Regulator do wiatraka

Sterowanie elektrownią, elektronika, schematy, podłączenie do sieci, itd...

Re: Regulator do wiatraka

Postprzez zyzio 27 » 09.01.2015, 20:31

witam. mam takie zapytanie... załóżmy że posiadam regulator ładowania aku 12V akumulator podłączony do zasilania regulatora ładuje w zakresie od 12do 14.6 sa dwa wyjścia obciążające prądnice ja chciałbym na pierwszym obciążeniu podłączycz drugi aku 12 V 200Ah to jak ustawić napiecie ładowania? jakim amperażem można ładowac taki aku? na drugim obciążeniu dołączyłbym grzałke.
zyzio 27
 
Posty: 61
Dołączył(a): 03.11.2013, 13:29

Re: Regulator do wiatraka

Postprzez Waldemar Pachoł » 09.01.2015, 21:07

Zaraz... A ten regulator to do czego zrzuca oprócz tego co ma podłączone do wyjść. Teoretycznie proszę pamiętać, że ten drugi akumulator będzie ładowany tylko wtedy gdy napięcie na prądnicy będzie większe niż na akumulatorze, a praktycznie tak nie wolno, bo prądnica musi mieć obciążenie. Dodatkowo obciążenie jedną grzałka może być niewystarczające.
Amperaż do ładowania aku to 10% jego pojemności.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Regulator do wiatraka

Postprzez zyzio 27 » 09.01.2015, 22:01

czyli bez przetwornicy czy UPSa się nie obejdzie? wtedy akumulator byłby tylko tzw. buforem?
zyzio 27
 
Posty: 61
Dołączył(a): 03.11.2013, 13:29

Re: Regulator do wiatraka

Postprzez Waldemar Pachoł » 10.01.2015, 10:16

Obejdzie się jak najbardziej, ale za mostkiem musi być np akumulator. Jeśli do układu podłączony jest regulator, to regulator nadmiar zrzuca np do grzałek w bojlerze i to jest poprawnie. Przy tego typu układach stosuje się układy właśnie bocznikujące by prądnica non stop była podłączona pod obciążenie np w postaci akumulatora a nadmiar zrzucany był do np grzałki.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Regulator do wiatraka

Postprzez zyzio 27 » 10.01.2015, 19:06

będę próbował cos zrobić... mi chodziło o cos takiego że chciałem podładowywać akumulatory w ciągnikach z mojej MEW jak to rozwiązać w prosty sposób?
zyzio 27
 
Posty: 61
Dołączył(a): 03.11.2013, 13:29

Re: Regulator do wiatraka

Postprzez Waldemar Pachoł » 11.01.2015, 9:55

Najprościej to podłączyć równolegle do już istniejącego.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Regulator do wiatraka

Postprzez zyzio 27 » 11.01.2015, 10:30

w ciągnikach mam dwie szóstki po 170-195 Ah czyli najlepiej żeby akumulator ten połączony z moją MEW i regulatorem miał podobną pojemność co te w ciągnikach? a amperomierze podłączyć na każdym z wyjść tego regulatora? bo musze tak ustawić obciążenie żeby nie przekroczyć tych wartości 2x15A. Wiem że najlepszym rozwiązaniem jest sterownik BRIZO no ale na początek może cos z dolnej półki bo jak cos zrobie zle i pójdzie z dymem to przynajmniej mniejsza strata będzie ;) a i człowiek się cos nauczy ;)
zyzio 27
 
Posty: 61
Dołączył(a): 03.11.2013, 13:29

Re: Regulator do wiatraka

Postprzez klistron » 13.01.2015, 13:38

Zyzio 27. Regulatory do wiatraków uwzględniają nie pojemność akumulatorów a ich progi napięciowe bezpiecznego ładowania.
Tobie wystarczy shunt regulator odprowadzający nadmiar mocy poza akumulatory. Te z ciągnika wystarczy dołączyć jak radzi Kol. Waldek.
klistron
 
Posty: 552
Dołączył(a): 22.08.2008, 0:35

Re: Regulator do wiatraka

Postprzez zyzio 27 » 27.01.2015, 19:16

Witam
Panowie mam takie zapytanie posiadam regulator ładowania do mojej MEW chciałbym żeby ładowanie akumulatora było załączane włącznikiem kołyskowym 12V DC 20A 4 pin czy taki schemat przedstawiony poniżej jest poprawny?? Jeśli nie to proszę o wskazówki jak poprawnie powinno być? Zaznaczę, że chciałbym ładować raz jeden akumulator a raz drugi a czasami oba naraz. Wiem, że to trochu nie zrozumiałe, ale dla mnie taki układ jest potrzebny. Amperomierz jest typowy z wbudowanym bocznikiem 20A.
Załączniki
schemat 2.jpg
zyzio 27
 
Posty: 61
Dołączył(a): 03.11.2013, 13:29

Re: Regulator do wiatraka

Postprzez Brus78 » 27.01.2015, 22:16

Zyzio27
Nie możesz załączac sobie ładowania jak ci sie chce.
Pradnica nie może pracować luzem. Powinna zawsze być obciążona choćby dlatego żeby twoje śmigło nie odfrunęło.
Druga opcja jest taka ,że jesli nie potrzebujesz ładowania hamujesz wiatrak.
Różnego typu historie....
Avatar użytkownika
Brus78
 
Posty: 539
Dołączył(a): 24.02.2014, 18:32
Lokalizacja: REDA

Re: Regulator do wiatraka

Postprzez zyzio 27 » 28.01.2015, 12:49

jasne że prądnica musi być obciążona "non stop" ja tylko pytam czy taki układ jest poprawny?
zyzio 27
 
Posty: 61
Dołączył(a): 03.11.2013, 13:29

Re: Regulator do wiatraka

Postprzez Waldemar Pachoł » 29.01.2015, 20:04

zyzio 27: Taki układ jest poprawny o ile regulator umie pracować bez akumulatora.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Regulator do wiatraka

Postprzez zyzio 27 » 30.01.2015, 19:14

koledzy mam pytanie bo przez moją głupią ciekawość typu "co by było gdyby...." poszły z dymem dwie diody zaporowe w moim regulatorze http://allegro.pl/elektrownia-wiatrowa- ... 59008.html diody to groszowa sprawa będę je miał w przyszłym tygodniu. Tak się zastanawiam jak je wymienić gdyż nie były wlutowane w płytce tylko tak jakby końcówki tych diod włożone na wylot przez płytke i po drugiej stronie te druty rozszerzone w każdym bądź razie na pewno nie wlutowane bo np. obok jest przekaźnik to ewidentnie na nim widać ze wyjścia ma wlutowane więc nie wiem jak to zrobić czy nowe diody przylutować do tych drucików co zostały po tych uszkodzonych czy próbować wyciągnąć te stare w przeciwnym kierunku jak były wkładane? czy lutując nowe nie uszkodze ścieżek w płytce pod wpływem temperatury? czy prubójąc je wyciągac też nie uszkodze? a jeśli już je wyciągnę to jak je zarobić żeby działały? sory za takie błache pytanie ale jak u mnie w mieście pytałem szukałem elektronika co by mi to zrobił to aż dziwne ale nikt się nie chciał tego podjąc :( sami tak zwani "wymienniki" nic nie potrafi sam zrobić tylko jak dostanie nową część to ją wymieni i to nie zawsze się uda. nie wiem jak u was ale u mnie tak jest :( także byłbym wdzięczny jak ktoś poradził jak to zrobić.
pozdrawiam
zyzio 27
 
Posty: 61
Dołączył(a): 03.11.2013, 13:29

Re: Regulator do wiatraka

Postprzez Bumcyś » 01.02.2015, 15:45

Zyzio 27
Diody z całą pewnością były wlutowane. Aby je wymienić musisz usunąć stare nóżki od uszkodzonych diód i w miejsce starych wlutować nowe. Podczas demontażu starych najlepiej użyć przy tym odsysacza aby otworki w płytce były drożne od lutu. W miejsce starych wstawisz nowe i przylutujesz zwracając uwagę aby nie zniszczyć ścieżek. To tak pokrótce. Elektronikiem nie jestem, ale to nie jest aż taka trudna czynność.
Avatar użytkownika
Bumcyś
 
Posty: 172
Dołączył(a): 06.10.2012, 10:40

Re: Regulator do wiatraka

Postprzez Szympik188 » 03.02.2015, 12:17

Witam, mam pytanko a nie chce otwierać nowego tematu. Ostatnio postawiłem nareszcie wiatraczek kręci się prawie na okrągło :D narazie podłączyłem do niego spirale żeby go obciążyć. Stoje przed decyzja kupna sterownika, w odległej przyszłości mam plany na zrobienie micro, ale to na prawde micro (30- 40wat) elektrowni wodnej.Czy mogę wtedy do jednego sterownika podłączyć dwa źródła napięcia 12V w postaci dwóch prądnic? Czy będzie do tego potrzebny jakiś sterownik hybrydowy?
Szympik188
 
Posty: 178
Dołączył(a): 18.03.2014, 22:14

Re: Regulator do wiatraka

Postprzez sebastian81 » 18.02.2015, 0:35

Witam szukam sterownika brizo.Czy ktoś udzieli informacji jak go na być i jakie koszty.
sebastian81
 
Posty: 18
Dołączył(a): 30.06.2014, 13:39

Re: Regulator do wiatraka

Postprzez zyzio 27 » 24.01.2016, 11:42

witam ;) koledzy mam takie pytanko jak to jest z przetwarzaniem napiecia 12V na 230V chodzi mi o to że np. w danej wiatrak produkuje 400w 12v używając np. przetwornicy to na wyjsciu ile uzyskam wat? tyle samo mocy co na wejsciu? czy zle mysle? a moze to zalezy od tego jakim urzadzeniem bede zamieniał 12v na 230v.
zyzio 27
 
Posty: 61
Dołączył(a): 03.11.2013, 13:29

Re: Regulator do wiatraka

Postprzez Waldemar Pachoł » 24.01.2016, 19:00

Jeśli nie brać pod uwagę strat, sprawności, etc to tak. Możesz przyjąć, że za przetwornicą będzie 400W.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Poprzednia strona

Powrót do Sterownia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron