekać na napięcie ale to nie istotne bo przekaźnik przełączający będzie załączać cewka 220 z wyjścia ups-a więc nie ma znaczenia jaki będzie poślizg
Martwią mnie tylko dwie rzeczy a mianowicie:
1 czy ups nie będzie fiksował jak cały czas będzie odpalany z zimnego startu (nie jest to jego naturalna praca)
2 czy przekaźnik przełączający będzie przełączał się z sieci na EW wystarczająco szybko bez wyłączenia odbiorników.

A ja mam na imię Jacek.
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez set » 04.06.2012, 19:35

Pytałem kolesia który naprawia ups-y i mówił że można odpalać z zimnego startu i nic mu się nie stanie, więc jeden problem z głowy.
Wyprowadziłem kable teraz trzeba tak zaprogramować układ żeby zwierał dwa przewody na około 4 sek (załączenie) i rozwierał na 2 (wyłączenie)
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez Waldemar Pachoł » 05.06.2012, 13:00

NE555 rozwiąże Twój problem.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez set » 05.06.2012, 15:10

Już się robi, nie wiem czy konkretnie ne555 ale ma działać
Panie Waldku czy wie pan może z doświadczenia czy przekaźnik przełączający mechaniczny będzie przełączał zasilanie z sieci na EW wystarczająco szybko żeby się nie wyłączały odbiorniki ?
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez Waldemar Pachoł » 05.06.2012, 23:43

U mnie na żarówkach LED widać moment przełączenia. Natomiast telewizor, komputer się nie wyłącza. A używam RELPOL z czasem przełączenia 10/3ms.. Oczywiście ton to czas od momentu podania prądu na cewkę do momentu przełączenia. Samo przełączenie trwa 3ms.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez palec4321 » 05.07.2012, 21:59

Witam,

Chciałbym trochę odświerzyć temat samego przekaźnika ZE/EW:
Pod akumulator samochodowy 12V 45Ah mam podpiętą przetwornicę Kemot 300/600W, z wyjścia przetwornicy zasilam przekaźnik, ponadto odpowiednio styki NO i NC pod przetwornicę i sieć miejską a wspólny styk przekaźnika jako wyjście do odbiorników (żarówka 40W "zwykła").
Problem się pojawia gdy uruchamiam przetwornicę "z zimnego startu" - prawdopodobnie napięcie na niej rośnie powoli (ok. 0,5sek) i w tym czasie przekaźnik kilkunasto/kilkudziesięcio-krotnie przełącza się pomiędzy ZE/EW (wszystko w czasie ~0,5sek), po tym pozostaje w jednej, właściwiej, pozycji.
Problemu tego nie ma gdy wyłączam przetwornicę - przekaźnik od razu odskakuje na sprężynie.

Czy takie zachowanie przekaźnika jest normalne? Czy nic się nie spali? Może mam jakąś trefną przetwornicę?
Liczę na pomoc!

Michał.
palec4321
 
Posty: 4
Dołączył(a): 05.07.2012, 21:47

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez Maciek » 06.07.2012, 0:19

Jeśli dobrze zrozumiałem to jest to normalne. U mnie na UPSie jak wstaje z "Zimnego startu" dzieje się podobnie. Do wspomnianego upsa mam dorobiony przekaźnik z cewką 230V, który załącza chłodzenie- wentylator 12V. W momencie uruchamiania wentylatora przez ułamek sekundy cewka brzęczy aż "sklei" styk na stałe.
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 250
Dołączył(a): 16.05.2009, 0:53
Lokalizacja: Wieluń

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez Waldemar Pachoł » 06.07.2012, 11:15

palec4321: Coś takiego nie powinno mieć miejsca. Nawet przy przetwornicach softstart na początku jest stabilne 50Hz, choć napięcie wzrasta wolno. Jednak jak już przekaźnik ZE/EW załapie to już nie puszcza.
Rozwiązanie na coś takiego to oddzielny układ wykrywający 230V z przetwornicy z podtrzymaniem. Czyli przetwornica->malutki transformator 9V/0.2A->mostek->kondensator 1000u->przekaźnik 12V który przełącza sieci.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez palec4321 » 06.07.2012, 21:32

Czy więc taka sytuacja jak mam u siebie może świadczyć o uszkodzonym przekaźniku lub przetwornicy? Czy przetwornica z pełnym sinusem działa lepiej?

Czy ktoś też ma taki układ jak u mnie (przetwornica + przekaźnik) i działa poprawnie? Czy mogę się dowiedzieć jaki model przetwornicy i przekaźnika jest wówczas użyty?
Jutro postaram się spoktać z kolegą, który ma inną przetwornicę - może coś wykluczę.
palec4321
 
Posty: 4
Dołączył(a): 05.07.2012, 21:47

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez Waldemar Pachoł » 07.07.2012, 9:57

Uszkodzona przetwornica - nie trzyma parametrów w czasie startu.

U mnie przetwornica to zwykła chinka PowerInverter /prostokąt/ która steruje przekaźnikiem relpol r2m 230V.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez Maciek » 09.07.2012, 20:59

Mając chwilę dokładnie przyjrzałem się mojemu UPSowi i po uruchomieniu z zimnego startu napięcie płynnie rośnie do uzyskania 230 ok 1 sekundy, a charakterystyczny "bzyk" pojawia się na cewce przekaźnika, a nie na jego stykach jak wcześniej myślałem.
Avatar użytkownika
Maciek
 
Posty: 250
Dołączył(a): 16.05.2009, 0:53
Lokalizacja: Wieluń

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez palec4321 » 13.07.2012, 8:59

Długo kombinowałem z kolegą aby cokolwiek osiągnąć - efekty są mizerne.
Mieliśmy dwie przetwornice (Kemot 300W i PowerInverter 500W) obie modyfikowany sinus oraz zestaw (chyba ze 4 różnych) przekaźników na 230Vac.
W każdym połączeniu było źle tzn. styki po włączeniu przetwornicy wielokrotnie przełączały się. Całość sprawdzaliśmy oscyloskopem na wyjściach - czas przełączania ok. 200ms i następuje kolejno "zmiana wypełnienia" (tak to się chyba fachowo nazywa) - w pierwszych impulsach przekaźnik załącza się na małą chwilę, stopniowo chwile te są coraz większe aż w końcu się przełączy.

Będę jeszcze kupować przekaźnik r2m może on coś zmieni.
Czy ktoś jeszcze spotkał się z takim problemem? Czy ktoś jeszcze może podać jakieś rozwiązanie? Może gdzieś jest jakiś gotowiec?
palec4321
 
Posty: 4
Dołączył(a): 05.07.2012, 21:47

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez Waldemar Pachoł » 13.07.2012, 17:07

200ms to baaaardzo długo - 1/5 sekundy

Rozwiązanie:
Waldemar Pachoł napisał(a):Czyli przetwornica->malutki transformator 9V/0.2A->mostek->kondensator 1000u->przekaźnik 12V który przełącza sieci.

Niedługo będzie dostępne na mojej stronie i na forum.

coś takiego:
Bez nazwy.jpg
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez Mariusz » 13.07.2012, 18:28

Wydaje mi się, że układ ma pewną wadę. Z sieci na elektrownię przełączy się szybko, ale w drugą stronę gdy na zaciskach przetwornicy zaniknie napięcie to zostaje jeszcze naładowany kondensator 1000uF co wydłuży czas. Dodatkowo można by się zastanowić, czy zamiast transformatora nie zastosować zasilacz beztransformatorowy, który do zasilania cewki przekaźnika się nadaje.
Mariusz
 
Posty: 238
Dołączył(a): 28.03.2010, 0:31

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez Waldemar Pachoł » 14.07.2012, 11:58

Obrazek

Z uwagi na to, iż dostaję sporo zapytań jak takowy UPS podłączyć do przydomowej elektrowni wiatrowej - postanowiłem, że temat rozwiążę kompleksowo, tak by była możliwość podłączenia dowolnego UPSu bez dokonywania w nim przeróbek co jest o tyle istotnym elementem z uwagi na utratę gwarancji po otwarciu obudowy/zerwaniu plomb.

Drugi problem to konieczność monitorowania wyjścia UPSu tak, by sterownik przełączania sieci znał "status" UPSu. Chodzi generalnie o to, by po przełączeniu na pracę z baterii i np przeciążenia przetwornicy UPSu (która wyłączy go) nie zostać bez prądu, gdyż z uwagi na poziom naładowania baterii linia zatrzasku sieci będąc w stanie wysokim nie przełączy (przywróci) zasilania na sieć ZE. Dobrze jeśli UPS potrafi automatycznie przywrócić zasilanie po ustaniu przeciążenia, jeśli trzeba zrobić to ręcznie to chwilowo nie mam pomysłu jak to rozwiązać.

Powyższy schemat przedstawia najprostsze rozwiązanie. Za pomocą przekaźnika odłączamy UPS od siec ZE, ten automatycznie przełączy się na pracę z baterii. Przekaźnik sterowany jest np przez wyjście J3 sterownika-zatrzasku, lub jeśli ktoś używa sterownika mikroprocesorowego na Atmega8 to do wejścia ZE podłączamy sieć ZE a do wyjścia ZE/EW przewód zasilający UPSu.

Dysponując czasem wolnym postaram się zaprojektować układ posiadający większą funkcjonalność.

Na chwilę obecną:
- J1 i J2 to wejście prądu z ZE
- J6 i J7 to wyjście prądu do zasilania wydzielonego obwodu (ZE/EW)
- J5 sygnał sterujący REMOTE

- K1 cewka DC 12V
- K2 cewka AC 230V
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez qqrydza » 17.07.2012, 10:32

set czy mógłbyś zmierzyć ile Twój ups APC, pobiera prądu z sieci ZE na pusto? Właśnie założyłem diode prostowniczą przy akumulatorach ups'a (by ich nie ładował) i zrobiłem pomiar na włączonym upsie do sieci, wyszło 35W, wg. mnie to dużo ;/

Chyba zostanę przy metodzie zimnego startu, a nie sterowania zanikiem zasilania.
qqrydza
 
Posty: 11
Dołączył(a): 02.02.2012, 13:36

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez set » 17.07.2012, 11:28

Mogę zmierzyć jak będę go podłączał do szafki sterowniczej.35W to dużo 35Wx12h(zakładając że przez pozostałe 12h działa EW) dzienniex30 dni=12,6kw miesięcznie.
Dlatego mój UPS będzie działał z zimnego startu, sterownik po osiągnięciu żądanego napięcia załączy przekaźnik (na około 3,5 sek) który zewrze dwa przewody podłączone do guzika od włączania ups-a, wyłączenie odbywa się analogicznie drugim przekaźnikiem.Wszystko działa prawie dobrze sprawdzałem wczoraj, piszę prawie bo dzisiaj wysłałem sterownik do chłopaka który go robił żeby zmienił mi czas działania przekaźnika załączającego, potrzebuję 3,5 sek gdyż 3 to trochę za mało a 4 trochę za dużo.zagęści sekundę i będzie git.
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez qqrydza » 17.07.2012, 16:39

set napisał(a):...dzisiaj wysłałem sterownik do chłopaka który go robił żeby zmienił mi czas działania przekaźnika załączającego...


Sterownik o którym piszesz to ten na Atmega8 z tego forum?

Jeśli tak to poproszę o przesłanie zmienionego wsadu do sterowania upsa.
qqrydza
 
Posty: 11
Dołączył(a): 02.02.2012, 13:36

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez Waldemar Pachoł » 17.07.2012, 17:43

set napisał(a):sterownik po osiągnięciu żądanego napięcia załączy przekaźnik (na około 3,5 sek) który zewrze dwa przewody podłączone do guzika od włączania ups-a, wyłączenie odbywa się analogicznie drugim przekaźnikiem

Do włączania i wyłączania wystarczy jeden przekaźnik.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: UPS zamiast przetwornicy

Postprzez set » 17.07.2012, 22:07

Sterownik robił mi znajomy znajomego więc wsadu nie mam, posiada inne funkcje których sterownik z forum nie ma jak temperatura i obroty pomiary trzech napięć.Generalnie dla mnie sterownik to chińszczyzna umiem go zamontować przestawiać różne napięcia etc... ale na tym etapie moja wiedza się kończy
Waldku UPS APC włączany jest jednym guzikiem a wyłączany drugim więc nie wiem jak rozwiązać to na jednym przekaźniku.
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sterownia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron