Sterownik hybrydowy z alledrogo

Sterowanie elektrownią, elektronika, schematy, podłączenie do sieci, itd...

Re: Idealny sterownik

Postprzez Pasjonat » 23.01.2014, 20:09

Na wyższe moce/prądy, rozwiązanie kompletne, w pełni profesjonalne, Polskie, a w dodatku hybrydowe.
http://allegro.pl/regulator-hybrydowy-5 ... 46638.html
Pasjonat

Postprzez Waldemar Pachoł » 23.01.2014, 21:47

Ciekawe... 5000W/12V=416A Jestem w stanie założyć się o kilogram cukru, że sprzedawca "pomylił" się o jedno zero przy opisie mocy.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Postprzez set » 24.01.2014, 8:45

I cena też nie jest mała.
set

Postprzez Pasjonat » 24.01.2014, 10:26

Najprawdopodobniej chodziło o 5kW/48 = 104 A :) Napisane moc maksymalna. Przy podłączeniu na 24V/12 5kW nie będzie mocą maksymalną, raczej proste.
Widzieliście tańszy hybrydowy na takie moce?
Pasjonat

Sterownik hybrydowy z alledrogo

Postprzez set » 24.01.2014, 15:25

Nie wiem czy do paneli słonecznych i wiatraka potrzebny jest sterownik hybrydowy, przecież prąd stały można łączyć a PWM zadba o to żeby nie przeładować akumulatorów.
set

Postprzez Waldemar Pachoł » 24.01.2014, 15:45

Pasjonat napisał(a):Najprawdopodobniej chodziło o 5kW/48 = 104 A :) Napisane moc maksymalna. Przy podłączeniu na 24V/12 5kW nie będzie mocą maksymalną, raczej proste.
Widzieliście tańszy hybrydowy na takie moce?

Kolego, fizyka szkoła podstawowa i jednostki!
Moc to moc!
5kW = 100V i 50A ale i 5kW = 1V i 5000A
Jeśli Autor tej hybrydy pisze brednie to jest za te brednie odpowiedzialny.

Tańszy... np BRIZIO, ew. projekt z mojej strony.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Postprzez Pasjonat » 24.01.2014, 16:23

Czemu liczysz na 100V? przeciez producent tego sterownika nie dopuszcza do podlaczenia 100V, dopuszcza 48V/24/12 Instalacji na 1V również nie dopuszcza :), owszem powinien był podać prąd znamionowy. Logika, nie wymagająca nawet podstawówki.
BRIZO wydaje sie ciekawy, ale czy wytrzyma on 100A ? Troche wątpliwe, zwlaszcza ze calosc obciążenia jest przepuszczona przez ścieżke na laminacie i złączke elektroniczną ARK500 (dopuszcza zwykle kolo 25A??) . Producent Brizo podaje max 50A w odczycie ???
Hybryda jest dobra, jeżeli chcesz mieć podgląd wszystkich niezbędnych parametrów w jednym urządzeniu, wspólne sterowanie. Do Fotoogniw należy zrobic separacje ogniwa źródło. W hybrydzie już masz to zrealizowane zazwyczaj na wspólnym chłodzeniu z wentylatorem.
Pasjonat

Postprzez Waldemar Pachoł » 25.01.2014, 9:35

100V to przykład - chodziło o to, iż jeśli ktoś operuje "mocą" to moc = iloczyn napięcia i natężenia.

Natomiast BRIZIO 100A nie wytrzyma o ile nie pogrubi się odpowiednio ścieżek i nie zastosuje odpowiedniej "baterii" mosfetów. Co oczywiście wiąże się z przeprojektowaniem (zaprojektowaniem od nowa) oddzielnej płytki z elementem wykonawczym.
...tylko ja jestem zdania iż:
- 24V do 500W
- 48V do 1kW
- do 5kW to raczej 400V

edyta. Złącza tej alledrogowej hybrydy na pewno nie wytrzymają 415A. :) nawet stosując złącza na przewód 6mm2 - to tylko 113A (moja spawarka która ma 120A ma przewód o średnicy żyły 10mm, tj. 78mm2)
Waldemar Pachoł

Postprzez Pasjonat » 25.01.2014, 9:40

To w tym sie zgadzamy :) 400A to potężny prad. każdy miliohm robi różnice :)

Ta kostka pomarańczowa pozwala podłączyc przewód o maksymalnym przekroju 16mm2 a to juz calkiem niezle.
W przypadku przewodów nie można porzucic sprawy jego długości. Najlepiej przewód liczyć na dopuszczalny procentowy spadek napięcia lub utrate mocy na nim.
Mając długość zostaje jedynie wyliczyć przekrój. Prosta sprawa. W standardowych instalacjach na 230 VAC przyjmuje się max 3% w obliczeniach.
Nie porównuj spawarki z wiatrakiem. To dwie inne sprawy, inne założenia.

"
...tylko ja jestem zdania iż:
- 24V do 500W
- 48V do 1kW
- do 5kW to raczej 400V
"
Niestety, ale producenci generatorów wiatrowych wolnoobrotowych (nie mówie o samoróbkach), są innego zdania.
Bardzo często spotyka się np. 3kW/48V . 1kW/24V
Podobnie sprawa wygląda w przypadku paneli, gdzie konsument musi sie dostosować do poziomu napięciowego generatora synch oraz posiadanego zestawu akumulatorów.
Pasjonat

Re: Sterownik hybrydowy z alledrogo

Postprzez Waldemar Pachoł » 25.01.2014, 12:51

To dość proste. "Producenci" 3kW/48V mają problemy z okiełznaniem wyższych napięć. Ostatnio wykonywałem kilka projektów na 600V - wszystkie działają. Oczywiście zakres napięć jest podzielony: do 80V i 80V-600V i z tego masz napięcie jakie chcesz, choćby 86,4V.
Ale wracając do 3kW/48V to przesyłanie 64A na odległość 50 metrów wymaga przewodów od StarTreka.
Waldemar Pachoł

Postprzez Pasjonat » 25.01.2014, 13:47

Klient posiadał 50 akumulatorów po 12 V, = 600V??? Skad wziałeś napięcie zasilające elektroniki?
Może nie od startreka, ale naprawde grubych >10mm2. Widywałem w swoim życiu przewody o przekroju nawet 250mm2, jakoś nigdy ich ze startrekiem nie kojarzyłem :) Przy 4 mm2 dla 50m (przy maksymalnym pradzie) wystąpił by spadek napięcia około 8V co jest nie dopuszczalne, na straty w ciepło by poszło około 500W, Stąd też użycie przewodów 3x16mm2 było by najrozsądniejszym rozwiazaniem lub wybudowanie/wykorzystanie pomieszczenia gospodarczego(sterowni) w sąsiedztwie wiatraka (jedynie przewody z inwertera 230V szły by do domu, ew. skrętka na panel operatorski w domu), lub też użycie trafa 3-fazowego na moc 3kW (duże koszty).
16mm2 kosztuje okolo 6 zl/metr więc tragedii nie ma :) pewnie jakby poszukac to mozna i taniej.
Pasjonat

Postprzez Waldemar Pachoł » 25.01.2014, 16:19

Dlatego wolę kable YAKY, np 4x16 za 2,80 zł netto, a do działań "StarTrekowych" od 4x35 za 5,60 zł netto do 1x240 za 8,40 zł netto/mb.
Odnośnie 600V, nie... prądnica po mostku osiągała 500VDC a Klient chciał regulowanego napięcia, stąd takie rozwiązanie.

Pasjonat napisał(a):Skad wziałeś napięcie zasilające elektroniki?

Widzisz po tym można poznać "producentów" z alledrogo, 12, 24 a nieliczni 48V.
Napięcie do zasilania elektroniki bierze się w taki sam sposób jak w zasilaczach np. komputerowych. Dzięki czemu masz dowolne VDC z dowolnego VDC.
Waldemar Pachoł

Postprzez Pasjonat » 25.01.2014, 18:40

Oceniasz, a nie wiesz. Z tego co piszą na allegro, to oni wykonują sterowniki na wyższe napięcia systemowe.

1. Bardzo tanie przewody, hurtownia?

1. Jakim cudem byłeś w stanie ocenić mój zasób wiedzy na temat zasilaczy DC-DC po zadaniu pytania "Skad wziałeś napięcie zasilające elektroniki?"
A moze pytanie to sugerowało proste zapytanie dotyczące rodzaju zastosowanego rozwiązania, z czystej Ciekawości?

2.Nie podjąłeś wysiłku zbudowania własnej dedykowanej przetwornicy impulsowej typu buck tylko użyłeś zasilacza komputerowego? Też można. Oszacowałes moc strat? Przeciez zasilacz komputerowy zazwyczaj 300W nie nadaje się do drobnej elektroniki, gdzie należy osiągnąc jak najniższy prąd jałowy :)
Pasjonat

Postprzez Waldemar Pachoł » 25.01.2014, 19:01

Oceniam, bo czytam... Jak ktoś pisze 5kW/12V to już mam pojęcie o jego wiedzy (sprzedawcy). Zresztą możesz zapytać sam, czy owy sterownik jest w stanie pracować poprawnie przy powyższym obciążeniu.

1. Tak.

2. Nie byłem w stanie stąd odpowiedź taka a nie inna. Oczywiście przetwornica DC-DC.

3. No właśnie podjąłem, dlatego napisałem: "np."
Zasilacz komputerowy nie daje możliwości o jakich pisałem. A rozwiązanie to przetwornica push-pull, bo Klient określa moc i najczęściej są to docelowo kilowaty.

Nie odczytuj proszę każdego mojego postu jako ataku na Twoją osobę.
Waldemar Pachoł

Postprzez Pasjonat » 25.01.2014, 19:16

Oczywiście, tylko nie lubie jak ktoś wyciąga pochopne wnioski nie znając prawdy :)
pare kW to chyba spore trafo musialo być? Pewnie i koszty wysokie?
Pasjonat

Postprzez Waldemar Pachoł » 25.01.2014, 19:33

W odniesieniu do tej hybrydy(?) - to jestem pewien. Sam nigdy bym się czegoś takiego nie podjął.
Pasjonat napisał(a):pare kW to chyba spore trafo musialo być? Pewnie i koszty wysokie?

No właśnie nie. Mamy kilka firm w kRAJU które po podaniu parametrów nawijają takie trafa.
Waldemar Pachoł

Postprzez Pasjonat » 25.01.2014, 20:56

Dobry układ, push-pull, dwa pulsy na okres, oprocz tego regulowana przekladnia trafem. Jednak tez podwójne straty na mosach, dodatkowo trafo wprowadza swoje. Plus taki ze nie potrzeba duzego filtra LC. Oczywiście wykonanie takiej przetwornicy dla hybrydy 100A to zabójstwo dla portfela :)
Pasjonat

Postprzez Waldemar Pachoł » 25.01.2014, 21:42

Raz miałem Klienta który zażyczył sobie urządzenie które przy prądnicy 400VDC wykorzystuje napięcia 0-80V do ładowania baterii akumulatorów, Iwy=10A Uwy=28V bo potem włączał się konwerter "firmowy" a najczęściej wiatrak pracował właśnie do napięć 120VDC.
Nie miałem okazji robić urządzenia Iwy=100A bo napięcia wyjściowe jakie sobie życzą Klienci najczęściej są większe niż 100VDC, stąd natężenia nie przekraczają 30A.
Waldemar Pachoł

Postprzez Pasjonat » 25.01.2014, 22:21

A to rzeczywiście egzotyk. Zasilanie inwertera bezposrednio z wiatraka? Inwerter dedykowany? On-grid/Off-grid? W przypadku wiatrakow mozna zauwazyc przepasc z 48V na wyższe napiecia 120/230/240V. Pozycje pomiędzy zdarzają się niezwykle rzadko, podobnie jak i powyżej 240V czy się mylę?. Teraz allegro jest zasypane Ventusami 0,5/1/2kW. na 24/48/120V. Raz gadałem z jednym gościem, któremu podobno wiatrak był w stanie wytworzyć aż 150A podczas naprawde silnych wiatrów, była to pradnica na 48V. W przypadku takich obciażeń, warto sie zagłębić w tematykę ze studiów inżynierskich czyli Układy odciążające tranzystory w przypadku załączenia oraz wyłączenia. Oraz rozejrzeć pod kątem porządnego izolowanego mosfet drivera.
Uklady na NPN/PNP do wysterowania mos-fet na dłuższą metę nie są polecane z bardzo wielu względów. Tym bardziej dla wysokich napięć ! Zapach węgla.
Pasjonat

Postprzez Kwazor » 26.01.2014, 7:57

Pasjonat : Buck 600V -> 12V dla elektroniki ? Ciekawe gdzie to widziałeś.
Nieznajomość tematu się kłania..

Co do samego sterownika :D :
Unikalne MPPT do małych wiatrów ( kurna juz to widziałem ) zwykły potrajacz 3 fazowy. I tak z G... bata nie ukręcisz.
A skąd to wiem ? Poszukajcie a znajdziecie i traficie na coś ciekawego na tym samym portalu.( i to nie to za 299zł)

Gwarancja : 12 miesięcy ? Pomyłka ! W Polsce mamy 24 Miesiące.
Strona WWW ? Nie ma
Opis pełen błędów. Pokolorowany jak tęcza..
Firma ? Ta widzę ją yyyyy ? Nie widzę ?
Profesjonalność : Tak jak widze LZ jako gniazda przyłączeniowe : dziękuję ale jak to zacznie się topić ...
Mam nadzieje że S-ki są na prąd stały...

A i zdjęcia bardzo profesjonalne jak na "firmę"
Panele : 180Wp CIGS + regulatorv MPPT DIY.
Kwazor

Następna strona

Powrót do Sterownia