Prądnica z sieci pokładowej samolotu.

Budowa prądnicy domowym sposobem

Prądnica z sieci pokładowej samolotu.

Postprzez Internetowy » 13.01.2013, 18:14

Witam, pisze w imieniu osoby starszej nie ogarniającej internetu. Mamy nową prądnicę produkowaną przez PZL a dokładnie model GSN-3000M.
Dane techniczne:
Napięcie znamionowe: 28.5 V
Moc (przy napięciu 30 V): 3000 W
Prąd znamionowy: 100 A
Zakres obrotów: 3800 - 6500 obr/min
Praca ciągła
Przeciążenie prądowe: 50% (w ciągu 2 minut)
Ciężar maks. 12.3 kG
chłodzenie obce - 40 dm^3 /5
http://www.pzl.com.pl/pl/produkty/osprzet_lotniczy/elektro-energetyczne/pradnica_gsn-300m.html
Moje pytanie jest następujące, czy można z tego coś wydumać (i ew. jak) ?
Na razie zastanawiamy się na użytecznością tej prądnicy, potem będziemy myśleć nad rodzajem wiatraka. Mocowanie na budynku odpada. Sąsiadów brak, posiadamy duża działkę. W grę wchodzi tylko maszt (możliwie bez pozwoleń na budowę).
Internetowy

Re: Prądnica z sieci pokładowej samolotu.

Postprzez TOMMASZ » 13.01.2013, 21:54

Potrzebne jest tylko pozwolenie na postawienie masztu po wyżej 3m wysokości a nie na budowę,łatwo takie uzyskać.Prądnica jest bardzo wysoko obrotowa i moim zdaniem wiatrak tego nie napędzi bo przekładnia pochłonie całą jego moc.
Nie udzielam porad na PW.
TOMMASZ

Postprzez Waldemar Pachoł » 13.01.2013, 22:47

Maszt bez fundamentu na zgłoszenie. Maszt z fundamentem na pozwolenie na budowę.
Zakres obrotów jest "nie do przyjęcia" - nie wiem czy warto przy niej kombinować.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Postprzez Pawel55 » 03.04.2013, 10:42

Witam, kolego z pradnicą prosze o kontakt pawel_piontke@vp.pl, posiadam taką samą i też chciałbym coś z nią zrobić , może zastosować magnesy neodymowe wówczas będzie wolnoobrotowa. Czy jest do niej jakieś dodatkowe sterowanie bo w mojej tylko trzy kabelki i niezbyt wiem który od czego, masz może schemat? Paweł
Pawel55

Powrót do Prądnica