Juriii ja cały czas myślałem ,że chcesz zrobić śmiglo drewniane dlatego napisałem o drewnie.
Trzymam się tematu czyli śmigło drewniane. Doklejki to bardzo dobry pomysł jak robił Klistron. Zaoszczędzisz na materiale ale musisz przemysleć jak to mocować do obróbki.klocek będzie nieregularny a obrabiał będziesz obie strony .
Jeśli ze sklejki chcesz zrobić żebra do modelu to jak najbardziej .. to najlepszy pomysł.
Twój pomysł z poprzecznymi żebrami w łopacie jakoś niezbyt dobrze brzmi.Jeśli użyjesz styropianu musisz użyć żywicy która go nie stopi..Napewno nie jakiejś taniej poliestrowej. Przynajmniej nie na pierwszą warstwę.Szpachel też nie może być poliestrowy bo stopi styropian i będzie luźny.
Inaczej pod laminatem on się skurczy .wytrzymałościowo raczej da radę bo laminat bedzie trzymał całość.
Następna rzecz to wygląd .. jesli będziesz laminował łopatę od wewnatrz do zewnątrz czyli mate na wierzch powierzchnia wyjdzie ci naprawdę nieciekawie.
Będziesz miał dużo pracy ze szlifowaniem ,szpachlowaniem .
Łopaty nie mogą być chropowate a do tego walcząc ze szpachlami jest duże ryzyko niewyważenia lopat.
Zobacz co się moze stać.
http://wiatraki.memu.pl/download/file.php?id=2268&mode=viewU mnie to nie ma znaczenia bo to koniec cylindra mocującego.To co widać na foto stało sie pomimo 3mm warstwy szpachlu.
Różnego typu historie....