przez LONIC » 29.01.2013, 15:05
Waldku. Z doświadczenia wiem że moc urządzeń podana przez producenta w wielu przypadkach jest bardziej jego chęcią niż mocą faktyczną i co za tym idzie pobór prądu. Wolę więc sam to sobie pomierzyć stosując mierniczek który i tak mi się przyda bo posprawdzam ile mi co ciągnie na tkzw czuwaniu. Ups 600W pożyczę od kolegi i przy pomocy tegoż właśnie miernika pomierzę ile watów chata mi wciąga na danej fazie. Nie budowałem tego domu w którym mieszkam ani też nie robiłem osobiście elektryki tylko ją troszkę rozbudowałem więc nie wiem jak jest dokładnie rozdzielona moc na poszczególne fazy. Jak będą duże rozbieżności to po przepinam obwody tak aby mieć ze 2 fazy na których obciążenie nie przekroczy np 600W i jedną fazę zostawię sobie do celów np czajnika czy piekarnika, pralki czy też suszarki do włosów i innych watożernych. Myślę że spokojnie 2 obwody wydzielę na których działają oświetlenie, komp, tv,dvd i inne urządzenia które tak naprawdę nie działają cały czas razem tylko w różnych kompilacjach. Już powoli gromadzę aku które całe szczęście mam w bardzo dobrej cenie więc wydatek rzędu 40 zl za 60Ah nie jest taki straszny a aku są jeszcze b zdrowe i trzymają napięcie nawet pomimo teraźniejszych mrozów. Okablowanie z racji mojego zawodu mam powiedzmy za darmo tak samo jak i bezpieczniki czy też inne rzeczy które trzeba wykonać za pomocą imadła spawarki czy też innych rzeczy typowo warsztatowych. Miejsce wydzielone na dachu szopki mam tak że zmieszczę tam panele o łącznej mocy spokojnie 1Kw. Będzie to rząd paneli tuż za rzędem paneli tak aby cień następnego rzędu nie ogarniał. Jeśli teraz za dom 100 m2 z wszystkimi wygodami za miech płacę 150 zł za energię i uda mi się zejść do ok 80-50 zł miech nie rezygnując z dotychczasowych nawyków to da mi już to jakąś wymierną korzyść liczoną w zł. Jeśli da mi to oszczędność rzędu ok 1000 zł rocznie to za tyle mogę rocznie przez np 3 lata rozbudowywać ten projekt a to już jest naprawdę coś. I jeszcze jedna rzecz która mnie strasznie nurtuje
Otóż mam panel niebieski i dzisiaj siedzę w domu i biegam od czasu do czasu zobaczyć co się z nim dzieje. Było trochę bezchmurnego nieba i ładował 2,5A a jak się zachmurzyło to teraz daje spokojnie 1-1,5 A. Według mnie nie jest źle:)