LONIC napisał(a):Do ładowania aku 24V ja bym uzwoił ją drutem 0,85 ile wlezie i łączył w gwiazdę i powinno być dobrze. 1,2 czy też 2x0,8 stosuje się na prądnicę do ładowania aku na 12V. Piastę zrobiłbym taką aby można było użyć 6 lub 3 śmigła a to już jest bardzo łatwe. Prądnica wyżej ma 48 żłobków i była nawijana 2x0,8 i pięknie ładuje aku 12V.
LONIC napisał(a):jeszcze raz. Czytaj i włącz myślenie. Fi 1,2 czyli ,dwa razy mniej więcej Fi 0,8 daje Ci prądnicę do ładowania aku 12V!!!!!!!!! Dwoma drutami równolegle robi się ponieważ wtedy wejdzie więcej miedzi w żłobek. Do ładowania aku 24V dajesz o połowę mniejsze Fi tak teoretycznie mówię mniej więcej to wyjdzie Fi 0,85.
kikis napisał(a): sam myślę, że lepiej by było jak by dawała większy prąd, przy wyższych obrotach ale może to się odbić na dłuższych okresach bez ładowania; nie robiłem wiatraka i nie wiem jak to się odbywa w praktyce;
LONIC napisał(a): obroty musiały być zajebiste.
LONIC napisał(a):Dobra nawijaj tak jak Tomasz radzi. Zrobisz zajebistą prądnicę na 12V a z tego co czytam tobie chodzi o 24V. Więc nawijaj tak jak forum radzi a potem powiedz co wyszło. Ja radzę 1raz drutem 0,85 i wtedy będziesz miał ładowanie 24V. Ale jak wolisz zrobić prądnicę do ładowania 12V to dawaj 2 razy 0,8 i będzie ok.
kikis napisał(a):Tomasz a ty używasz jakiegoś wiatraka; na forum jest chyba jeden twojego wykonania?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość