1. Silnik posiada 54 żłobki. Wiec na wirniku będzie 8 par biegunów.
2. Każdy biegu będzie się składał z 8 magnesów ( Cztery rzędy po dwa magnesy ). Całkowita liczba magnesów wyniesie 128.
3. Zamówiłem magnesy o wymiarach 15 x 6 x6. Producent napisał iż wzdłuż boku 6 mm znajduje się kierunek namagnesowania. Czyli w moim rozumowaniu pojedynczy magnes ma polaryzację jak na rysunku wyżej. Przy wklejaniu na wirnik każdy magnes będzie od siebie się dopychał.
4. Po otrzymaniu przesyłki z magnesami zaczęła się zabawa w znaczenie magnesów. I tu pojawił się problem.
• W dwóch magnesach oznaczyłem biegun dodatni czerwonym lakierem i sprawdzałem jak na siebie oddziaływają
• W pierwszej kolejności sprawdziłem ścianki boczne( ustawione naprzeciw siebie czerwonym kolorem odpychają się od siebie) zgadza się z zasadami fizyki. + i + , jak i - i - się odpychają
• Obrócenie jednego z magnesów zgodnie z prawami fizyki prowadzi do przyciągnięcia magnesów – zgadza się. Wszystko jest jak najbardziej OK.
• Schody zaczynają się przy odwróceniu jednego z magnesów bo zachowuje się odwrotnie od założonych ustaleń
(jednoimienne bieguny się przyciągają)
I tu pojawia się moje pytanie. Co jest nie tak. Czy ja coś źle robię czy z tymi magnesami jest coś nie tak?
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów