Tarcze pod magnesy - komu wierzyć?

Budowa prądnicy domowym sposobem

Tarcze pod magnesy - komu wierzyć?

Postprzez shinobi » 31.07.2013, 15:52

Witam,

Jakiś czas temu przeglądając to forum natknąłem się plik (który dla przypomnienia załączam), w którym autor stwierdza, że grubość tarcz powinna być conajmniej grubości magnesów. Później odnajduję taką o to stronkę: http://www.kjmagnetics.com/thickness.calculator.asp
gdzie ludzie zbadali dziesiątki różnych magnesów pod kątem nasycenia stali i siły przyciągania. I z ich kalkulatora wynika, że dla magnesów o grubości 10mm stal powinna posiadać grubość 0.152in=3.86mm.

A więc pytanie: Komu wierzyć? Wiem, wiem najlepiej samemu zbadać, ale jednak prosiłbym o Waszą opinie. Ze względu na wysoką cenę tarcz nie jest to kwestia "a daj grubszą - będzie dobrze", bo 2x grubsza = 2x droższa. Proszę o szybką odpowiedz, bo zamówiłem o grubości 5mm do magnesów 50x25x10mm i być może będę mógł wycofać zamówienie.

Dziekuję.

Edit: Wrzuciłem zły plik, ale Waldek poniżej załączył dobry.
Ostatnio edytowano 25.09.2013, 15:37 przez shinobi, łącznie edytowano 1 raz
shinobi

Re: Tarcze pod magnesy - komu wierzyć?

Postprzez Waldemar Pachoł » 01.08.2013, 17:06

No cóż...
Ja podpieram się Pracą Naukową Instytutu Maszyn, Napędów i Pomiarów Elektrycznych Politechniki Wrocławskiej.
Wykonano uproszczone obliczenia obwodu magnetycznego prądnicy. Przyjęto indukcję szczątkową magnesu trwałego Br = 1,2 T a natężenie pola koercji Hc = 9*105 A/m. Jeden z elementów obwodu magnetycznego stanowią odcinki każdej z tarcz pomiędzy sąsiednimi magnesami. Grubość stalowej tarczy wirnika wynosiła tylko 3 mm. Dalszą warstwę stanowiła żywica ustalająca położenie magnesów. Dla stali konstrukcyjnej na ogół po przekroczeniu indukcji rzędu 1,5 T pojawia się nasycenie – charakterystyka magnesowania zaczyna się zaginać. Okazało się, że w badanej prądnicy ta graniczna wartość jest znacznie przekroczona. Wskutek nasycenia tarczy strumień magnetyczny jest silnie ograniczony. Z obliczeń wynika, że grubość tarczy w analizowanej prądnicy – przynajmniej w obszarze zamontowania magnesów - powinna wynosić co najmniej 10 mm. To jest podstawową przyczyną ograniczenia mocy prądnicy.

Measurements of parameters of coreless disc generator with circular coils, bought in auction service ALLEGRO were presented. Generators such are assigned for small wind power stations. Given by producer value of parameters are considerable inflated. Power of generator possible to obtainment is lowest than declared many times. Small thickness of shield of rotor is main reason of weak parameters.

Kiedyś podparłem się setkami stron kanadyjskich i amerykańskich z cyklu "jak zrobić prądnicę"... Działała... ale dopiero druga - zrobiona jak należy a nie jak wszyscy inni.

edyta: A to o tyle ciekawe, że to moje ulubione magnesy jeśli chodzi o amerykankę. 45x25x10 N38
Załączniki
pradnica z allegro.pdf
(1.33 MiB) Pobrane 464 razy
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Powrót do Prądnica