A dzięki

jak na pierwszą pradnicę myślę ,że nie jest źle

To dzięki Wam jest i działa

O moje nadgarstki się nie martwię bo prądnica stoi na podłodze a wiertarka jest w taki sposób unieruchomiona ,że moim zadaniem jest tylko sterowanie wyłącznikiem.To sama wiertarka jest tak zbudowana ,że powyżej jakiegoś momentu zaczyna przeskakiwać i nie ciągnie.
Dziś przytargałem z pracy podobną ale model wyższą. Ta wygląda podobnie ale ma 2 biegi. Jeśli uda się napędzić prądnicę będzie dobrze.
Mój problem polega na tym ,że nie mam odpowiedniego obciążenia.
Dziś chcę zrobić próbę na 3 oddzielnych fazach i 3 żarnikach po 300W.Próba obciążania jednej fazy powoduje szarpanie prądnicą.
Jeśli zaś robie próbę za mostkiem prostowniczym nie mogę zmierzyć natężenia bo nie mam takiego miernika.
Co do Twojego pytania Klistron ostatecznie nawinąłem 84 zwoje na cewkę i zeszło mi na to całe 6 kg drutu i zabrakło kilka zwojów pojedynczego drutu,który dowinąłem z innego 0,8.
Wirnik stoczony był na grubość magnesów 6mm na stronę ale po nałożeniu taśmy z włókna szklanego i nasączeniu jej zywicą nie było szans na włożenie wirnika.Musiałem szlifować tak długo aż pokazały się magnesy a nawet w niektórych miejscach musiałem je szlifować.
Niestety szczeliny nie jestem w stanie zmierzyć.
Postaram się wrzucić jakieś fotki mojego stanowiska testowego

Mały update.. zrobiłem test jednej fazy na żarniku halogenowym 300W .
Przedstawia się tak:
Obroty---napiecie luz -- napięcie obciążenie---natężenie
197rpm---135V-----------130V------------0,8A
280rpm---190V-----------184V------------1,1A
Test 2 z podłączoną grzałką 1000V
Obr luz--obr obciązenie--nap. luz--nap. obciażenie--natężenie.
197rpm------197 rpm--------135V---------123V--------------2,1A
280rpm-------271rpm--------190V---------168V--------------3,0A
Test 3 grzejnik 2000W
197rpm------197 rpm--------135V---------112V--------------3,9A
Test 4 grzejnik 2000W+grzejnik 1000W
197rpm------196 rpm--------135V---------101V--------------5,6A
Miałem jeszcze w zanadrzu 1000W mocy grzejnikowej ale wiertarka nie dała już rady kręcić

Poniżej fotki:
Różnego typu historie....