Regulator hybrydowy

Sterowanie elektrownią, elektronika, schematy, podłączenie do sieci, itd...

Regulator hybrydowy

Postprzez SeeMen » 22.10.2016, 17:46

Witam mam pytanie odnośnie regulatora hybrydowego z allegro. Czy ten regulator będzie dobry do paralkowca i do 3 żelowych aku. 85ah każdy przy 12v . Pralkowiec z silnika od wiatki z przewiniętym stojanem drutem 1.1 . W przyszłości mam zamiar dorzucić panele. Wiatrak by się znajdował na dachu budynku dospodarczo-letniskowym .http://allegro.pl/regulator-wiatrowy-2- ... 00971.html
SeeMen
 
Posty: 38
Dołączył(a): 25.08.2016, 16:24

Re: Regulator hybrydowy

Postprzez Szympik188 » 22.10.2016, 19:16

Jak dla mnie to cena tego urządzenia nie odzwierciedla jego funkcjonalności jedynie mppt go ratuje, a już ten tekst "opcja dodatkowa" mnie rozwala. Tak naprawde nie wiemy co kupujemy! Ja na twoim miejscu rozejżał bym sie na forum jest kilka sterowników godnych zaufania.
Szympik188
 
Posty: 178
Dołączył(a): 18.03.2014, 22:14

Re: Regulator hybrydowy

Postprzez Juriii » 23.10.2016, 9:34

No to podobne pytanie panowie. Ponieważ inwertery ongrid wiatrowe są przesadnie drogie..., to czy mogę zamiast zwykłej przetwornicy podłączyć inwerter solarny pod akumulatory, i sterować go tak samo jak zwykłą przetwornicą(sterowanie remote) sterownikiem brizo utrzymując nastawy włączenia i wyłączenia inwertera 24-28V?
taki inwerter http://allegro.pl/inwerter-sieciowy-600 ... 41419.html
Juriii
 
Posty: 562
Dołączył(a): 12.05.2013, 9:21

Re: Regulator hybrydowy

Postprzez Waldemar Pachoł » 23.10.2016, 10:38

Niestety nie, tego typu inwerter wysysa za źródła "ile się da". Obciążenie dla baterii ekstremalne.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Regulator hybrydowy

Postprzez Juriii » 23.10.2016, 11:13

To może jakby zastosować inwerter 300W lub mniejszy. Tak czy inaczej taki inwerter będzie brał nie więcej niż może? Czyli jak ma napisane 300W to zawsze z akumulatorów będzie brał max 300W?
A gdyby zastosować jakiś ogranicznik prądowy, żeby ograniczyć pobór prądu przez inwerter powiedzmy z 600W na 200W. Jest coś takiego?
Ostatnio edytowano 23.10.2016, 12:10 przez Juriii, łącznie edytowano 1 raz
Juriii
 
Posty: 562
Dołączył(a): 12.05.2013, 9:21

Re: Regulator hybrydowy

Postprzez Juriii » 23.10.2016, 11:13

T
Juriii
 
Posty: 562
Dołączył(a): 12.05.2013, 9:21

Re: Regulator hybrydowy

Postprzez Waldemar Pachoł » 23.10.2016, 14:29

Wystarczy PWM by ograniczyć moc.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Regulator hybrydowy

Postprzez Juriii » 23.10.2016, 15:46

To jak zbudować taki układ żeby ograniczyć pobór prądu przez taki inwerter solarny 1kW do powiedzmy 250-300w? Można założyć ze to będzie 24V i 13A.
Miał byś m może jakiś gotowy schemat?
Czy może taki regulator zdał by egzamin? http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6185276211
Juriii
 
Posty: 562
Dołączył(a): 12.05.2013, 9:21

Re: Regulator hybrydowy

Postprzez Waldemar Pachoł » 23.10.2016, 16:15

Na to pytanie najlepiej odpowie sprzedawca.
Na marginesie najbardziej zabawne jest to:
Czesto oferowane są w sprzedaży regulatory ze złączami śrubowymi które nie wytrzymują dużych prądów i po pewnym czasie następuje awaria. NA TEJ AUKCJI OFERUJE PROFESJONALNIE WYKONANY REGULATOR Z PORZĄDNYMI ZŁĄCZAMI KONEKTOROWYMI (TYPOWE SAMOCHODOWE)

Przekrój łączeniowy takiego konektora to 0,7x2mm=1,4mm2
Najsłabszy śrubowy M3 http://www.piekarz.pl/pl/?item=37813 ma przekrój łączeniowy 4x0,8x1,5=4,8mm2
Czyli bajki sprzedawcy z serii jak przekuć brak wiedzy i umiejętności w sukces...
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Regulator hybrydowy

Postprzez Juriii » 23.10.2016, 17:52

Pominąwszy już temat tych przyłączy, to przy pomocy tego lub podobnego regulatora pwm można by było płynnie sterować ilością pobieranej a tym samym oddawanej do sieci mocy przez taki inwerter on grid? Mosfet powinien wytrzymać te 15-20A bez problemu. Ciekawe tylko czy takie przetworzone napięcie przyjmie inwerter.
Ogólnie piszą że takie inwertery nie lubią być podłączane wprost do akumulatorów bo idzie na nie Max amperaż i za długo nie wytrzymują pracy na pełnej mocy(gdzieś widziałem jak gość pisał że inwerter pracował u niego już od roku, a jak go podłączył wprost pod akumulatory to po godzinie popaliło mu sie coś tam w środku).
Można też dobrać eksperymentalnie odpowiednią moc żarówki na 24 w szereg, i tym samym obniżyć pobierany prąd.
No ale jeżeli takim regulatorem pwm można sterować grzałkami, to chyba problemu nie powinno być z takim inwerterem.
Juriii
 
Posty: 562
Dołączył(a): 12.05.2013, 9:21

Re: Regulator hybrydowy

Postprzez Waldemar Pachoł » 23.10.2016, 19:33

Jeśli pominąć kwestie przyłączy, to powinien z tak "przetworzonym" przebiegiem sobie poradzić.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Regulator hybrydowy

Postprzez Juriii » 23.10.2016, 20:59

Zajrzałem na elektrode. Piszą że nie zadziała. Szkoda...
Juriii
 
Posty: 562
Dołączył(a): 12.05.2013, 9:21

Re: Regulator hybrydowy

Postprzez Waldemar Pachoł » 24.10.2016, 11:55

Podrzuć link.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Regulator hybrydowy

Postprzez Juriii » 24.10.2016, 12:15

Ogólnie ciężko coś znaleźć. Tu zaczołem nowy temat: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3263427.html
Juriii
 
Posty: 562
Dołączył(a): 12.05.2013, 9:21

Re: Regulator hybrydowy

Postprzez Waldemar Pachoł » 24.10.2016, 15:04

Każdy inwerter na wejściu ma baterię kondensatorów - musi chodzić na pwm.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Regulator hybrydowy

Postprzez Juriii » 24.10.2016, 16:15

Gość z aukcji mi napisał tak: REGULATOR NIE OGRANICZY PRĄDU ON WEŻMIĘ TYLE ILE POTRZEBUJE CZYLI DO 65A CO MOŻE USZKODZIĆ REGULATOR NAJLEPIEJ BEZPOŚREDNIO POD PANELE I PO KŁOPOCI
Ale jak będę zmieniał przetwornice to zaryzykuję ten inwerter i pwm-a.
Juriii
 
Posty: 562
Dołączył(a): 12.05.2013, 9:21

Re: Regulator hybrydowy

Postprzez SeeMen » 24.10.2016, 19:24

Jaki mógł by być koszt budowy sterwonika BRIZO ver. 1.1 ? materiały i robocizna.
SeeMen
 
Posty: 38
Dołączył(a): 25.08.2016, 16:24

Re: Regulator hybrydowy

Postprzez Waldemar Pachoł » 24.10.2016, 20:09

SeeMen: viewtopic.php?f=17&t=318 Zapytaj Autora.
Juriii: Coś sprzedawca zaciemnia, bo PWM świetnie nadaje się do takiej regulacji. Nasze sterowniki działają właśnie w oparciu o PWM i regulują moc dostarczaną do grzałki.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Regulator hybrydowy

Postprzez Juriii » 24.10.2016, 21:06

No wiem. Jak będę wymieniał sprzęt to na pewno sprawdzę to organoleptycznie.
Juriii
 
Posty: 562
Dołączył(a): 12.05.2013, 9:21

Re: Regulator hybrydowy

Postprzez Juriii » 08.11.2016, 6:08

A tu mam ciekawe rozwiązanie https://www.youtube.com/watch?v=JGnE5HI7jLw
Tu można kupić https://pl.aliexpress.com/item/DC-DC-40 ... .78.7FpA51
Czy to urządzenie wyda mi 300W jeśli podłącze je do akumulatorów 24V i na wyjściu ustawie 40V?
Juriii
 
Posty: 562
Dołączył(a): 12.05.2013, 9:21

Następna strona

Powrót do Sterownia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron