Mój wiatrak o średnicy 5 metrów

...inspiracji dla innych nigdy za wiele

Re: Mój wiatrak o średnicy 5 metrów

Postprzez SiEm » 13.12.2017, 22:19

Witam
Regulację sterownika masz PWN?
Moim zdaniem zamontuj śmigło ponad 5.5 m.
Myślałeś nad regulacja natarcia łopat na wiatr?
Pozdrawiam
SiEm
 
Posty: 242
Dołączył(a): 17.03.2013, 20:59

Re: Mój wiatrak o średnicy 5 metrów

Postprzez set » 13.12.2017, 23:05

Mam regulację PWM wiem że wyżej byłoby lepiej ale nie będę robił konstrukcji do prób. Śmigło jest ogłoszone jakbym sprzedał to kupię 4,8m. Co do kąta natarcia to nie myślałem i nie będę tego robił
set
 
Posty: 739
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Mój wiatrak o średnicy 5 metrów

Postprzez Brus78 » 24.12.2017, 10:11

Set
Zastanawiałem się nad jedną rzeczą . W jaki sposób radzisz sobie z wkładaniem twojego sporego wirnika do stojana unikając uszkodzeń ?
Jestem pewny ,że nie robisz tego rękoma :) Pamiętam jak u siebie wkładałem ciezko było włożyć wirnik żeby nie obciąć palców.
Twój wirnik sporo większy napewno wytwarza siłę ze 100kg .
Różnego typu historie....
Avatar użytkownika
Brus78
 
Posty: 539
Dołączył(a): 24.02.2014, 18:32
Lokalizacja: REDA

Re: Mój wiatrak o średnicy 5 metrów

Postprzez set » 24.12.2017, 15:12

Wkładam czymś takim jak na foto.
Wczoraj rozebrałem prądnicę bo coś jest z nią nie tak
Gwiazda ok napięcie z dwóch faz wyższe o 1,73 V po mostku o 2,4 więc ok
Trójkąt napięcie po mostku powinno być 43 a jest 36V i lekki opór przy kręceniu 4A w uzwojeniu przy 75 obr/min
Spróbowałem też każdą fazę osobno 25,5V i połączyłem napięcie DC za trzema mostkami prostowniczymi wynik 33V a powinno być 43V . Natomiast szeregowo jest oki 76,5V.
Nie wiem o co chodzi.
Załączniki
zuraw-warsztatowy-1t-qs19305-t31002ce-quatros.jpg
set
 
Posty: 739
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Mój wiatrak o średnicy 5 metrów

Postprzez SiEm » 24.12.2017, 16:43

Witam
Popatrz czy przypadkiem nie pomilileś uzwojeń tzn. początków z kacami cewek.
Pozdrawiam
SiEm
 
Posty: 242
Dołączył(a): 17.03.2013, 20:59

Re: Mój wiatrak o średnicy 5 metrów

Postprzez set » 24.12.2017, 17:07

Nie pomyliłem a nawet jakbym pomylił to w gwieździe nie byłoby przerostu napięcia a jest o 2.4 względem jednofazowego
set
 
Posty: 739
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Mój wiatrak o średnicy 5 metrów

Postprzez Brus78 » 25.12.2017, 10:32

Będę musiał też sobie taki podnośnik sprawić :)
Set nie do końca rozumiem dlaczego uważasz ,że napięcie jest za niskie.
W trójkącie napięcie całej prądnicy będzie zawsze niższe niż w gwieździe . Chyba ,że u ciebie są bardzo duże różnice to wtedy co innego .

Gwiazda od trójkąta różni się znacznie stosunkiem napięcia do natężenia. Nie sądzę ,żeby było coś nie tak z prądnicą. To oczywiście moja opinia.

Napisz może obie wartości :
73 obroty gwiazda 3fazy po mostku
73 obroty trójkąt 3 fazy po mostku
łatwiej będzie nam porównać.

Wklejam wyniki testów mojej prądnicy z mojego tematu o prądnicy . zobacz jakie są różnice u mnie :

--------------GWIAZDA------------------------------TRÓJKAT------------------------GWIAZDA/TRÓJKĄT wydajność W
Obroty---Nap.obciążenie--Natężenie| Nap obciążenie------Natężenie
346rpm-------230V------------1,2A-----|--230V-----------------LUZ 350rpm
300rpm-------195V------------1,1A-----|--181V-----------------1,8A----------------214,5W/325,8W
250rpm-------164V------------1,0A-----|--151V-----------------1,6A----------------164W /241,6W
220rpm-------146V------------0,9A-----|--136V-----------------1,5A----------------131,4W/204W
200rpm-------130V------------0,8A-----|--120V-----------------1,4A----------------104W / 168W
180rpm-------120V------------0,8A-----|--108V-----------------1,3A----------------96W / 140W
150rpm-------100V------------0,7A-----|--90V------------------1,1A-----------------70W / 99W
90rpm---------60V-------------0,4A-----|--55V------------------0,7A-----------------24W / 38,5W
Różnego typu historie....
Avatar użytkownika
Brus78
 
Posty: 539
Dołączył(a): 24.02.2014, 18:32
Lokalizacja: REDA

Re: Mój wiatrak o średnicy 5 metrów

Postprzez set » 25.12.2017, 10:50

Twoje wyniki gwiazda trójkąt są prawie takie same to też dziwne
U mnie po mostku trójfazowy jest tak :
75 bor
Gwiazda 66V
Trójkąt 36 V
Jak połączeń każda z faz przez mostek to na każdym mam napięcie 25.5V
Mostki szeregowo 76.5V czyli dobrze
Mostki równolegle 33V a powinno być 43V
No i w trójkącie jest opór na luzie
set
 
Posty: 739
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Mój wiatrak o średnicy 5 metrów

Postprzez Brus78 » 25.12.2017, 18:25

U mnie był spadek napięcia na trójkącie ,ale rzeczywiście nie tak znaczny jak u ciebie.
Aż dziwne ,że aż taka różnica.
Opór na prądnicy u mnie też jest tak jak wspominałem wcześniej .
Sprawdzałeś może czy nie masz gdzieś przebicia /zwarcia do obudowy?

Ja spróbowałbym jeszcze pozamieniać końcówki uzwojeń.
Pamiętam ,że jak u mnie zrobiłem jak polecają na forum czyli jedna faza odwrotnie działy się jakieś dziwne rzeczy,
Ja u mnie mam podłaczone wsztystkie 3 fazy w tym samym kierunku.
Różnego typu historie....
Avatar użytkownika
Brus78
 
Posty: 539
Dołączył(a): 24.02.2014, 18:32
Lokalizacja: REDA

Re: Mój wiatrak o średnicy 5 metrów

Postprzez set » 25.12.2017, 18:45

Zamienianie w trójkącie powoduje zwarcie bo nie da się obrócić wirnikiem. Natomiast w gwieździe wszystko gra, zmiana końcówek jednej fazy powoduje spadek napięci
set
 
Posty: 739
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Mój wiatrak o średnicy 5 metrów

Postprzez Waldemar Pachoł » 26.12.2017, 12:49

Brus: Druga faza odwrotnie to wynik łatwiejszego jej wsypywania .
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1204
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Mój wiatrak o średnicy 5 metrów

Postprzez set » 07.06.2018, 7:32

Póki co robota stoi, kupiłem kompresor remontuję zrobiłem piaskarkę syfonową i muszę jeszcze zrobić kabinę do piaskowania, oprócz tego trzeba normalnie pracować ale udało mi się sprzedać śmigło i zamówiłem 4,8 m.kupiłem też małą frezarkę i stojącą szlifierkę na dwa kamienie fi 300 a moją Elne sprzedałem.
Załączniki
IMG-20180410-WA0000_resized.jpeg
20180526_092207_resized.jpg
IMG-20180324-WA0000.jpg
set
 
Posty: 739
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Poprzednia strona

Powrót do Pochwal się swoją konstrukcją...

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron