Problem z halogenami Led po przetwornicy .

Sterowanie elektrownią, elektronika, schematy, podłączenie do sieci, itd...

Problem z halogenami Led po przetwornicy .

Postprzez SeeMen » 17.03.2017, 18:56

Witam , budynek w którym posiadam sterownie oświetlam naświetlaczami ledowymi z diodami Cob. Efekt jest taki , że halogeny po wyłączeniu wyłącznikiem żarzą się . Naświetlacz na zewnątrz posiada czujnik ruchu i zmierzchu ( cały czas się żarzy ) .W przeciągu 2 miesięcy spaliły mi się 2 czujniki które wymieniłem na nowe . Posiadam przetwornicę Volt polska 1000 z amplitudą modyfikowaną . Przetwornica jest sterowana poprzez Brizo 1.1 . Zamiana wtyczki nic nie dała. Zastanawiam się czy przyczyną nie jest ta przetwornica bo jak zapodam kontrolkę w wyjście przetwornicy to świeci się na dwóch wyjściach , jak by była sama faza . Halogeny w środku mógł bym pewnie załatwić podwójnym wyłącznikiem do jednego naświetlacza, ale najbardziej zależy mi na oświetleniu na zewnątrz z czujnikiem . Czy ma ktoś jakieś pomysły jak by to naprostować . Może coś po brizo 1.1 ? Z góry dziękuję za ewentualne podpowiedzi.
SeeMen
 
Posty: 38
Dołączył(a): 25.08.2016, 16:24

Re: Problem z halogenami Led po przetwornicy .

Postprzez Waldemar Pachoł » 20.03.2017, 8:20

Dwie przyczyny:
1. Przetwornice dostępne na rynku posiadają nie L i N na wyjściu a L1 i L2, stąd "faza" na dwóch pinach gniazda. Uprzedzając kolejne pytanie: Nie, uziemienie obudowy nie nie da.
2. Zasilacze stosowane w naświetlaczach made by china są jakie są.

Wymień zasilacz naświetlacza na porządny i problemy miną.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Problem z halogenami Led po przetwornicy .

Postprzez SeeMen » 20.03.2017, 17:53

Właśnie miałem o uziemienie zapytać , przetwornica jest nie uziemiona . Zastanawiam się czy przetwornica z przybliżoną sinusoidą by coś dała lub jakiś używany ups z zimnym startem około 1000w , jest tego dużo w dobrych cenach oczywiście używane . Na pewno dla wszystkiego w weekend zabiję w ziemię miedziowany pręt odgromowy w pomieszczeniu z przetwornicą .
SeeMen
 
Posty: 38
Dołączył(a): 25.08.2016, 16:24

Re: Problem z halogenami Led po przetwornicy .

Postprzez SeeMen » 15.04.2017, 20:00

Kupiłem ups-a Ever CDS z pełną sinusoidą i po podłączeniu jak ręką odjął . Wymieniłem na zewnątrz czujnik ruchu i na chwilę obecną po prawie tygodniu wszystko działa . Odradzam zakup przetwornic z modyfikowaną amplitudą , a w szczególności VOLT Polska . Posiadam IPS -1000 do której tak naprawdę nie mam zastosowania . Wszystko co podłączam to albo buczy , albo piszczy ( ładowarka wkrętarki li-ion piszczy, prostownik elektroniczny piszczy , ledy się żarzą , żarówki ledowe smd po podłączeniu wydają dziwne piski , czujniki ruchu zmierzchu się palą ). Porażka . Nawet wyjście na usb nie działa . Po przetwornicy volt polska jest tylko 200v ,a po ups 230 więc jest różnica .
SeeMen
 
Posty: 38
Dołączył(a): 25.08.2016, 16:24

Re: Problem z halogenami Led po przetwornicy .

Postprzez Waldemar Pachoł » 16.04.2017, 12:39

Z opisu wynika, że problem jest z przetwornicą - skoro tak należy ją oddać do reklamacji. Niech producent naprawi...
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka


Powrót do Sterownia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron