Mała elektrownia słoneczna pytania

Kolektory słoneczne, ogniwa fotowoltaiczne, itd...

Re: Mała elektrownia słoneczna pytania

Postprzez Waldemar Pachoł » 27.01.2013, 20:37

Na każdym urządzeniu jest etykieta zawierająca informację m.in. o poborze prądu.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Postprzez Maciek » 27.01.2013, 21:42

Tak jest w krajach cywilizowanych np. Niemczech, gdzie w zimie ogrzewa się domy prądem wyprodukowanym w lecie. Ja bym za dużo nie oczekiwał od naszego rządu bo to co na pierwszy rzut oka jest w porządku często w fazie większego zagłębienia w biurokrację rozczarowuje :shock:
Maciek

Postprzez kisoft » 28.01.2013, 1:34

Nasi politycy nie chcą zalegalizować marychy ( i bardzo dobrze) ale sami jakoś dziwnie chodzą wyluzowani i zajmują się pierdołami zamiast działać w kluczowej sprawie myśląc o zapewnieniu bezpieczeństwa energetycznego naszego kraju. Za chwilę będą zmuszeni wyłączać prąd i budować atomy nad morzem a potem przesyłać to 500 kilometrów w głąb kraju po przestarzałych liniach wysokich napięć tracąc 30 procent na upływie a my będziemy za to wszystko płacić.
Przyszłość to produkcja rozproszona na poziomie lokalnym.

Brakuje zdrowego myślenia w tym kraju, budujemy stadion narodowy inwestując miliardy i nawet nie będziemy mogli rozegrać na nim ligi mistrzów bo nie spełnia wymagań, już myślą o przebudowie.
kisoft

Postprzez LONIC » 29.01.2013, 15:05

Waldku. Z doświadczenia wiem że moc urządzeń podana przez producenta w wielu przypadkach jest bardziej jego chęcią niż mocą faktyczną i co za tym idzie pobór prądu. Wolę więc sam to sobie pomierzyć stosując mierniczek który i tak mi się przyda bo posprawdzam ile mi co ciągnie na tkzw czuwaniu. Ups 600W pożyczę od kolegi i przy pomocy tegoż właśnie miernika pomierzę ile watów chata mi wciąga na danej fazie. Nie budowałem tego domu w którym mieszkam ani też nie robiłem osobiście elektryki tylko ją troszkę rozbudowałem więc nie wiem jak jest dokładnie rozdzielona moc na poszczególne fazy. Jak będą duże rozbieżności to po przepinam obwody tak aby mieć ze 2 fazy na których obciążenie nie przekroczy np 600W i jedną fazę zostawię sobie do celów np czajnika czy piekarnika, pralki czy też suszarki do włosów i innych watożernych. Myślę że spokojnie 2 obwody wydzielę na których działają oświetlenie, komp, tv,dvd i inne urządzenia które tak naprawdę nie działają cały czas razem tylko w różnych kompilacjach. Już powoli gromadzę aku które całe szczęście mam w bardzo dobrej cenie więc wydatek rzędu 40 zl za 60Ah nie jest taki straszny a aku są jeszcze b zdrowe i trzymają napięcie nawet pomimo teraźniejszych mrozów. Okablowanie z racji mojego zawodu mam powiedzmy za darmo tak samo jak i bezpieczniki czy też inne rzeczy które trzeba wykonać za pomocą imadła spawarki czy też innych rzeczy typowo warsztatowych. Miejsce wydzielone na dachu szopki mam tak że zmieszczę tam panele o łącznej mocy spokojnie 1Kw. Będzie to rząd paneli tuż za rzędem paneli tak aby cień następnego rzędu nie ogarniał. Jeśli teraz za dom 100 m2 z wszystkimi wygodami za miech płacę 150 zł za energię i uda mi się zejść do ok 80-50 zł miech nie rezygnując z dotychczasowych nawyków to da mi już to jakąś wymierną korzyść liczoną w zł. Jeśli da mi to oszczędność rzędu ok 1000 zł rocznie to za tyle mogę rocznie przez np 3 lata rozbudowywać ten projekt a to już jest naprawdę coś. I jeszcze jedna rzecz która mnie strasznie nurtuje
Otóż mam panel niebieski i dzisiaj siedzę w domu i biegam od czasu do czasu zobaczyć co się z nim dzieje. Było trochę bezchmurnego nieba i ładował 2,5A a jak się zachmurzyło to teraz daje spokojnie 1-1,5 A. Według mnie nie jest źle:)
LONIC

Postprzez LONIC » 05.02.2013, 14:12

LONIC

Postprzez kisoft » 05.02.2013, 16:16

W każdym pokoju wystarczy zainstalować takie ustrojstwo i mamy oświetlenie za darmo. Niezła ściema
kisoft

Postprzez LONIC » 14.02.2013, 21:22

UFF piszę to jeszcze raz gdyż jakoś nie wiadomo czemu wywaliło mi tekst. Sprawa jest taka że nie mogę znaleźć dobrego UPS-a na 12V w dobrej cenie i dobrej mocy. Szukam szukam i dupa..Traf chciał, i przypadek,że przyszedł do mnie do zakładu facet tak na oko 55+ lat. Potrzebował drutu nawojowego a bardziej namiarów gdzie my taki drut kupujemy. Od słowa do słowa okazało się że facet chce sobię zrobić mocniejszą amerykankę. Jak to usłyszałem to wiadomo, włączyło się myślenie i zapytałem " jak mocną chce Pan zrobić tą prądnicę i jaki drut i ile zwojów Pan przewiduje?" Facet uśmiech od ucha do ucha bo widać że szuka ale nie każdy rozumie o co mu chodzi a tu nagle gość co nawet coś kuma:)Więc od słowa do słowa okazało się że chodzi o elektrownię. Po paru słowach kluczach kiedy to ja badałem jego a on mnie, a bardziej on mnie, doszło do tego że mamy wiele wspólnego i nawet takie same zainteresowania tylko że On ma je w bardzo zaawansowanym stopniu. teraz wysyłam bo znowu coś mi tekst zeżre i będzie od nowa. Zaraz druga część. Przerwa na papierosa.
LONIC

Postprzez LONIC » 14.02.2013, 21:42

Otóż facet jest elektronikiem. Robi alarmy domowe. Zajmuje się hobbistycznie energią odnawialną. Wypytałem się go co mogłem a jak się okazało że ja nie jestem taki zupełny leszcz to facet się chwalił jak popadnie. Ok. Ma panele o mocy ok 1KW i wiatraki!! wiatrak zasila mu grzałki a panele resztę domu.stara brzęczy opowiem innym razem
LONIC

Postprzez LONIC » 16.02.2013, 17:54

Więc wiatraki zasilają mu tylko i wyłącznie grzałki w zasobniku. Podłączone ma to 3 fazowo i jakiś układ elektroniczny który zasila grzałki w gwiazdę jak jest mały wiatr i przełącza w trójkąt jak wieje mocno. Trójkąt większy opór większa siła hamowania turbiny, logiczne. Podobno nawet w mało wietrzny dzień grzałki są w stanie nagrzać mu wodę w dużym zasobniku do 40 stopni. I tu rola wiatraków się kończy. Używa ich tylko do podgrzania wody. Mówił że są jakieś szroty elektroniczne gdzie np upsa 700W bez aku kupił za 5 zł i generalnie wszystkie części elektroniczne kupuje za grosze na takich właśnie szrotach. Dom ma podłączony pod upsy z aku z paneli i mówi że już od pół roku to chodzi i nie ma żadnych problemów. Jednak musiał zastosować jakieś układy priorytetowe gdyż wiadomo że nawet mocny ups nie wytrzyma np czajnika plus piecyka itp. Jakoś to porozdzielał tak że nie da rady włączyć dwóch watożernych odbiorników naraz. Instalację ma zrobioną na 24V i bardzo fajny patent, otóż podczas pochmurnych dni panele dostosowują się do wytwarzanego napięcia czyli jak jest mizernie to przełączają się w szereg tak aby na regulatorze było odpowiednie napięcie z paneli. Moim zdaniem bardzo mądry patent. Schemat połączenia grzałek mi podrzucił. Jak go przerobię z kartki na jakąś formę nadającą się do pokazania tu to to zrobię. Powiedział że jak coś jeszcze wygrzebie pomocnego to mi podrzuci. Podsumował to w ten sposób że jeśli prądnica wiatrowa to tylko amerykanka i tylko nastawiona na grzanie wody. Panele slabo się nadają do grzania więc używa ich do zasilenia domu. Jego zdaniem nie ma sensu bawienie się w instalację 12-24V tylko ładować aku i podłączać się do istniejącej w domu sieci poprzez przetwornice, upsy i takie tam.Łatwo mu powiedzieć bo jest elektronikiem i wszelkiego typu oprzyrządowanie robi sam iz tego co pamiętam robi to na przekaźnikach i jakichś mofsetach. Wybaczcie jeśli coś źle napisałem(nie fachowo)ale nie jestem elektronikiem. Opisuję tylko rozmowę z nim a wydawał się że jest niezłym wyjadaczem w tym temacie. Podobno już założył kilka elektrowni działających. Jeśli Wam się nasuwają jakieś pytania które mógłbym mu zadać to napiszcie. Każda pomoc to zawsze do przodu.
LONIC

Postprzez klistron » 17.02.2013, 16:00

LONIC przepraszam że sprostuję ABY KLEGÓW NIE WPROWADZAĆ W BŁĄD: Trójkąt to mniejszy opór stad większe odbierane prądy i tym samym większe hamowanie.
klistron

Postprzez klistron » 17.02.2013, 16:16

Sadzę że w powyższej sprawia miałeś na uwadze opór mechaniczny dla wiatraka.
klistron

Postprzez LONIC » 17.02.2013, 20:33

Facet ma wiatrak z przekładnią od jakiegoś auta chyba Żuka i ma właśnie taki układ trójkąt gwiazda aby jak wiatrak się rozkręci za bardzo to wtedy dołącza mu się dodatkowe obciążenie i wiatraczek hamuje.
LONIC

Postprzez LONIC » 20.02.2013, 21:22

Ok. Doszedł miernik. Mierzy mi ile dane urządzenie ma mocy ile pobiera prądu, jakie jest napięcie w sieci, jaka częstotliwość i ile kwh zużyłem. Bardzo pomocna sprawa.Podam wam kilka wskazań miernika. Laptop 40-50W, TV 100W a na czuwaniu 10W, dekoder Cyfry 5W na czuwaniu 2W, oświetlenie led nad blatem w kuchni wlączone 7W wyłączone zasilacz pobiera 2W i teraz ciekawostka. Wyciąg w kuchni, który lubię włączać ciągnie 500W na najwyższym biegu!! Teraz muszę pokombinować jak ten mierniczek podłączyć tak aby pokazał mi ile mi zżera chałupa przy codziennym życiu na poszczególnych fazach. Będę miał chwilkę to Wam prześlę zdjęcie tego cuda i może coś wspólnie wymyślimy jak to zrobić.
LONIC

Postprzez Mariusz » 20.02.2013, 23:37

Co to za laptop? Mój przy normalnym przeglądaniu internetu pobiera 13W a przy oglądaniu kilku filmów na YT na raz i wczytywaniu kilku stron 25W.
Mariusz

Postprzez LONIC » 21.02.2013, 19:05

TOSHIBA. Jest troszeczkę zużyty bo młodociana córa go używa do gier i jak na mój gust pewnie ma już nieźle narozrabiane w systemie bo bardzo powoli chodzi. Miernika nie oszukam ale przynajmniej wiem gdzie można znaleźć jakieś oszczędności. Martwi mnie tylko że porządna przetwornica z pełnym sinusem jest tak droga.
LONIC

Postprzez LONIC » 28.02.2013, 19:36

Wpadł mi w ręce fajny silnik od bieżni na siłowni. Jest to silnik na 180 V prądu stałego 1,75 HP, na magnesach ferro, szczotkowy. Wrzuciłem go na tokarkę aby zbadać co potrafi jako prądnica i szok! 200 obrotów i wytwarzał 20V stałego, 400 obrotów 40V. Wirnik nawinięty drutem 0,7 także na oko może mieć i ze 250-300W jako prądnica. Daje piękne stałe napięcie i już szykuję dla niego zastosowanie. Nie ma w ogóle zaskoków, lekko się kręci, jest mały ok 3kg. Śmigła mam z poprzedniego i już prace zaawansowane. Ciekawe co z tego wyjdzie.
LONIC

Postprzez klistron » 28.02.2013, 21:54

LONIC
Raczej szkoda zachodu z ferrytami, no i jeszcze opory i iskrzenie na komutatorze.
Jeżeli Twój test napięć na tokarce jest wiarygodny to uzyskasz nie 200W a przy:
120 obr/min 12V * 0.5A = 6Wat
200 obr/min 20V * 0.8A = 16Wat
400 obr/min 40V * 1,6A = 64Wat
klistron

Postprzez Mariusz » 28.02.2013, 22:08

I napięcie pewnie w dodatku mierzone bez obciążenia.
Mariusz

Postprzez klistron » 28.02.2013, 22:21

Przeliczyłem dość pobieżnie przy drucie fi 0,7mm bez uwzględniania spadku na oporze wewnętrznym.
Mariusz gratuluje spostrzegawczości. albo wyczucia "napięciowo prądowego".
W praktyce o tą stratę wewnętrzną będzie mniej.
klistron

Postprzez LONIC » 01.03.2013, 18:11

Na razie mierzone bez obciążenia. Wrzuciłem go na tokarkę tylko z ciekawości. To naprawdę kawałek mocnego silniczka z dużymi mocnymi magnesami. Iskrzenia na komutatorze nie ma w ogóle. W poniedziałek go obciążę różnymi mocami i zobaczę jak się sprawuje. Jakby pomysł wypalił to naprawdę byłby bardzo wdzięczny silniczek do przeróbki na wiatrak.
LONIC

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Energia słońca