Grid Tie podłączenie

Kolektory słoneczne, ogniwa fotowoltaiczne, itd...

Grid Tie podłączenie

Postprzez robert197648 » 05.09.2016, 15:32

Witam
Dopiero zaczynam przygodę z zieloną energią więc proszę o wyrozumiałość na moje braki wiedzy :D
Miałbym kilka pytań otóż
Posiadam panel mono 250W (za jakiś czas będą kolejne 3szt) regulator 20A oraz inverter Grid tie 1000W
1 pytanie
Jak wygląda sprawa podłączenie tego inwrtera do sieci tzn czy nie narobi szkód jakieś zwarcia itp na co zwracać uwagę?Zakupiłem go od chinoli ze średniej półki cenowej.
2 pytanie
Jak podłączyć to wszystko do kupy ?
Panel do regulatora potem aku i grid tie (tylko pod regulator czy aku)
Instalacja ma działać na zasadzie do pompowania energii w dzień + doładowania aku by można było z niego jeszcze pod wieczór troszkę prądu do pompować.
Bardzo proszę o porady sugestie
robert197648
 
Posty: 4
Dołączył(a): 05.09.2016, 15:15

Re: Grid Tie podłączenie

Postprzez Waldemar Pachoł » 05.09.2016, 20:30

Generalnie grid-tie powstało po to by całkowicie wyeliminować akumulatory.
Stąd, albo podłączysz to tak: panel->regulator->akumulator->inverter na sieć wydzieloną (czyli nie grid-tie) albo: panel->inverter grid-tie->sieć domowa.
Reasumując, jeśli posiadasz grid-tie to regulator i akumulator jest zbędny, z podkreśleniem, że elementy systemu są spasowane. Tzn. np. panel Vopen max 36V i Vin_grid_tie max 48V (Vopen_panela<Vin_grid_te).

Pomysł z akumulatorem będzie działać o ile system będzie miał nadprodukcję w stosunku do mocy grid-tie. Z drugiej jednak strony inverter grid-tie wyssie akumulator z mocą 1kW bo będzie widział takie obciążenie po stronie sieci. Akumulator długo takiej eksploatacji nie wytrzyma, stąd trzeba raczej zwykłą przetwornicę/inwerter z elektroniką sterującą na sieć wydzieloną dla założenie gromadzenia mocy na "później".
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Grid Tie podłączenie

Postprzez robert197648 » 05.09.2016, 22:31

Dziękuje za konkretną odpowiedz, miałbym jeszcze jedno pytanko względem przewodu czy na tym jednym panelu będę miał bardzo duże straty jeśli podłącze to pod zwykły Przewód OW 2x1,5 długość ok 5m. Obecnie do czasu gdy nie kupie kolejnych paneli nie chcę kupować przewodu solarnego a ten już mam zamontowany.
robert197648
 
Posty: 4
Dołączył(a): 05.09.2016, 15:15

Re: Grid Tie podłączenie

Postprzez Waldemar Pachoł » 07.09.2016, 16:07

Kalkulatory liczące straty w przewodzie bez najmniejszych problemów odnajdziesz w sieci. Te same kalkulatory podpowiedzą konieczny przekrój.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Grid Tie podłączenie

Postprzez robert197648 » 13.09.2016, 11:52

Witam
Nie zakładam kolejnego temu by nie śmiecić. Mam już ładnie wszystko podłączone niby to działa lecz jest mały problem i nie wiem czy tak musi być czy wina inwertera.Panel jest na ziemi pod kątem ok 35 stopni nie ma nic co by dawało cień.Teraz mamy piękny słoneczny dzień godzina 11,30 na niebie nachodzą lekkie chmury inverter przestaje pracować włącza się zielona dioda mppt zaczyna szukać (tak wynika z instrukcji mikrofalownika) i tak sobie miga do czasu gdy nie nastanie pełne słonce.Panel ustawiony na południe i załącza się ok 9,30h a kończy pracę 15,30 o dziwo słoneczko dalej jest lecz dioda miga lecz prądu nie daje. Zmierzyłem napięcie w tym czasie i jest ok 31-32V Teraz przepraszam ale głupie pytanko czy jeśli dodam jeszcze 2 panele w tym samy położeniu to wydłuży mi to czas pracy? Oraz czy przy minimalnym zachmurzeniu takie zachowanie invertera to normalne? z góry dziękuje za odpowiedz
robert197648
 
Posty: 4
Dołączył(a): 05.09.2016, 15:15

Re: Grid Tie podłączenie

Postprzez Waldemar Pachoł » 13.09.2016, 18:18

A co się dzieje z napięciem panela w momencie jak MPPT szuka? Powinno być wahnięcie - można je zaobserwować tylko za pomocą multimetru analogowego (lub analogowego woltomierza). Z drugiej strony takie szukanie trwa poniżej sekundy... więc niedobrze wróży dla poprawności pracy inwertera,
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Grid Tie podłączenie

Postprzez robert197648 » 14.09.2016, 15:06

Niestety nie posiadam analogowego więc nie mam jak sprawdzić już pisałem do serwisu chyba będzie trzeba odesłać

Jak cyfrowym sprawdzam przy odłączonym jest 35V po włączeniu (szukanie) strasznie skacze gdy połączy jest 17V Czas szukania jest ok 3 spokojnych mignięć diody czasem dłużej.
robert197648
 
Posty: 4
Dołączył(a): 05.09.2016, 15:15

Re: Grid Tie podłączenie

Postprzez kasia4214 » 03.10.2016, 20:10

.
Ostatnio edytowano 05.10.2016, 8:12 przez Waldemar Pachoł, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Banujemy seospamerów i edytujemy ich posty.
kasia4214
 
Posty: 1
Dołączył(a): 03.10.2016, 20:09

Re: Grid Tie podłączenie

Postprzez pispswarren » 16.07.2019, 19:06

Pozostaje też kwestia połączenia tego wszystkiego razem: instalacji PV, instalacji domowej, baterii; ładowania jej z dwóch źródeł, zasilania domowej sieci 230V z baterii zamiast z elektrowni i przełączania na elektrownię po rozładowaniu baterii. Założę się, że tu aż roi się od drogich/trudnych problemów, tylko jako laik ich nie dostrzegam.
cooking game
pispswarren
 
Posty: 5
Dołączył(a): 11.07.2019, 17:52


Powrót do Energia słońca

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron