Elektrownia na rzeczce

Re: Elektrownia na rzeczce

Postprzez set » 19.11.2015, 9:06

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie turbina Banki Michela znalazłem fają stronę ale nie mogę pojąć jak to jest z promieniem łopaty.Z ich wyliczeń wynika że promień dla średnicy wirnika 12 cali wynosi 1,96 cala czyli łopata będzie wycinkiem z obwodu rury o promieniu 1,96 cala po przeliczeniu na system metryczny o średnicy 99,5mm
http://www.pumpfundamentals.com/micro-hydro-banki.htm
set
 
Posty: 730
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Elektrownia na rzeczce

Postprzez Szympik188 » 21.11.2015, 18:03

Set podrzucam linka może Ci się przyda jest tam przydatny kalkulator http://mve.energetika.cz/index.htm. Informuj na bieżąco o postępach jestem bardzo ciekaw :)
Szympik188
 
Posty: 173
Dołączył(a): 18.03.2014, 22:14

Re: Elektrownia na rzeczce

Postprzez set » 21.11.2015, 20:53

Widziałem kiedyś tę stronę ale mi umknęła, fajne obliczenia lepsze niż na tej co ja znalazłem. Ogólnie to mam dwa spady o wysokości 0,9m i 0,7m przepływ zależy od pory roku od i wynosi od około 70 do 150 l/sek.
Przy najmniejszym przepływie 70l/s i spadku 0,9m moc cieku wodnego to 600W, jeżeli uda się przerobić 60% to mam 360W x 24H=8640W czyli całkiem miło cały czas co dzień.Przy przepływie maksymalnym i sprawności 60% mam 19Kw na dobę.
Ostatnio kupiłem wałek z łożyskami o średnicy 30mm, prądnicę z trzech pralkowców mam gotową wystarczy nawinąć ale najpierw muszę znać obroty, wprawdzie wirnik jest z magnesami na wprost i są zaczepy spore ale przy turbinie wodnej nie ma to znaczenia.Boczne blachy wirnika turbiny jak będę miał wymiary to dam komuś żeby mi narysował i wytnę laserem, łopatki zrobię z rury, ogólnie to konstrukcja prosta do wykonania domowym sposobem i stosunkowo tania w wykonaniu.
set
 
Posty: 730
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Elektrownia na rzeczce

Postprzez SiEm » 01.02.2016, 20:37

Witam. Z tym narysowaniem to mogę pomóc. Pozdrawiam
SiEm
 
Posty: 231
Dołączył(a): 17.03.2013, 20:59

Re: Elektrownia na rzeczce

Postprzez SiEm » 01.02.2016, 20:38

Witam z narysowaniem mogę pomóc w Cad. Pozdrawiam
SiEm
 
Posty: 231
Dołączył(a): 17.03.2013, 20:59

Re: Elektrownia na rzeczce

Postprzez set » 03.02.2016, 23:43

Na razie dałem znajomemu do przetłumaczenia stronę z czeskiego na polski, jak będę miał wymiary to się odezwę.
set
 
Posty: 730
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Elektrownia na rzeczce

Postprzez wzaj50 » 04.03.2016, 10:26

Do małej elektrowni wodnej na rzeczce, dobra byłaby turbina Archimedesa (śrubowa) http://www.dobraenergia.info/page8.php
wzaj50
 
Posty: 4
Dołączył(a): 17.11.2014, 14:44

Re: Elektrownia na rzeczce

Postprzez set » 08.03.2016, 9:11

Myślałem o śrubie Archimedesa ale zrezygnowałem z względu na duży nakład materiałowy i wagę całej konstrukcji.Wykonam turbinę Banki ale na razie znajomy tłumaczy mi obliczenia ze strony
http://mve.energetika.cz/primotlaketurbiny/banki.htm
Z tego czeskiego nie za wiele można zrozumieć.
set
 
Posty: 730
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Elektrownia na rzeczce

Postprzez Szympik188 » 08.03.2016, 11:47

Set może poprostu użyj tłumacza googl, nie jest to może najlepszy sposób, ale idzie sie domyśleć o co chodzi :D
Szympik188
 
Posty: 173
Dołączył(a): 18.03.2014, 22:14

Re: Elektrownia na rzeczce

Postprzez set » 08.03.2016, 12:35

Tłumaczyłem ale nie kumam toku obliczeń.
set
 
Posty: 730
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Elektrownia na rzeczce

Postprzez set » 08.03.2016, 22:10

Jako że miałem wolne popołudnie wczytałem się trochę i zrobiłem pewne obliczenia, według mnie poprawne:
Srednica zewmętrzna wirnika D= 245mm
Średnica wewnętrzna wirnika d=161,7mm
Długość wirnika L=612,5
Ilość łopatek 34 szt

Łopatki zrobione z wycinka rury o średnicy zewnętrznej 76 mm i grubości ścianki 3,7mm
Obroty n=176 obr/min
Średnica wału 35mm

SiEm jesteś chętny narysować ?
Załączniki
czeska1.gif
czeska1.gif (6.54 KiB) Przeglądane 7030 razy
set
 
Posty: 730
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Elektrownia na rzeczce

Postprzez SiEm » 11.03.2016, 21:04

OK niema sprawy czekam na odpowiedz. Proszę o kontaktmailowy. Pozdrawiam
SiEm
 
Posty: 231
Dołączył(a): 17.03.2013, 20:59

Re: Elektrownia na rzeczce

Postprzez set » 11.03.2016, 22:13

Maila wysłałem ci na PW
set
 
Posty: 730
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Elektrownia na rzeczce

Postprzez TOMMASZ » 12.03.2016, 16:28

???????????//.
Coś poszło nie tak podczas wysyłania,ale moim zdaniem ta turbina za dobra nie jest,Lepiej pójść w coś na kształt śruby okrętowej.
Ostatnio edytowano 14.03.2016, 0:05 przez TOMMASZ, łącznie edytowano 1 raz
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Elektrownia na rzeczce

Postprzez set » 12.03.2016, 18:35

TOMMASZ napisał(a):???????????//.

Tomek o co chodzi ?
set
 
Posty: 730
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Elektrownia na rzeczce

Postprzez SiEm » 12.03.2016, 20:31

Jak dostaniesz odpowiedz z mojego mejla to odpisz. pozdrawiam
SiEm
 
Posty: 231
Dołączył(a): 17.03.2013, 20:59

Re: Elektrownia na rzeczce

Postprzez TOMMASZ » 14.03.2016, 0:11

set napisał(a):
TOMMASZ napisał(a):???????????//.

Tomek o co chodzi ?

Tutaj masz ciekawą stronę. http://www.zielonaenergia.eco.pl/index. ... Itemid=206
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Elektrownia na rzeczce

Postprzez SiEm » 17.03.2016, 19:11

Witam
Narysowałem koło w pliku dxf w cad.
Pozdrawaim
SiEm
 
Posty: 231
Dołączył(a): 17.03.2013, 20:59

Re: Elektrownia na rzeczce

Postprzez set » 28.03.2016, 13:11

Wylot wody wygląda tak:
https://www.youtube.com/watch?v=b5V3rgMcv9Y
Jak zamontowałem rurę fi300 to wpływa całym przekrojem a wypływa sporo mniejszym.
set
 
Posty: 730
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Poprzednia strona

Powrót do Elektrownie wodne

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość