TOMMASZ co do długości magnesów to mój wirnik ma jakieś 12 cm długości i miałem zamiar tę długość podzielić na 3 magnesy.ewentualnie zrobić taki myk ,żeby magnesy lekko wystawały i były przedłużeniem wirnika.Ktoś nieco mądrzejszy ode mnie tak polecał zrobić

ZAsięgnąłem tez porady gdze indziej na temat mojego 18magnesowego układu i wyszedł duży mój błąd
.Może zacytuję :
"Popatrzcie sobie na jedną fazę np. czerwoną Magnes nr.3 S powiedzmy że trafia na bok cewki w żłobku nr 4 magnes nr. 4 N trafia na drugi bok tej samej czerwonej cewki w żłobku nr. 6. A jak wygląda następna czerwona cewka tej samej fazy ,która leży w żłobkach nr. 7 i 9 gdzie trafia magnes S nr.5 ?poza tym 18 magnesów i 12 cewek to daje nam 18:12=1.5 a to oznacza że musi być tak jak pisałem w poprzednim poście ale skoro uważacie inaczej ....? popatrzcie na rysunek tym bardziej że to dokładnie odwzorowany stojan."
Zastanawiam się też nad jedną rzeczą.Ktoś na forum pisał ,że magnes powinien zmieścić się między "nogami" cewki W układzie jaki proponuje Bumcyś tak się nie dzieje . Co dokładnie widać na jego rysunku.
Jeśli kolega Bumcyś nas śledzi proszę o zabranie głosu