Akumulatory

Sterowanie elektrownią, elektronika, schematy, podłączenie do sieci, itd...

Re: Akumulatory

Postprzez set » 30.05.2012, 20:44

Właśnie tak mówił o tyrystorze
Więc co jest elementem załączającym grzałkę w sterowniku atmeg8 potrzeba żeby wytrzymał 2-3 kw
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Akumulatory

Postprzez TOMMASZ » 30.05.2012, 21:00

Tam jest IRF
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Akumulatory

Postprzez set » 30.05.2012, 21:40

Tranzystor IRF ?
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Akumulatory

Postprzez TOMMASZ » 30.05.2012, 21:57

Tak.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Akumulatory

Postprzez Mariusz » 30.05.2012, 22:02

Tranzystor polowy -niekoniecznie IRF :P
2-3 kW przy jakim napięciu?
Mariusz
 
Posty: 238
Dołączył(a): 28.03.2010, 0:31

Re: Akumulatory

Postprzez TOMMASZ » 30.05.2012, 22:08

U mnie siedzi IRF.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Akumulatory

Postprzez set » 30.05.2012, 23:06

Około 55V czyli 54A
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Akumulatory

Postprzez Mariusz » 31.05.2012, 16:35

A więc np FQP90N10 90A 100V. Pamiętaj, zapas napięcia zawsze musi być! Tranzystory polowe (w tym przypadku mosfet bo takich tu używamy) można łączyć równolegle podnosząc ich maksymalny prąd. Więc można zastosować dwa identyczne o prądzie np 40A
Mariusz
 
Posty: 238
Dołączył(a): 28.03.2010, 0:31

Re: Akumulatory

Postprzez set » 31.05.2012, 18:20

http://193.23.48.135/fqp90n10-n-mosfet- ... 37203.html
Taki ?
marnie jakoś wygląda
O co chodzi z zapasem napięcia u mnie będzie 48V a może chodziło ci o zapas natężenia A
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Akumulatory

Postprzez Mariusz » 31.05.2012, 19:39

Zapas napięcia, żeby jakaś szpilka napięcia nie zabiła tranzystora.
Możesz szukać czegoś w obudowie ISOTOP ale ceny nie są interesujące. W tmp w granicach 130zł MOSFET; 100V; 220A; (STE250NS10).
Marnie wygląda? A co ma wygląd do funkcjonalności :D Moc jaka się na nim wydzieli przy 50A to
P=I^2*R
P= 50*50*0,01=2500/10=25W
25W to nie aż tak dużo więc jakiś średniej wielkości radiator i pasta termoprzewodząca.
Mariusz
 
Posty: 238
Dołączył(a): 28.03.2010, 0:31

Re: Akumulatory

Postprzez set » 31.05.2012, 20:20

Można je połączyć równolegle ?
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Akumulatory

Postprzez Mariusz » 31.05.2012, 22:21

Pisałem parę postów wyżej -można łączyć równolegle tranzystory mosfet.
Mariusz
 
Posty: 238
Dołączył(a): 28.03.2010, 0:31

Re: Akumulatory

Postprzez set » 31.05.2012, 23:00

Wolałem się upewnić
Jutro zadzwonię do chłopaka który ma to robić i naświetlę mu sprawę
Mariusz dzięki za info
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Akumulatory

Postprzez TOMMASZ » 01.06.2012, 16:46

set napisał(a):Wolałem się upewnić
:)

Można podnieść szmoc do potęgi. ;)
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Akumulatory

Postprzez set » 01.06.2012, 23:50

Właśnie, użyj szmocy!!!
Za jakiś tydzień układ ma być gotowy
Trzeba się będzie powoli zabierać za prądnicę, dzisiaj skończyłem przerabiać wiertarkę stołową dołożyłem motoreduktor i mam 97 obr następne przełożenie 197 obr dalej 400 i 600 więc testowanie będzie powtarzalne
Cewki testowe zrobione (drut 1,8mm) i zalane żywicą muszę jeszcze stelaż do wiertarki zrobić kupić amperomierz i testy na sucho i pod obciążeniem napięcie jednej cewki będzie raczej niskie więc muszę chyba krótkim i grubym drutem oporowym obciążyć.
Ciekawe co z tego wyniknie
set
 
Posty: 752
Dołączył(a): 04.03.2012, 20:04
Lokalizacja: Jędrzejów

Re: Akumulatory

Postprzez TOMMASZ » 02.06.2012, 10:38

set napisał(a):Właśnie, użyj szmocy!!!


To był tylko żart. :)

Dziś składam wszystko w jedną całość i puszczam wolno wiatrak,podłączam UPSa i posprawdzam.Mam tylko wątpliwości co do prądu który jest w stanie dać prądnica,bo do ładowania będzie potrzebne nie 14V a 26V.Pewnie trzeba będzie podnieść szmoc ;) ,czyli zamontować coś co podniesie napięcie prądnicy.Stawiam na podwajacz napięcia w wydaniu ze strony Waldka,jest tylko jeden problem.Muszę mieć taki który działa na trzech fazach,bez zera. ;)
Ostatnio edytowano 05.06.2012, 5:29 przez TOMMASZ, łącznie edytowano 1 raz
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Akumulatory

Postprzez TOMMASZ » 04.06.2012, 17:23

Waldku,jakie powinienem zastosować diody i kondensatory.Myślałem o pojemności 2200 uF 40V,diody około 80A 100V.
Załączniki
podwajacz_ver_B_m.png
podwajacz_ver_B_m.png (2.21 KiB) Przeglądane 3323 razy
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Akumulatory

Postprzez Mariusz » 04.06.2012, 21:10

W tym przypadku jedna z faz będzie traktowana jako "zero", będzie również znacznie bardziej obciążona niż pozostałe. Napięcia z tego układu będzie znacznie wyższe.

Próbował kolega obciążyć fazy nierównomiernie? W tedy nie kręci się już chyba tak płynnie ośka.
Nie wiem, czy nie wpłynie to negatywnie na prądnice.
Mariusz
 
Posty: 238
Dołączył(a): 28.03.2010, 0:31

Re: Akumulatory

Postprzez TOMMASZ » 04.06.2012, 21:51

Podejrzewam że pewnie tak będzie,ale nie mam możliwości wyprowadzenia "0" bo mój komutator jest przygotowany na trzy fazy.
Maćku,mogę wykombinawać tak aby całość zamontować w obudowie prądnic i wykonać układ który obciąża wszystkie fazy jednakowo.Wtedy muszę przesyłać prąd stały.

Ten w pierwszej wersji mogę zamontować w domu i jednak spróbuję tego rozwiązania,jeśli będzie pracowało nie tak jak oczekuję to przerobię na ten który obciąża fazy jednakowo.Tylko jakie pojemności mam zastosować,diody pewnie schottky

http://www.sklep.monster.pl/MBR-2545-30 ... 89%29.aspx



kondensatory,może te http://www.sklep.monster.pl/2200uF-100V ... 00%29.aspx
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ
 
Posty: 973
Dołączył(a): 30.10.2011, 11:44

Re: Akumulatory

Postprzez Waldemar Pachoł » 05.06.2012, 12:56

Tomku, 2mF na 1A poboru prądu. Tak więc jeśli będziesz pobierał (produkował) 20A to powinieneś dysponować baterią 2mFx20 =40mF (40000uF) na gałąź, ew. mniej trzeba sprawdzić doświadczalnie.

Fakt różnego obciążenia nie wpłynie negatywnie na prądnicę, będzie troszkę szarpać ale tylko powyżej napięcia ładowania oraz będzie trochę inaczej "buczeć".
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1210
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sterownia

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość