Przekrój przewodów elektrowni wiatrowej

Sterowanie elektrownią, elektronika, schematy, podłączenie do sieci, itd...

Przekrój przewodów elektrowni wiatrowej

Postprzez SeeMen » 14.01.2017, 21:01

Zbudowałem małą elektrownię wiatrową do ładowania akumulatorów na działce . Wiatrak postawiłem na dachu stodoły jakieś 11m nad ziemią. Prądnica z silnika od wiatki ,około 55mm wirnik , stojan przewinięty drutem 1.1 . Od wiatraka przewiesiłem kabel ( tymczasowo ) 3x1,5 jakieś 50mb . W drugim budynku mam sterownię ,którą opisałem w dziale pochwal się swoją konstrukcją . Na dziś zapowiadali jakieś 5m/s . W porywach wiatrak rozpędzał się do 150 obr/m ( oczywiście w porywach bo średnio obracał się jakieś 70 obr/m ), czyli w moim przypadku razy 2 bo mam przekładnię 1:2 , czyli jakieś 300 obr/m . Zaobserwowałem na moim sterowniku BRIZO 1.1 max 130W-140W i jakieś 10A max. . Ładowanie jakieś jest , nawet widoczne ale np. przez poprzedni tydzień nie naładowało na max . akumulatorów , było jakieś 13v ( wiało cały tydzień 3-6m/s) . Zastanawiam się co by tu jeszcze zrobić , aby poprawić te ładowanie ( bez wymiany prądnicy ) . Czy po wymianie kabli np. na 2,5 coś by poprawiło ? Dodam że dopiero w sterowni jest mostek prostowniczy . Mam jeszcze 2 pytania : 1 pytanie. PWM , mam ustawione na 61Hz i dodatkowe obciążenie jakieś 220w poprzez 4 żarówki samochodowe 55w.każda. Czy jest sens zmieniać częstotliwość PWM ? 2 pytanie Jak w menu zmieniłem wartość załączania dodatkowego obciążenia poniżej wartości naładowania akumulatorów to załączało się dodatkowe obciążenie, ale zaczęło strasznie piszczeć . Wiatrak praktycznie stał , a żarówki się świeciły i pobierało napięcie z akumulatorów bo w chwili spadło z 12,9v do 12,5 ( czyli żarówki świeciły się prądem z akumulatorów) czy jest to dobry objaw ? czy jest coś nie tak ? Proszę o wyrozumiałość i ewentualne podpowiedzi . Pozdrawiam
SeeMen
 
Posty: 38
Dołączył(a): 25.08.2016, 16:24

Re: Przekrój przewodów elektrowni wiatrowej

Postprzez Brus78 » 14.01.2017, 22:08

Witaj .
Jesli masz kabel 1,5 i odległość 50m to możesz mieć spadek napięcia .
Zrozumiałem ,że prądnica daje takie napiecie ,że po mostku masz napięcie ładujące aku.
Generalnie nie jest dobrze przesyłać pradu przy niskim napięciu.
Wyobraź sobie stratę rzędu 1V przy 200V a stratę 1V przy 20V.
Byćmoże lepiej wyszłoby ci gdybyś mostek miał w gondoli ,a przesyłał wyższe napięcie dc ,ale tu wolałbym gdyby wypowiedzieli się też inni koledzy.

Ja osobiście na twoim miejscu rozważyłbym zmianę smigieł. Bardzo często tu leży problem.
Ps. czytałem twój temat niejednokrotnie . Fajna robota :) szczególnie podoba mi sie twoja szafa :)
Różnego typu historie....
Avatar użytkownika
Brus78
 
Posty: 539
Dołączył(a): 24.02.2014, 18:32
Lokalizacja: REDA

Re: Przekrój przewodów elektrowni wiatrowej

Postprzez SeeMen » 15.01.2017, 8:43

Wydaję mi się że jak bym wstawił w gondoli mostek i zamienił na prąd stały to potrzebował bym grubego przewodu x 2 , ale może nich jeszcze ktoś wypowie . Chodzi mi czy ta moja bidula prądnica będzie ładować jakoś sensownie akumulatory po wymianie na inne kable . Przewody na pewno są do wymiany , ale nie w najbliższym czasie . Myślę że w lato wymienię śmigła na nowe i ogólnie poprawię co nie co . Wczoraj przy tych większych obrotach ładowały się akumulatory , gdy przyjechałem rano to było jakieś 12,8 a jak wyjeżdżałem to było 13.1 . W trakcie dnia miałem włączony z sieci naświetlacz led 50W do oświetlenia i wywierciłem z 3 dziurki wiertarką :p .
SeeMen
 
Posty: 38
Dołączył(a): 25.08.2016, 16:24

Re: Przekrój przewodów elektrowni wiatrowej

Postprzez Brus78 » 15.01.2017, 11:21

Powyżej napisałeś ,że ładowanie miałeś max 10 A. Twój kabel 1,5mm spokojnie poradzi sobie z takimi prądami.
Proponuję żebyś zrobił test żeby nie narażać się na koszty.
Przenieś mostek do gondoli. Podłacz do niego 3 fazy. a twój kabel 1,5 daj na wyjście do szafy i obserwuj.
Jeśli masz kabel 4 lub 5 żyłowy to możesz dać podwójnie .mam na myśli 2 żyły na + i 2 żyły na --
Po kilku dniach takiego testu sam dojdziesz czy warto i czy coś się poprawiło.
Byćmoze twoja turbinka w większości działa na granicy wyłaczenia/ załaczenia ładowania.a obciążenie nie daje jej wejść na wyższe obroty.
Nie znam dokładnie jak działa twój sterownik ale może masz możliwość załączenia progu ładowania.
jeśli zaczyna ładować zbyt szybko śmigła nie nabiorą obrotów żeby uzyskac moment potrzebny do utrzymania ładowania.
Różnego typu historie....
Avatar użytkownika
Brus78
 
Posty: 539
Dołączył(a): 24.02.2014, 18:32
Lokalizacja: REDA

Re: Przekrój przewodów elektrowni wiatrowej

Postprzez SeeMen » 15.01.2017, 17:41

Mój sterownik jest po prostu zaprogramowany na 12v i nie ma możliwości ustawienia progu załączania ładowania ( chyba że o czymś nie wiem ) . Jak tylko pogoda pozwoli to przerzucę mostek i sprawdzę . Dziś byłem , oczywiście ledwo dojechałem bo mam 2km od drogi asfaltowej i przyciąłem łopaty i je przewęziłem . Na pewno są za bardzo zakręcone jak to z rury ! W lato wymienię na jakieś oryginalne 3m . Na dzień dzisiejszy musi być w takiej formie . Wiadomo zima ,a ja na dachu po śniegu z drabiny . Jak by żona się dowiedziała ,że jak takie manewry uskuteczniam na dachu to bym z patelni wyłapał hehe . Obrazek
SeeMen
 
Posty: 38
Dołączył(a): 25.08.2016, 16:24

Re: Przekrój przewodów elektrowni wiatrowej

Postprzez SeeMen » 28.01.2017, 20:01

Dziś przeniosłem mostek prostowniczy na maszt i założyłem za pierścień ślizgowy . Wstawiłem puszkę i zmieniłem przewód 3x 1,5 na koncentryczny QR860 aluminiowy ,ale miedziowany ( średnica żyły to jakieś 6mm , minus rurka aluminiowa). Doprowadziłem do drugiego budynku i po podłączeniu przy ledwie wiaterku 3,8A i 58w czyli znacząca poprawa jakieś 15V i chyba w końcu będzie ładować od 3m/s . Teraz tylko wymienię śmigła na kupne 3m i będzie ok. Dzięki Brus78 za odpowiedź i za dobrą radę Pozdrawiam . Obrazek Obrazek
SeeMen
 
Posty: 38
Dołączył(a): 25.08.2016, 16:24

Re: Przekrój przewodów elektrowni wiatrowej

Postprzez Brus78 » 28.01.2017, 22:05

Cieszę się ,że ten zabieg tobie pomógł.
Jeśli będzie już ładowac przy 3 m/s to już mały sukces :)
Wrzuć czasem jakies sprawozdanie z pracy twojej turbinki . Wszystkim nam się przyda.
Różnego typu historie....
Avatar użytkownika
Brus78
 
Posty: 539
Dołączył(a): 24.02.2014, 18:32
Lokalizacja: REDA

Re: Przekrój przewodów elektrowni wiatrowej

Postprzez SeeMen » 08.02.2017, 17:46

Dziś byłem na działce i przy dużym wietrze , zapowiadali 20km/h ,ale w porywach myślę że było i do 60 km/h . Prądnica generowała chwilami 15A jakieś 220 watt . Wiatrak naprawdę kręcił się jak szalony . Próg załączania dodatkowego przestawiłem na 14.7 v . Po załączeniu obciążenia wszystko było ok . Akumulatory naładowane pod korek . Czyli jest ok . Link do krótkiego filmiku jak się kręci . https://youtu.be/djvU80CsrYY
SeeMen
 
Posty: 38
Dołączył(a): 25.08.2016, 16:24


Powrót do Sterownia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron