Problem ze sterownikiem

Sterowanie elektrownią, elektronika, schematy, podłączenie do sieci, itd...

Problem ze sterownikiem

Postprzez Szympik188 » 19.04.2016, 23:35

Witam, sterownik kupiony na znanym portalu aukcyjnym od ponad roku działał bez zarzutu w instalacji 12V jednak gdy od kilku dni założyłem nowa prądnice która pracuje już na 24V (sterownik 12/24 przełączane zworką) przestały działać obciążenia pierwsze i drugie dodam że diody sygnalizujące załączenie zapalają się. Obciążeniem są dwie spirale grzejne od piekarnika elektrycznego. Co może być przyczyną i jak to naprawić? Wnętrze wygląda tak:
Załączniki
Obraz 049.jpg
Obraz 048.jpg
Obraz 046.jpg
Szympik188
 
Posty: 176
Dołączył(a): 18.03.2014, 22:14

Re: Problem ze sterownikiem

Postprzez Waldemar Pachoł » 20.04.2016, 17:37

Regulator na przekaźnikach?
Nie boisz się, jak się styki skleją?

Ale w odniesieniu do pytań:
Czy słychać jak przekaźniki klikają jak się te ledy zapalają?
Jeśli zapala leda a nie "klika" to poleciały tranzystory włączające przekaźniki.
Najbezpieczniej byłoby odesłać do producenta.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1204
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Problem ze sterownikiem

Postprzez Szympik188 » 20.04.2016, 21:12

Taki właśnie kupiłem na początek moich wzmagań z wiatraczkami i jak narazie musi mi wystarczyć względy finansowe, wtedy nie wiedziałem jakie to ma znaczenie.
Właśnie nie słychać przekaźników jak to było wcześniej, z tego co zauważyłem to jest tam tylko jeden tranzystor. Z elektroniką nie mam nic wspólnego ale jak trzeba będzie coś wlutować to dam rade. Panie Waldku czy można by te przekaźniki zastąpić czymś innym?
Szympik188
 
Posty: 176
Dołączył(a): 18.03.2014, 22:14

Re: Problem ze sterownikiem

Postprzez Waldemar Pachoł » 21.04.2016, 10:07

Szympik188 napisał(a): musi mi wystarczyć względy finansowe

Sklejenie styków przekaźnika będzie skutkować koniecznością kupna nowych akumulatorów.
Przekaźniki można zastąpić tranzystorami mosfet.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1204
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Problem ze sterownikiem

Postprzez Szympik188 » 21.04.2016, 17:26

Można zastąpić przekaźniki tranzystorami, ale czy będę musiał coś jeszcze zmieniać w wzwiązku z taka podmianą? Jeśli nie to jakie np. zastosować tranzystory? sterownik ma obciążalność 40A i przy takiej wartości chcę pozostać.
Szympik188
 
Posty: 176
Dołączył(a): 18.03.2014, 22:14

Re: Problem ze sterownikiem

Postprzez Waldemar Pachoł » 21.04.2016, 19:23

Najpierw ustal gdzie znika sygnał sterujący przekaźnikiem, bo tym sygnałem będziesz również załączał mosfeta.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1204
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Problem ze sterownikiem

Postprzez Szympik188 » 21.04.2016, 21:42

Szympik188 napisał(a): z tego co zauważyłem to jest tam tylko jeden tranzystor

Po dokładnym oglądnięciu są jednak 3 tranzystory :? ich oznaczenie to BC337 -40. Czyli mam zacząć od ich sprawdzenia, posiadam miernik z funkcją hfe tylko czy tranzystor mogę sprawdzić bez wylutowania?
Szympik188
 
Posty: 176
Dołączył(a): 18.03.2014, 22:14

Re: Problem ze sterownikiem

Postprzez Szympik188 » 22.04.2016, 17:18

Tranzystory sprawdzone wylutowałem i wygląda na to że są dobre, co powinienem dalej sprawdzić?
Szympik188
 
Posty: 176
Dołączył(a): 18.03.2014, 22:14

Re: Problem ze sterownikiem

Postprzez Waldemar Pachoł » 22.04.2016, 17:26

Sprawdź czy na linii bazy tranzystora pojawia się napięcie co najmniej 0,6V gdy zapala się led. Jeśli nie, szukaj problemów przed bazą tranzystora. Jeśli ta szukaj problemów na liniach Kolektora i bazy. Sprawdź czy istnieje oporność na cewce przekaźnika.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1204
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Problem ze sterownikiem

Postprzez SiEm » 24.04.2016, 11:55

Witam
Moja rada to zastąpić sterownik, zamiennikiem tzn. ( serownikiem stosowanym w przemyśle). W mojej elektrowni pracował sterownik do kontroli kaskadowej grzałek przetwornik LUMEL P12U-2 niema z takimi problemu.
Pozdrawiam
SiEm
 
Posty: 242
Dołączył(a): 17.03.2013, 20:59

Re: Problem ze sterownikiem

Postprzez Waldemar Pachoł » 24.04.2016, 14:35

Przykład co dzieje się z przekaźnikiem jak rozłączamy DC: https://youtu.be/9KXCyFRPnxs?t=160
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1204
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Problem ze sterownikiem

Postprzez look » 08.05.2016, 21:46

Witam.
Też miałem ten sterownik.
Lepiej z nim uważaj mi po pół roku skleił się 2 stopień na 24V ! niestety tak jak mówili koledzy.. Miałem obciążony grzałką 400W
look
 
Posty: 17
Dołączył(a): 15.01.2013, 18:12

Re: Problem ze sterownikiem

Postprzez Szympik188 » 14.05.2016, 0:59

Jednak z braku czasu i odpowiedniej wiedzy nie dam rady sam naprawić tego sterownika. Czy znalazł by sie ktoś kto naprawił by go i przystosował do pracy na mosfetach? Pisać na priv.
Szympik188
 
Posty: 176
Dołączył(a): 18.03.2014, 22:14

Re: Problem ze sterownikiem

Postprzez Szympik188 » 03.07.2016, 15:33

Mieliście panowie rację, w przekaźnikach skleiły się styki po wymianie przekaźników wszystko wróciło do nnormy. Zamówiłem przy okazji tranzystory irf1405 jak ich wpiąć w układ w miejsce przekaźników? ktoś podpowie w tej sprawie?
Szympik188
 
Posty: 176
Dołączył(a): 18.03.2014, 22:14

Re: Problem ze sterownikiem

Postprzez kisoft » 17.09.2016, 14:13

W miejsce przekaźnika podłącz transoptor (taki do MSFETA). W zasadzie to możesz przez opornik ale napięcie na bramkę nie większe jak 10V ( to zwykłe załącz wyłącz nie PWM więc nic nie będzie się grzało).
kisoft
 
Posty: 208
Dołączył(a): 23.11.2011, 1:06

Re: Problem ze sterownikiem

Postprzez Szympik188 » 22.10.2016, 18:56

Kolego kisoft dzięki za odpowiedź. Czyli zakładając że cewka przekaźnika zasilana jest z 12V to musze obniżyć napięcie za pomocą odpowiedniego dobranego rezystora do 10V i dopiero wtedy podpiąć do mosfeta?
Szympik188
 
Posty: 176
Dołączył(a): 18.03.2014, 22:14

Re: Problem ze sterownikiem

Postprzez Waldemar Pachoł » 23.10.2016, 10:42

Szympik188: Bramkę MOSFETA zasilasz przez rezystor np 10R a pomiędzy nim a bramką daj zenerę na 18V do masy i to wszystko.
Zobacz jak to rozwiązano tu: http://www.mala-elektrownia.ovh.org/ima ... _ver_B.png
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1204
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka


Powrót do Sterownia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron