Prądnica z silnika od pralki Polar.

Budowa prądnicy domowym sposobem

Re: Prądnica z silnika od pralki Polar.

Postprzez Adam » 30.03.2021, 15:50

Witam serdecznie, miałem identyczny silnik jak w temacie i po przeczytaniu całego forum zrobiłem prądnicę z tego silnika. Zastosowałem dłuższe i mocniejsze magnesy też wklejone na skos. Nie ma żadnych zaczepów, można palcami obrać. Problem jest w tym że nie zawracałem sobie głowy jak to podłączyć. Wszędzie jest opis żeby podłączyć w gwiazdę ale jak? Do gwiazdy trzeba 6 przewodów ja mam w kostce tylko 5 były jeszcze dwa od prądniczki tacho ale je wypialem. Potrzebuję waszej pomocy.


Obrazek
Adam
 
Posty: 3
Dołączył(a): 30.03.2021, 15:16
Lokalizacja: Krasnosielc

Re: Prądnica z silnika od pralki Polar.

Postprzez Adam » 08.04.2021, 20:39

Poradziłem sobie, kupiłem dwa mostki trójfazowe i wszystkie pięć kabli spiąłem nimi. Czy takie rozwiązanie jest najlepsze bez przewijania? Podczas kręcenia ręką przez kombinerki zaciskowe i podłączeniu żarówki 75W mam 150V i 1.2A. Nie są to jakieś duże obroty 60-70 na minutę. Jakaś korba by się przydała. Czy te przewody oryginalnie wychodzące z silnika są wszystkie fazowe? Na jednych jest większy amperaż a na innych dużo mniejszy.
Adam
 
Posty: 3
Dołączył(a): 30.03.2021, 15:16
Lokalizacja: Krasnosielc

Re: Prądnica z silnika od pralki Polar.

Postprzez telefunk » 10.04.2021, 13:52

Musisz poczytać o uzwojenie 3-fazowym.To uzwojenie oryginalne jest jednofazowe,które posiada chyba trzy różne uzwojenia na różne obroty silnika(pranie,wirowanie itp),dlatego masz różne wartości na poszczególnych kabelkach.Z takiego oryginalnego uzwojenia nie będziesz miał 3-fazowej prądnicy.Na tym forum jest mnóstwo opisów dot.uzwojenia prądnicy 3 fazowej.
Powodzenia w lekturze
telefunk
 
Posty: 73
Dołączył(a): 12.04.2016, 20:22

Re: Prądnica z silnika od pralki Polar.

Postprzez Adam » 13.04.2021, 9:08

Właśnie się domyśliłem że to wszytko jest jednofazowe. Jednak po zebraniu tych wszystkich kabli do kupy mostkami trójfazowymi amperaż bardzo wzrasta. Na najsłabszym kablu jest 0,2A a na dwóch pozostałych 0,45A i naprawdę po połączeniu wszystkiego mostkami daje kopa że szlifierka kątowa 500W dostaje ogromnych obrotów przy kręceniu tylko delikatnie ręką (około 70 obrotów).
Czy oprócz oświetlenia można do czegoś wykorzystać tak wysokie napięcie i niski amperaż? Czy ten prąd da się jeszcze przez coś przepuścić żeby ładować akumulatory 24V? Jeśli nie to zaniosę prądnicę do przewinięcia na 24V zgodnie z podpowiedziami tu na forum.
Adam
 
Posty: 3
Dołączył(a): 30.03.2021, 15:16
Lokalizacja: Krasnosielc

Poprzednia strona

Powrót do Prądnica

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron