Gasiki

Sterowanie elektrownią, elektronika, schematy, podłączenie do sieci, itd...

Gasiki

Postprzez Juriii » 06.01.2016, 21:17

Witam szanownych Kolegów. Mam mały problem ze sklejaniem się styków w przekaźniku "wykonawczym" w Brizo. Sklejają mi się styki po przełączeniu na przetwornice. Chciałbym zastosować gasik RC, ale nie wiem tak na 100% do których styków dołożyć ten zestaw(połączonych równolegle kondensatora i rezystora). Czy któryś z szanownych kolegów mógłby domalować na dołączonym zdjęciu miejsca podłączenia RC.
Na elektrodzie wyczytałem że mogą być takie części: kondensator 470nF/ 630V i rezystor 220 ohm/2W. Pobór prądu z przetwornicy to max 300W. Mogą być takie elementy?

IMG_4838.JPG
Juriii
 
Posty: 559
Dołączył(a): 12.05.2013, 9:21

Re: Gasiki

Postprzez Kwazor » 07.01.2016, 12:44

Zastosuj stycznik problemy miną. Przekaźniki bardzo szybko padają ( niby 16A na 250V a wymięka po kilkuset/nawet nie włączeniach grzałki 2 kW )
Panele : 180Wp CIGS + regulatorv MPPT DIY.
Kwazor
 
Posty: 117
Dołączył(a): 09.09.2012, 11:17
Lokalizacja: REDA

Re: Gasiki

Postprzez Juriii » 07.01.2016, 15:38

Ok. Ale czy stycznik przełączy mi zasilanie z sieci na przetwornica w takim tempie że nie bedzie zaniku napięcia na podłączonym odbiorniku? Wszak styki mają nieco większa drogę do przebycia... Jednak chciałbym spróbować z tymi gasikami. To wie ktoś może jak podłącz do styków przekaźnika?
Juriii
 
Posty: 559
Dołączył(a): 12.05.2013, 9:21

Re: Gasiki

Postprzez Kwazor » 08.01.2016, 12:16

Spróbuj 100-300R 5W i kondek 10nF- 1uF.
Panele : 180Wp CIGS + regulatorv MPPT DIY.
Kwazor
 
Posty: 117
Dołączył(a): 09.09.2012, 11:17
Lokalizacja: REDA

Re: Gasiki

Postprzez kisoft » 24.01.2016, 10:40

Spróbuj tego
Wieczny przekaźnik kit AVT
http://elportal.pl/pdf/k07/19_12g.pdf

Tylko układ zasilany jest napięciem 12V. Należałoby dorobić mały zasilacz ( trafo mostek i stabilizator ) z 230V na 12V.
kisoft
 
Posty: 208
Dołączył(a): 23.11.2011, 1:06

Re: Gasiki

Postprzez Waldemar Pachoł » 24.01.2016, 19:33

Należy tylko uściślić, iż powyższy link dotyczy pracy przekaźnika jako stycznik. Do przełączania sieci w/w układ się nie nadaje.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1209
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Gasiki

Postprzez kisoft » 26.01.2016, 0:46

Przyznaję że trochę się pospieszyłem i podsunąłem niedobre rozwiązanie. Sam układ działa bardzo dobrze kiedyś go robiłem w termostacie który sterował grzejnikiem 1,5kW. Przełączanie sieć przetwornica ( agregat) najlepiej zrobić na dwóch stycznikach z blokadą ( tz pracuje zawsze jeden) . Musimy całkowicie odseparować przetwornicę od sieci . Przekaźnik szybko wymięknie .
kisoft
 
Posty: 208
Dołączył(a): 23.11.2011, 1:06

Re: Gasiki

Postprzez augustoo » 20.06.2016, 8:55

Najlepsze i bezawaryjne zasilacze. Osobiście polecam wam model smt1000i zasilacz awaryjny smart ups. W razie awarii prądu, lub przepięcia wypada znakomicie.
Ostatnio edytowano 21.06.2016, 17:09 przez Waldemar Pachoł, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Banujemy seospamerów i edytujemy ich posty.
augustoo
 
Posty: 1
Dołączył(a): 20.06.2016, 8:47


Powrót do Sterownia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron