Mikroelektrownia wiatrowa

...inspiracji dla innych nigdy za wiele

Mikroelektrownia wiatrowa

Postprzez Miki » 08.10.2009, 13:38

Witam Forumowiczów!
Jestem twórcą małej (turystycznej) elektrowni wiatrowej. Jej podstawowe parametry to:
- napięcie wyjsciowe 14,3VDC (można ustawić dowolne z zakresu 10-40V)
- ogranicznik prądowy ok. 3,5A
- maksymalna moc 50W dostępna już przy prędkości wiatru ok. 6m/s
- rozruch następuje przy prędkości wiatru ok.3m/s
- średnica koła wiatrowego 0,71m
- masa 1,9kg
"Elektrownia" jest przystosowana do szybkiego montażu i demontażu. Układ został sprawdzony do prędkości 80km/h. Trwają prace nad wydobyciem z trójfazowego generatorka "czegoś" więcej.
Przedstawiam zdjęcie konstrukcji.
EW-50.jpg

Pozdrawiam.
Miki

Re: Mikroelektrownia wiatrowa

Postprzez Waldemar Pachoł » 19.10.2009, 20:43

Gratuluję wyprodukowania PERPETUMMOBILE!

Podstawiłem do wzórów znanych większości z podstawówki (sprawdzałem dwa razy) i za każdym razem wychodziło mi, że przy prędkosci wiatru 6m/s ze śmigła o średnicy 71cm można uzyskać 0.016Kw = 16 watów!
Przy tej średnicy śmigła trzeba wiatru 9m/s by uzyskać moc 0.054kW czyli 54W.

Życzę wielu sukcesów w wyciąganiu w wiatru więcej mocy niż sam niesie. :)

Brakuje tylko linka do aledrogo...
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Re: Mikroelektrownia wiatrowa

Postprzez Miki » 26.10.2009, 10:03

Witam!
Cieszę się, że są jeszcze osoby, które potrafią analizować podane parametry konstrukcyjne, bo mam wrażenie, że jest
to coraz rzadziej spotykana umiejętność. Do podanych na wstępie danych zakradł się błąd. Średnica śmigła wynosi nie
jak podałem 71cm, tylko 86cm (może to wynik mojego gapiostwa, za które przepraszam, a może tego, że podstawówkę
kończyłem przed wielu laty). Podany wymiar "71cm" dotyczy całkowitej długości konstrukcji. Prędkość wiatru
podczas testów była rejestrowana przyrządem UT362 i wahała się pomiędzy 5-7m/s stąd w opisie podałem "około 6m/s".
Pozdrawiam.
Miki

Powrót do Pochwal się swoją konstrukcją...