Inwerter / falownik medium voltage

Kolektory słoneczne, ogniwa fotowoltaiczne, itd...

Inwerter / falownik medium voltage

Postprzez Brus78 » 04.11.2016, 20:45

Witajcie .
Mam zagwozdkę ponieważ mam możliwość kupna falownika Huawei 28kw.
Dokładniej jest to mogel SUN2000-28KTL
Cały problem polega na tym ,że ten falownik ma wyjście 277 V /480V
Obawiam się ,ze ten falownik nie odpali w polskich warunkach,a jeśli nawet odpali nie ma możliwości synchronizacji z siecią.
Macie jakieś pomysły ?
Różnego typu historie....
Avatar użytkownika
Brus78
 
Posty: 541
Dołączył(a): 24.02.2014, 18:32
Lokalizacja: REDA

Re: Inwerter / falownik medium voltage

Postprzez SiEm » 12.11.2016, 16:39

Witam
Umieścić pomiędzy przetwornicą elektroenergetyczną (Huawei 28kw) a siecią transformator o przekładni (480/400)V czyli 1,2/1 i pamiętając o warunkach technicznych dla zastosowania transformatora przy tym szczególnym rozwiązaniu.
Pozdrawiam.
SiEm
 
Posty: 244
Dołączył(a): 17.03.2013, 20:59

Re: Inwerter / falownik medium voltage

Postprzez Brus78 » 13.11.2016, 18:36

Właśnie o tym myślałem .
Nie daje to jednak gwarancji ,ze falownik się zsynchronizuje .
Istnieje duże ryzyko ,że nie odpali.
NIestety koszt takiego testu to około 3000 zł (falownik ,trafo). czy warto ? :)
Różnego typu historie....
Avatar użytkownika
Brus78
 
Posty: 541
Dołączył(a): 24.02.2014, 18:32
Lokalizacja: REDA

Re: Inwerter / falownik medium voltage

Postprzez SiEm » 15.11.2016, 12:38

O synchronizację to się nie obawiaj trafo jest jedynie przekładnią a przetwornica sama się synchronizuję tzn. czuwa na tym układ i algorytm. Warto uwzględnić aspekt finansowy. Zależy co chcemy uzyskać w finalnym układzie? Pozdrawiam
SiEm
 
Posty: 244
Dołączył(a): 17.03.2013, 20:59

Re: Inwerter / falownik medium voltage

Postprzez Waldemar Pachoł » 15.11.2016, 19:13

Gwoli ścisłości, do synchronizacji z siecią wystarczy taki układ ("samosię" robi).
Obrazek
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Inwerter / falownik medium voltage

Postprzez SiEm » 16.11.2016, 16:53

Prostownik jednopołówkowy z filtrem odwrócony a te elementy 1 to są cewki. Układ stabilny przy okresie 20 ms. A nie przy zmiennej częstotliwości.
SiEm
 
Posty: 244
Dołączył(a): 17.03.2013, 20:59

Re: Inwerter / falownik medium voltage

Postprzez Waldemar Pachoł » 17.11.2016, 11:25

SiEm: Dwukrotnie się mylisz. Elementy oznaczone 1 to rezystory - oczywiście nie jest to 1 om. Natomiast w odniesieniu do zmiany częstotliwości układ powstał właśnie w tym celu, by działać poprawnie przy każdej i zmieniającej się częstotliwości. Tu zobaczysz przebiegi: viewtopic.php?f=17&t=307
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Inwerter / falownik medium voltage

Postprzez Brus78 » 17.11.2016, 18:16

Czy ktoś moze testował ten układ?
Na moje niezbyt fachowe oko to chyba jakoś średnio.
Wygląda że wystarczy kilka rezystorów i 2 diody prostownicze i już mamy układ któy zsynchronizuje się z siecią.
Jakieś to zbyt optymistyczne.
Różnego typu historie....
Avatar użytkownika
Brus78
 
Posty: 541
Dołączył(a): 24.02.2014, 18:32
Lokalizacja: REDA

Re: Inwerter / falownik medium voltage

Postprzez Waldemar Pachoł » 17.11.2016, 18:26

Co prawda odchodzimy od głównego tematu, ale tak, to jest zabezpieczenie wyspowe i synchronizator w jednym. Uzyskujemy na nim dwie połówki sinusoidy, tj. napięcia o wartości proporcjonalnej do napięcia sieci w częstotliwości sieci. Te napięcia sterują dwoma układami, które generują PWM w zależności od wartości tego napięcia, a te PWM steruje mostkiem H zasilanym napięciem 320V z przetwornicy BOOST którą zasila źródło. Ot cała budowa inwertera Grid-tie.

edit: Powyższy układ nie służy do synchronizacji kupnego invertera. Kupny inverter posiada już w sobie synchronizator. Mój wpis pokazuje jedynie, że synchronizacja z siecią, wektorem napięcia i częstotliwością jest sprawą banalną.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Inwerter / falownik medium voltage

Postprzez Brus78 » 17.11.2016, 20:13

Oczywiście ,że nie mówimy tu o układzie synchronizującym kupnego inwertera.
Ciekawy temat się zrobił . Może warto przenieść jego treść do innego działu ?
Różnego typu historie....
Avatar użytkownika
Brus78
 
Posty: 541
Dołączył(a): 24.02.2014, 18:32
Lokalizacja: REDA


Powrót do Energia słońca

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron