Programator AVR

Wskazówki: jakie zastosować materiały, jakich użyć narzędzi...

Programator AVR

Postprzez TOMMASZ » 29.03.2014, 10:44

Witam.
Panowie mam zamiar kupić programator do mikro kontrolerów,niestety nie miałem z tym nigdy styczności i nie wiem który wybrać. Mam jeszcze pytanie odnośnie sterowników bo sprzedający nic o tym nie wspomina,z tego co wiem trzeba zainstalować odpowiednie sterowniki w kompie.

Powiedzcie czy warto,albo coś doradźcie.

http://allegro.pl/programator-usbasp-av ... 04325.html

http://allegro.pl/programator-usbasp-po ... 76992.html
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Programator AVR

Postprzez Waldemar Pachoł » 29.03.2014, 11:13

Weź tańszy. Nie wiem jak jest ze sterami, na linuxie działa, ale tu jakby co pobierzesz: http://www.fischl.de/usbasp/
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Programator AVR

Postprzez TOMMASZ » 29.03.2014, 11:18

Dzięki,mam pobrać sterowniki ? .

Edit - ok,już wiem o co w tym biega.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Programator AVR

Postprzez TOMMASZ » 02.04.2014, 14:53

Waldek ,zainstalowałem sterowniki i są ale teraz co dalej bo nie wiem jak zaprogramować tym atmege8. Mam program AVR Dude i EXTREME Burner AVR.

Jak się połączyć z procesorem w programatorze i wtłoczyć odpowiednie oprogramowanie??. :(
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Programator AVR

Postprzez Waldemar Pachoł » 02.04.2014, 15:14

Zassij Burn-o-mat stąd: http://avr8-burn-o-mat.aaabbb.de/avr8_b ... ui_en.html
I potem już w GUI ustawisz sobie porty (USB) typ programatora i typ procesora. :)
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Programator AVR

Postprzez TOMMASZ » 02.04.2014, 16:04

Zassałem ale program się nie otwiera,już tracę cierpliwość, potrzebuję jakiegoś tutoriala krok po kroku,nigdy tego nie robiłem i natrafiam na same problemy.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Programator AVR

Postprzez Waldemar Pachoł » 02.04.2014, 16:20

Sprawdziłem pod windą XP - instaluje się i otwiera. Jaką masz windę? Może antywirus przeszkadza?
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Programator AVR

Postprzez TOMMASZ » 02.04.2014, 16:42

To siódemka 64bit.
Jeszcze pytanie odnośnie rezonatora kwarcowego w podstawce do procków,mam tam 8Mhz i jest też na podstawce czyli mogę go wymieniać. Czy jeśli mój atmeg8 ma pracować na częstotliwości 4Mhz to mam tam wstawić taki rezonator czy nie ma to znaczenia?.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Programator AVR

Postprzez Waldemar Pachoł » 02.04.2014, 17:01

Może być, częstotliwość ustawiasz w programie przez fusebity.
edyta: jeśli chodzi o Twoją windę to nie mam pomysłów.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Programator AVR

Postprzez TOMMASZ » 02.04.2014, 17:30

Uruchomiłem hama,okazało się że miałem Jawe która nie obsługiwała tego programu,po zainstalowaniu najnowszej wersji ruszył.

Waldku,co dalej?. :) Jak umieścić plik do wtłoczenia w procek?.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Programator AVR

Postprzez Waldemar Pachoł » 02.04.2014, 18:05

Najpierw ustaw w settings/avrdude rodzaj programatora i port. [Apply]
Teraz w głównym oknie AVT Type zmień na np ATMEGA8 dla programowania atmegi8.
Flash [file] to ścieżka do programu który ma być zapisany na atmedze.
A w [fuses] znajdziesz sporo ustawień, m.in. Freq MHz, Brown out, etc... Tam też klikasz [write fuses] - UWAGA można łatwo położyć mikroprocesor.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: Programator AVR

Postprzez TOMMASZ » 02.04.2014, 18:31

Wiem trochę więcej,ale nadal nie wiem jak zrobić aby AVR widział plik który ma wtłoczyć bo wyskakuje że nie można odnaleźć pliku.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Programator AVR

Postprzez Mariusz » 02.04.2014, 20:02

Tutaj masz wszystko w miarę jasno opisane(od punktu 2): http://mirley.firlej.org/programowanie_ ... ow_avrdude
Mariusz
 
Posty: 238
Dołączył(a): 28.03.2010, 0:31

Re: Programator AVR

Postprzez TOMMASZ » 02.04.2014, 22:44

Zainstalowałem to,i działa a co ważne nie da się zablokować procka fusebitami bo te są wybierane automatycznie dla każdego procesorka.

Na filmie jest wszystko pokazane.

http://atnel.pl/mkavrcalculator.html

Dzięki za wskazówki. Już śmiga aż miło. :)
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44


Powrót do Warsztat pracy

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość