Witam, ostatnimi czasy mając sporo wolnego czasu postanowiłem nareszcie wystrugać z drewna swoje pierwsze łopatki, celowo nie są jeszcze do końca skończone aby poznać opinie kolegów i cenne wskazówki bardziej doświadczonych w temacie.
Śmigiełka 3m maja napędzać prądnice z silnika od wiatki która przypuszczalnie ma osiągać max ok 350W, czyli potrzeba do tego wiaterku ok 23km/h obroty śmigła osiągają wtedy ok 320obr/min (oczywiście obroty podane przez program i to prawdopodobnie bez obciążenia). Materiał to krokwie jodłowe o wym 150x15x6,5cm. Wykonane w oparciu o dane z programu wiatrak, postawiłem na szybkobieżność i wybrałem Z=8, obrys trapezowy w najszerszym miejscu 19cm końcówka 10cm.Wewnętrzna średnica części roboczej wynosi 40cm ,największy kąt u podstawy jaki udało mi się uzyskać przez doklejenie u podstawy to 26 stopni i tak w odległości 20-40 od osi obrotu są zmiany w kątach względem tych z programu ponieważ materiał nie pozwalał na uzyskanie większych kątów dlatego wyszło jak wyszło, kąt końcówki zrobiłem ok 2 stopni (celowo zmniejszyłem żeby później zmieniać kąt przy mocowaniu z zachowaniem parametrów z programu).
Podstawowym narzędziem jakie używałem to piła spalinowa, może się ktoś śmiać, ale naprawdę powierzchnię wietrzną na płasko wyszła elegancko zawietrzna też została potraktowana piłą, kwestia zachowania ostrożności i odpowiedniego naddatku! potem ośnik, strug, szlifierka oscylacyjna i wychodzi gładka powierzchnia. Niestety nie mam fotek z przebiegu prac, dodam kilka tylko gotowych.