sterownik brizo HV

Sterowanie elektrownią, elektronika, schematy, podłączenie do sieci, itd...

sterownik brizo HV

Postprzez ronuch » 26.11.2014, 16:40

Witam!
posiadam sterownik jak w temacie i mam pytanko o co chodzi z częstotliwością PWM - jak ją ustawić żeby najlepiej wykorzystać panele PV?
Moja instalacja to 6 paneli połączonych po 2 szt czyli uzyskuje ok 240V 720W (120V 120W pojedynczy panel) do tego sterownik brizo HV i grzałkę 1200W typowa sieciowa do bojlerów. Wiem że grzałka zbyt duża ale dopiero uruchamiam system i bede kupował nową. Czy układ podczas pracy powinien wydawać dzięki? Jak dobrać kondensator do takiego układu żeby trochę wzmocnić układ?
Teraz mam jeszcze inny problem - Czy powinienem mieć diody przy panelach? panele są na dwóch dachach i obecnie nie generują jednakowych mocy, jest możliwe że jedne pochłaniają mi część mocy z innych?
To moja pierwsza instalacja więc proszę o wyrozumiałość
pozdrawiam
ronuch
 
Posty: 13
Dołączył(a): 26.11.2014, 16:24

Re: sterownik brizo HV

Postprzez l.j » 26.11.2014, 18:56

Częstotliwość PWM nie ma większego znaczenia. Trzeba tylko pamiętać, że im wyższa częstotliwość, tym większe straty na kluczu tranzystorowym. Istotne jest napięcie pracy PWM, które powinno być zbliżone lub nieco niższe od napięcia nominalnego ogniw PV.
Grzałka jest OK, bo sterownik załatwi resztę i dopasuje obciążenie do aktualnej produkcji. Kondensator w granicach 1000uF-2200uF (można łączyć mniejsze pojemności równolegle) na napięcie 300V będzie wystarczający.
Jeżeli panele są takie same, a produkują różne moce, to prawdopodobnie jest różne nasłonecznienie lub straty na przewodach.

Pozdrawiam
Pomyślnych wiatrów i słonecznych dni...
Avatar użytkownika
l.j
Administrator
 
Posty: 162
Dołączył(a): 16.07.2008, 17:14

Re: sterownik brizo HV

Postprzez ronuch » 27.11.2014, 11:21

Dziekuję za odpowiedz.
A ten kondensator wytrzyma jeśli będzie układ otwarty (pwm nie będzie pracować) bo napięcie max pojedynczego panela bez obciążenia to 163V czyli w moim układzie wyniesie 326V?
Straty na kluczu to znaczy że będzie się bardziej nagrzewać moduł wykonawczy?
Zauważyłem też że podczas pracy pwm czasem znika mi temperatura tzn nie wyświetla mi temp tylko --- to normalne czy coś mam nie tak pospinane?
Moduł podczas pracy może piszczeć?
Swoją droga jesteś moderatorem forum i tak się zastanawiam czy u Ciebie zamawiałem ten sterownik? bo na dniach będę potrzebował jeszcze jeden :)
pozdrawiam
ronuch
 
Posty: 13
Dołączył(a): 26.11.2014, 16:24

Re: sterownik brizo HV

Postprzez Juriii » 27.11.2014, 17:07

Co to za brizo, od Łukasza? Możesz jakieś fotki wrzucić?
Juriii
 
Posty: 562
Dołączył(a): 12.05.2013, 9:21

Re: sterownik brizo HV

Postprzez ronuch » 27.11.2014, 17:37

Fotki wrzucę jutro.
Dziś troszkę było słońca i miałem takie wskazania na brizo: napięcie 150-170V, prąd 0,1A. W brizo próg napięcia załączenia obciążenia przez pwm 210V, częstotliwość pwm 61 Hz. Czy brizo nie powinno utrzymywać mi napięcia właśnie na poziomie 210V? Napięcie przy wyłączonym pwm ok 310V? I w dalszym ciągu co jakiś czas gdy gaśnie dioda d1 (czyli pwm nie działa) znika mi wyświetlanie temp. A jest może że słabiej oświetlone panele PV zużywają mi energię z tych lepiej oświetlonych?
ronuch
 
Posty: 13
Dołączył(a): 26.11.2014, 16:24

Re: sterownik brizo HV

Postprzez ronuch » 27.11.2014, 17:56

Aha sterownik od Łukasza
Załączniki
brizo_hv_igbt_fot.jpg
ronuch
 
Posty: 13
Dołączył(a): 26.11.2014, 16:24

Re: sterownik brizo HV

Postprzez l.j » 27.11.2014, 18:35

ronuch napisał(a):A ten kondensator wytrzyma jeśli będzie układ otwarty (pwm nie będzie pracować) bo napięcie max pojedynczego panela bez obciążenia to 163V czyli w moim układzie wyniesie 326V?

W takim razie kondensator powinien być na min. 350V

ronuch napisał(a):Straty na kluczu to znaczy że będzie się bardziej nagrzewać moduł wykonawczy?

Owszem, ale nie będzie to aż taka wielka różnica.

ronuch napisał(a):Zauważyłem też że podczas pracy pwm czasem znika mi temperatura

Być może jakieś zakłócenia po drodze się przedostają na linię sygnałową. Być może trzeba będzie wymienić rezystor podciągający linię danych czujnika do +5V na wartość z zakresu 1k-2,2k, albo zastosować przewód ekranowany.

ronuch napisał(a):Moduł podczas pracy może piszczeć?

Jeżeli pracuje w zakresie częstotliwości słyszalnych przez człowieka (a tak właśnie jest), to oczywiście będzie słyszalny i może "piszczeć".

ronuch napisał(a):czy u Ciebie zamawiałem ten sterownik?

Tak u mnie. Sterownik trochę ewoluował od tego czasu, więc teraz jest nieco inny.

ronuch napisał(a):A jest może że słabiej oświetlone panele PV zużywają mi energię z tych lepiej oświetlonych?

Raczej nie;)

ronuch napisał(a):napięcie 150-170V, prąd 0,1A. W brizo próg napięcia załączenia obciążenia przez pwm 210V, częstotliwość pwm 61 Hz. Czy brizo nie powinno utrzymywać mi napięcia właśnie na poziomie 210V? Napięcie przy wyłączonym pwm ok 310V?

Być może moc ogniw była na tyle niska, że napięcie przysiadało zbyt mocno przy włączaniu obciążenia z częstotliwością 61Hz. Trzeba by było sprawdzić przy częstotliwości 3,9k.
Pomyślnych wiatrów i słonecznych dni...
Avatar użytkownika
l.j
Administrator
 
Posty: 162
Dołączył(a): 16.07.2008, 17:14

Re: sterownik brizo HV

Postprzez Juriii » 27.11.2014, 19:28

Łukaszu czy zasada działania tego Brizo jest taka sama jak w układzie udostępnionym przez Ciebie? Są jakieś poprawki? Nie widze przekażników do sterowania przetwornicą.
Juriii
 
Posty: 562
Dołączył(a): 12.05.2013, 9:21

Re: sterownik brizo HV

Postprzez ronuch » 28.11.2014, 11:08

A jeśli wyłączę termostat (w instrukcji jest podane jak wyłączyć termostat wtedy wyswietla tylko temperature) pwm powinno działać?
Ten przewód do powinien mieć ekranowaną każdą żyłę czy 3 żyły w jednym ekranie?
Z drugiej strony trochę mnie dziwi że panele micromorph wytważają tylko 0,1 A i już napięcie siada. Brizo ma jakieś ograniczenie że nie umie przepuścić mniejszego prądu na obciążenie np 0,01A żeby napięcie nie siadło? Ja rozumiałem to tak że sterownik tak dostosuje obciążenie żeby zawsze utrzymać napięcie nastawione czyli w moim przypadku 210V.
Co to za typ czujnika temperatury może kupie inny i podmienię bo przez pomyłkę pomyliłem nóżki +5 i temp ze sobą
ronuch
 
Posty: 13
Dołączył(a): 26.11.2014, 16:24

Re: sterownik brizo HV

Postprzez l.j » 28.11.2014, 19:31

Juriii napisał(a):Łukaszu czy zasada działania tego Brizo jest taka sama jak w układzie udostępnionym przez Ciebie? Są jakieś poprawki? Nie widze przekażników do sterowania przetwornicą.


Zasada jest ta sama tylko dla PWM sterującego grzałką. Przekaźników nie ma, za to jest cyfrowy pomiar temperatury (i na tej podstawie termostat), dodatkowe wyjście do sterowania (np. przełączające obwody), wyjście generujące impulsy co 1Wh (jak licznik energii - można wykorzystać LAN kontroler do wysyłania danych o produkcji przez sieć), oraz komunikacja z komputerem po RS232 TTL 5V, co z kolei umożliwia zdalne podglądanie aktualnych osiągów, zmianę podstawowych ustawień oraz podgląd produkcji z ostatnich 24h w formie prostego wykresu.

ronuch napisał(a):A jeśli wyłączę termostat (w instrukcji jest podane jak wyłączyć termostat wtedy wyswietla tylko temperature) pwm powinno działać?

Tak, wtedy PWM działa niezależnie od temperatury.

ronuch napisał(a):Ten przewód do powinien mieć ekranowaną każdą żyłę czy 3 żyły w jednym ekranie?

2 żyły (zasilanie +5V i DATA) i ekran podłączony do GND. Czujnik to układ DS18B20

ronuch napisał(a):Z drugiej strony trochę mnie dziwi że panele micromorph wytważają tylko 0,1 A i już napięcie siada. Brizo ma jakieś ograniczenie że nie umie przepuścić mniejszego prądu na obciążenie np 0,01A żeby napięcie nie siadło? Ja rozumiałem to tak że sterownik tak dostosuje obciążenie żeby zawsze utrzymać napięcie nastawione czyli w moim przypadku 210V.

Trzeba pomierzyć napięcie i prąd zwarcia (z pominięciem sterownika) i wtedy będzie wiadomo ile wytwarzają prądu i o ile spada napięcie. Przy PWM 61Hz sterowanie nie jest tak super precyzyjne, ponieważ na każdy okres sygnału PWM może przypadać nawet kilkadziesiąt pomiarów napięcia i na tej podstawie tyle razy też następuje zmiana współczynnika wypełnienia sygnału.
Pomyślnych wiatrów i słonecznych dni...
Avatar użytkownika
l.j
Administrator
 
Posty: 162
Dołączył(a): 16.07.2008, 17:14

Re: sterownik brizo HV

Postprzez ronuch » 29.11.2014, 11:33

Jak zmierzyć prąd zwarcia dla paneli pv? Ma w ogóle sens taki pomiar przy takiej pogodzie?
ronuch
 
Posty: 13
Dołączył(a): 26.11.2014, 16:24

Re: sterownik brizo HV

Postprzez l.j » 29.11.2014, 19:11

W szereg z zaciskami ogniw podłączamy amperomierz i jakieś obciążenie o małej rezystancji, np. grzałkę.
Czy ma sens taki pomiar - mamy najmniej słoneczne dni w roku, więc większego sensu nie ma... ale sprawdzić zawsze można.
Pomyślnych wiatrów i słonecznych dni...
Avatar użytkownika
l.j
Administrator
 
Posty: 162
Dołączył(a): 16.07.2008, 17:14

Re: sterownik brizo HV

Postprzez ronuch » 30.11.2014, 11:49

Wczoraj zmieniłem częstotliwość pwm na 3,0 kHz i faktycznie napięcie trzymało sie na stałym poziomie nastawionym w sterowniku. Nastawiłem 210V i w dalszym ciągu prąd wynosił tylko 0,1A. Wynika z tego że panele dają jedyne 21W z 720W zainstalowanych paneli. Do paneli mam dołączony kondensator elektrolityczny 400V o pojemności 560uF- większych pojemności w mojej okolicy nie ma.
Do pomiaru prądu zwarcia może być np żarówka?
Tak czytałem trochę w necie to jeśli mam panele różnie oświetlone dają one różne napięcia i gdy je połączymy ze sobą to wartość napięcia zostanie uśredniona pomiędzy wartością max a min więc to może stanowić problem.
ronuch
 
Posty: 13
Dołączył(a): 26.11.2014, 16:24

Re: sterownik brizo HV

Postprzez l.j » 01.12.2014, 22:27

A amperomierz jest poprawnie skalibrowany?

ronuch napisał(a):może być np żarówka?

Może być, tylko odpowiedniej mocy.

Kondensator 560uF powinien wystarczyć, w razie czego zawsze można podłączyć drugi taki sam równolegle.
Pomyślnych wiatrów i słonecznych dni...
Avatar użytkownika
l.j
Administrator
 
Posty: 162
Dołączył(a): 16.07.2008, 17:14

Re: sterownik brizo HV

Postprzez ronuch » 01.12.2014, 22:49

Nie kalibrowałem amperomierza bo wartość wprowadzona w sterowniku zgadzała się z ta którą zmierzyłem (v rev). Jutro zmierze miernikiem jaki jest prąd
ronuch
 
Posty: 13
Dołączył(a): 26.11.2014, 16:24

Re: sterownik brizo HV

Postprzez l.j » 02.12.2014, 19:30

Podczas programowania zawsze mierze Vref i wprowadzam na stałe do programu, więc musi się zgadzać;)
Tak czy siak po podłączeniu do instalacji trzeba wykonać kalibrację ADC według instrukcji.

Pozdrawiam
Pomyślnych wiatrów i słonecznych dni...
Avatar użytkownika
l.j
Administrator
 
Posty: 162
Dołączył(a): 16.07.2008, 17:14

Re: sterownik brizo HV

Postprzez ronuch » 03.12.2014, 11:49

już kapuje - w końcu zrozumiałem instrukcje. Teraz mam pytanie (bo kiepski ze mnie elektronik a nawet żaden) skąd wziąć te 60mV - jak je uzyskać i z czego żebym nie uszkodził sterownika - bocznik mam 50A 60mV
PS. jak tam budowa mojego sterownika? Możesz mi dorzucić mi dodatkowy czujnik temperatury?
ronuch
 
Posty: 13
Dołączył(a): 26.11.2014, 16:24

Re: sterownik brizo HV

Postprzez l.j » 03.12.2014, 18:39

Te 60mV sobie odpuść. Jeżeli nie jest Ci potrzebna jakaś super ekstra dokładność, to nie musisz tego ruszać.
Podstawa to ustawić parametry bocznika (A/mV) i wykonać kalibrację offsetu ADC.

Czekam na tranzystor mocy, więc do piątku powinno wszystko być gotowe. Dodatkowy czujnik temperatury dorzucę do kompletu.
Pomyślnych wiatrów i słonecznych dni...
Avatar użytkownika
l.j
Administrator
 
Posty: 162
Dołączył(a): 16.07.2008, 17:14

Re: sterownik brizo HV

Postprzez ronuch » 08.12.2014, 17:48

Dziś troszkę pogrzebałem przy panelach i przy tych samych ustawieniach sterownika odłączałem kolejno stringi i wyszło mi tak: 1 string 0,3A, 2 string 0,2A, 3 string 0,3A - to wszystko przy ustawieniu napięcia PWM 210V. Czyli logicznie myśląc łącząc wszystkie trzy razem powinienem mieć 0,8A - dobrze myślę czy nie? Po połączeniu wszystkich trzech razem dalej miałem tylko 0,3A i tu właśnie mocno się zdziwiłem.
Sterownik już skalibrowany i pokazuje prawie tak samo jak miernik.
ronuch
 
Posty: 13
Dołączył(a): 26.11.2014, 16:24

Re: sterownik brizo HV

Postprzez Waldemar Pachoł » 08.12.2014, 21:33

ronuch napisał(a):Czyli logicznie myśląc łącząc wszystkie trzy razem powinienem mieć 0,8A - dobrze myślę czy nie?

Wszystko zależy od tego czy szeregowo czy równolegle.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Następna strona

Powrót do Sterownia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość