Jak najlepiej podłączyć oraz jaki prąd z turbiny??

Sterowanie elektrownią, elektronika, schematy, podłączenie do sieci, itd...

Re: Jak najlepiej podłączyć oraz jaki prąd z turbiny??

Postprzez Waldemar Pachoł » 26.10.2012, 20:13

Sterownik może być np ten z linku. Co prawda opis jest "dziwny" (ja w życiu nie widziałem fabrycznego sterownika załączającego grzałki za pomocą przekaźników) ale nie o opis tu chodzi a o działanie.
Jeśli prądnica ma 3KW i 120V i jeśli producent prądnicy napisał prawdę to należy kupić grzałki na 120V o mocy w sumie co najmniej 3KW np 500, 1000 i 1500W i wszystko podłączyć do sterownika.
A żeby zrobić to porządnie należałoby posiadać charakterystykę mocy i napięcia prądnicy w funkcji wiatru, bo może się okazać, że owe 120V to marzenie w warunkach polskich.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Jak najlepiej podłączyć oraz jaki prąd z turbiny??

Postprzez niki1976 » 26.10.2012, 21:15

Moc nominalna: 2000 W
Wiatr startowy: 3 m/s
Wiatr nominalny: 9 m/s
Wiatr maksymalny: 45 m/s
Ilość śmigieł: 3
Napięcie maks.: 120 V

znalazlem w sieci taki wykres tu jest klika ale moj to 2KW
http://www.liniaszycia.pl/photo/_pdf/wy ... 6fcf58af38

a tu opis KNWT 2KW
http://www.liniaszycia.pl/go/_info/prin ... 6fcf58af38

( charakterystyka mocy przy wietrze a napiecie mółbym pomietrzyć za mostkiem prostowniczym ale to bez obciążenia?)
niki1976
 
Posty: 2
Dołączył(a): 26.10.2012, 15:54

Re: Jak najlepiej podłączyć oraz jaki prąd z turbiny??

Postprzez Waldemar Pachoł » 26.10.2012, 21:38

niki1976 napisał(a):Wiatr startowy: 3 m/s

Tego parametru nie bierzemy pod uwagę, gdyż nic nie wnosi.

Jeśli chodzi o wykresy to wynika z tego, iż owe 3KW będziesz miał przed burzą (czyli kilka razy w roku), natomiast możesz przyjąć średnio 500W przy 5m/s (jestem szalonym optymistą) co przełoży się na 1 stopień Celsjusza na godzinę.

Opis z linku się nie otwiera.

Charakterystykę mocy wyznacz się tylko pod obciążeniem. :)
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Poprzednia strona

Powrót do Sterownia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron