Uszkodzona przetwornica.

Sterowanie elektrownią, elektronika, schematy, podłączenie do sieci, itd...

Uszkodzona przetwornica.

Postprzez TOMMASZ » 03.05.2013, 15:29

Panowie,wpadła mi w ręce taka uszkodzona przetwornica i ni mogę jej uruchomić.Wymieniłem już tranzystor,mostek diodowy,transoptor i rezystor po stronie wtórnej.Mosy są sprawne a mimo to przetwornica nie ruszyła.Może ktoś naprawiał już taką przetworkę?.
Załączniki
DSC00119.jpg
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Schematy przetwornic 12,24 itd/230V DC/AC

Postprzez Mariusz » 03.05.2013, 16:00

Jaki jest pobór prądu przez przetwornica? Oscyloskop w ręce i sprawdzić przebiegi na bramkach tranzystorów kluczujących(czy w ogóle występują, jaka jest częstotliwość). Sprawdzałeś już transformator na "przejście:, czy przypadkiem nie ma spalonego uzwojenia?
Mariusz
 
Posty: 238
Dołączył(a): 28.03.2010, 0:31

Re: Schematy przetwornic 12,24 itd/230V DC/AC

Postprzez TOMMASZ » 03.05.2013, 16:22

No właśnie oscyloskop,gdybym go miał to było by łatwiej.Transformator jest sprawny bo na jego wyjściu po stronie wtórnej jest napięcie,na mostku zasilającym ka7500 jest 17.5V a na mostku zasilającym mosy połączone w mostek H jest 320V.Poboru nie sprawdzałem,ale jest znikomy.Co ciekawe pali się zielona led oznaczająca pracę przetwornicy.

Puki co to nie gra mi napięcie zasilające ka 7500 po stronie wtórnej,powinno być w granicach 5V a jest tylko 3.5V.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Schematy przetwornic 12,24 itd/230V DC/AC

Postprzez Mariusz » 03.05.2013, 17:33

Napisz proszę jaki to model przetwornicy. Czy jest to może przetwornica z sinusem? Napięcie minimalne zasilania dla KA7500 to 7V.
Mariusz
 
Posty: 238
Dołączył(a): 28.03.2010, 0:31

Re: Uszkodzona przetwornica.

Postprzez TOMMASZ » 03.05.2013, 19:25

Maćku,przetwonica ma modyfikację sinusa i chodzi o taką http://tablica.pl/oferta/samochodowa-pr ... 27qDn.html

Szukałem gdzie ginie napięcie ale nie znalazłem,może te sterowniki są walnięte i robią zwarcie dlatego jest niskie napięcie.Gorsza sprawa że wszystkie scalaki to smd i ciężko to wymienić choć się da.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Uszkodzona przetwornica.

Postprzez Mariusz » 03.05.2013, 19:51

TOMMASZ napisał(a):Maćku,przetwonica ma modyfikację sinusa i chodzi o taką http://tablica.pl/oferta/samochodowa-pr ... 27qDn.html

Maciek puki co nie bierze udziału w dyskusji :P
Wygląda, że strona pierwotna jest ok. Napięcie 320VDC to wartość maksymalna napięcia sinusoidalnego (nasze 230V w gniazdku to wartość skuteczna).Trochę się tylko zastanawiam skoro KA daje prostokąt to skąd ten sinus. Skoro występuje napięcie 17,5V na mostku zasilającym elektronikę to popatrz przez jakie elementy to napięcie następnie idzie do scalaka ka7500 oraz co jeszcze zasila. Podłącz ujemny przewód pomiarowy miernika do masy, a dodatnim sprawdzaj napięcia od mostka w stronę 7500. Napisz za jakim elementem się traci. Jeśli to nie problem to możesz wstawić więcej zdjęć tj. druga strona PCB i kilka lepszych ujęć strony wtórnej (od samego transformatora).
Te scalaki w SMD to nie tragedia. Są to jeszcze dość duże obudowy i te bez problemu lutuję lutownica transformatorową bo nie chce mi się hot-air'a uruchamiać, a nie mam czasu żeby kolba się zagrzała :D Rezystory 0603 również transformatorową można spokojnie lutować.
Ostatnio edytowano 03.05.2013, 20:42 przez Mariusz, łącznie edytowano 1 raz
Mariusz
 
Posty: 238
Dołączył(a): 28.03.2010, 0:31

Re: Uszkodzona przetwornica.

Postprzez TOMMASZ » 03.05.2013, 20:07

Przepraszam,za pomyłkę Mariuszu. :oops:
Z wylutowaniem sobie poradzę.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Uszkodzona przetwornica.

Postprzez Mariusz » 03.05.2013, 20:15

Przed wylutowaniem wykonaj najpierw to co Ci napisałem. Musisz ustalić w którym miejscu traci się napięcie. Jakbyś mógł zrobić zdjęcie odsłaniając te dwa czerwone przewody na dole.
Mariusz
 
Posty: 238
Dołączył(a): 28.03.2010, 0:31

Re: Uszkodzona przetwornica.

Postprzez TOMMASZ » 03.05.2013, 20:38

Tam właśnie był walnięty tranzystor,wymieniłem na tradycyjny bc 546.Aha,napięcie płynie przez rezystor 100r i potem na pin12.Sam rezystor jest sprawny a za nim napięcie leci na pysk.Troszkę głupieję.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Uszkodzona przetwornica.

Postprzez Mariusz » 03.05.2013, 20:49

A czy ten tranzystor to nie był czasem SMD 1AM? Bo jeśli tak to on miał 200mA, nowy ma 100mA. Czy poza układem KA zasilane jest jeszcze coś innego? Jeśli nie to układ jednoznacznie do wymiany. Kosztuje grosze a zamiennik to TL494. W jaki sposób sprawdził Pan rezystor? Kilka razy już miałem przypadek, że omomierz swoje a praktyka swoje. Jeśli występowałby na nim taki spadek napięcia to musiałby się grzać.Skoro na wejściu 17,5V a na wyjściu 3,5V to 14V odkładałoby się na nim.Daje to prawie 2W strat. Kosz rezystora to kilka gr. więc zawsze warto podmienić.
Ostatnio edytowano 03.05.2013, 21:02 przez Mariusz, łącznie edytowano 1 raz
Mariusz
 
Posty: 238
Dołączył(a): 28.03.2010, 0:31

Re: Uszkodzona przetwornica.

Postprzez TOMMASZ » 03.05.2013, 21:01

Rezystor sprawdzałem omomierzem,z tego mostka zasilany jest jeszcze transoptor.Tranzystor to faktycznie 1AM,nic innego nie miałem pod ręką.Co do rezystora to może faktycznie jest trafiony bo się nie grzeje.
Jak sprawdzić transoptor,bo w jego obudowie jest fototranzystor i led,czyli tranzystor przewodzi tylko wtedy gdy led dostanie napięcie.Dioda led powinna przewodzić tylko w jedną stronę cały czas,a tranzystor tylko wtedy gdy led się zapala ale też w jedną stronę?.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Uszkodzona przetwornica.

Postprzez Mariusz » 03.05.2013, 21:07

Nie napisałeś wszystkiego w temacie, między innymi o uszkodzeniu mostka prostowniczego. Diody zapewne dostały zwarcia więc zmienne o dużej częstotliwości poszło na układ KA. Wylutuj go i wtedy zmierz napięcie-zajmie to tylko kilka minut :D. Profilaktycznie wymień też rezystor właśnie ten 100ohm oraz kondensator zaraz za tym mostkiem -ten elektrolit.
TOMMASZ napisał(a):Jak sprawdzić transoptor,bo w jego obudowie jest fototranzystor i led,czyli tranzystor przewodzi tylko wtedy gdy led dostanie napięcie.Dioda led powinna przewodzić tylko w jedną stronę cały czas,a tranzystor tylko wtedy gdy led się zapala ale też w jedną stronę?.

Mniej więcej tak to działa. Dioda przewodzi w jedną stronę -od anody to katody. Tranzystor również przewodzi w jedną stronę, zależnie od typu PNP czy NPN. W transoptorze jest to NPN więc przewodzi od kolektora do emitera. Transoptor na razie zostaw w spokoju. Jeśli się nie mylę to służy on do stabilizacji napięcia.
Tak nawiasem mówiąc tranzystor 1AM używany jest w naprawdę wielu urządzeniach. Wystarczy poszukać ;)
Mariusz
 
Posty: 238
Dołączył(a): 28.03.2010, 0:31

Re: Uszkodzona przetwornica.

Postprzez TOMMASZ » 09.05.2013, 17:09

Mariuszu dzięki za odpowiedzi,nie mogę w tej chwili kontynuować konwersacji ponieważ jestem za granicą,więc muszę odpuścić temat.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Uszkodzona przetwornica.

Postprzez TOMMASZ » 14.05.2013, 14:55

Już jestem.
Niestety nie znalazłem nigdzie tranzystora 1AM smd,w sklepie w którym się zaopatruje też nie mają,ale jest odpowiednik- http://www.sklep.monster.pl/2N-3904-NPN ... 93%29.aspx

Niedługo poskładam to w całość i zobaczymy czy przetwornica odpali.Wymienię wszystko jak leci razem z transoptorem.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Uszkodzona przetwornica.

Postprzez TOMMASZ » 18.05.2013, 11:51

Cześć.
Mariusz są postępy z przetwornicą,wymieniłem tranzystor 1AM na 1K tez SMD, i po stronie wtórnej za mostkiem brak było zasilania całego układu wraz ze sterownikiem KA7500.Znalazłem przepaloną ścieżkę prowadzącą od trafa do mastka,po połączeniu napięcia na KA7500 nadal brak a właściwie jest za niskie ale grzał się kondensator 100n i rezystor 100R.Po wymianie napięcie na KA7500 wzrosło ale scalak się strasznie grzeje natomiast kondensator i rezystor już nie.Czekam na dostawę nowych elementów,po wymianie sterownika KA7500 i transoptora który nie ma przejścia przez diodę w żadnym kierunku przetwornica powinna ruszyć.Podejrzewam że dostała się tam woda,bo są ślady zaśniedziałych ścieżek właśnie w tym miejscu,dostała chyba strzał 300V.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Uszkodzona przetwornica.

Postprzez TOMMASZ » 24.05.2013, 22:18

Mariuszu wielkie dzięki za wskazówki. Poszło śpiewająco :) ,wymieniłem w sumie jeden tranzystor smd,KA 7500 na TL494,dwa kondensatory w tym elektrolit i foliowy,dwa rezystory,cztery diody smd zasilające sterownik po stronie wtórnej oraz połączyłem ścieżkę z trafa do mostka,transoptor też wymieniłem.Jeden rezystor zasilał z mostka sterownik a drugi był do stabilizacji napięcie 230V.Tutaj miałem problem bo nie można było odczytać jego wartości,więc wlutowałem rezystor nastawny 200k i ustawiłem na największą oporność.Po uruchomieniu przetwornicy ustawiłem tak aby napięcie miało 230V i teraz przetwornica działa bez problemu,koszt to 13zł z przesyłką bo kupiłem tylko TL494 i transoptor,reszta była z demontażu.
Załączniki
DSC00121.jpg
DSC00120.jpg
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Uszkodzona przetwornica.

Postprzez Mariusz » 09.07.2013, 13:18

Czy mógłby kolega napisać jakie tranzystory pracują od strony pierwotnej przetwornicy? Jestem ciekaw co tam oryginalnie wstawiają. Na wtórnej zapewne 4x IRF750.
Mariusz
 
Posty: 238
Dołączył(a): 28.03.2010, 0:31

Re: Uszkodzona przetwornica.

Postprzez TOMMASZ » 09.07.2013, 22:01

Po stronie pierwotnej są 2x IRF 3205,wymieniłem na IRF1407.Na wtórnej tak jak Piszesz.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44


Powrót do Sterownia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron