Mała elektrownia słoneczna pytania

Kolektory słoneczne, ogniwa fotowoltaiczne, itd...

Re: Mała elektrownia słoneczna pytania

Postprzez Bumcyś » 01.03.2013, 20:53

Witaj LONIC
Słuchaj jak szukasz w miarę dobrego i taniego UPSa, to na alle.. wyszukaj użytkownika infodruk . Sprzedają oni sprzęt używany, ale w bardzo dobrym stanie. Ja kupiłem u nich UPS APC smart z pełnym sinusem (bez aku bo po co mi) za śmieszne pieniądze. Jest w 100% sprawny i powiem, że chyba żadna przetwornica (bo w przewadze są produkcji mede in china) nie dorównuje do pięt UPSowi. Seria APC, to solidny amerykański sprzęt. Pozdrawiam.
Bumcyś

Postprzez LONIC » 02.03.2013, 16:09

Klistron. Jak obliczyłeś moc tego mojego silniczka?
LONIC

Postprzez LONIC » 02.03.2013, 16:13

Bumcyś. Ja szukam UPS-a już od 2-3 tyg na allegro i nic nie mogę znaleźć. Potrzebuję UPS-a na 12V około 500W a przeważnie są na 24V i wzwyż.
LONIC

Postprzez Waldemar Pachoł » 02.03.2013, 21:39

:) Bo widzisz 500W/12V=41.6A Do tego trzeba przewodów od StarTreka.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Postprzez Mariusz » 02.03.2013, 23:03

Panie Waldku nie przesadzajmy 16mm^2 spokojnie wystarczy :D A nawet i 10mm^2 na krótszą odległość.
Mariusz

Postprzez klistron » 03.03.2013, 1:40

LONIC Twoje dane pozwoliły na te przeliczenia.
Moc silnika podałeś w koniach parowych 1,75HP. Jest on nieznacznie mocniejszy od konia mechanicznego i ma 745,715 Wata.
Stąd po przemnożeniu wynika że silnik ma 1305W ale dopiero przy 1800 obrotach/min. Obroty wynikają z Twoich pomiarów na tokarce. Znając napięcie 180V obliczymy opór wewnętrzny silnika.

Rw = U^? / Moc = 180V * 180V / 1305W = 24,8 Ohm

Znając powyższe dane łatwo ustalić osiągi przy mniejszych obrotach jakie uzyskuje się z wiatraków. I tak przy 400 obr/min uwzględniając Twoje pomiary z tokarki będzie 40V.
Tym razem się przyłożymy i policzymy ze stratami w uzwojeniu obciążając prądnicę żarówką
12V 15W której opór to 9.6 Ohma. Otrzymamy natężenie
I = 40V / (24.8 + 9.6) = 1.16A
stad uzyskana łączna moc = U * I = 40V * 1,16A = 46 Wat

ale z tego żarówka odbierze tylko moc = I^? * Rżar = 13W
a pozostałe 33 Waty pójdą na ciepło w cienkim uzwojeniu silnika - prądnicy.
Ostatnio edytowano 03.03.2013, 15:54 przez klistron, łącznie edytowano 1 raz
klistron

Postprzez Mariusz » 03.03.2013, 13:50

Przyczepił bym się do tego co napisałeś:
klistron napisał(a):LONIC

Rw = Moc / U^? = 1305W / 180V * 180V = 24,8 Ohm

O ile wynik dobry to zapis nie do końca.
Z tego co napisałeś wynika 1305/32400=0,04
Prawidłowo powinno być
P=U^?/R
czyli
R=U^?/P
A więc po podstawieniu:
R=32400/1305=24,8 Ohm ;)
Mariusz

Postprzez klistron » 03.03.2013, 15:40

Mariusz dziękuję za sprostowanie. Zaraz poprawie ten czeski błąd, ale to chyba z powodu tej późnej pory.
klistron

Postprzez LONIC » 26.03.2013, 19:42

Witam. Mam Już prawie wszystko gotowe. Czekam tylko na regulator napięcia który może w przyszłości posłużyć także jaka regulator do paneli. Czyli strat większych nie będzie. Na sucho bez regulatora wiatrówki nie chcę puszczać bo nie wiadomo jak to się będzie kręcić. Porobiłem kilka prób z różnymi obciążeniami i jak na razie widzę dużo plusów. Co pokaże rzeczywistość to już inna bajka. Mam wielkie nadzieje co do tego silnika ponieważ mam w zapasie silnik taki sam jeśli chodzi o mocowanie i jest sporo mocniejszy. Jak to zamontuję i przeprowadzę jakiekolwiek testy to na pewno tutaj to wrzucę i podzielę się spostrzeżeniami. Oby były pozytywne. Trzymajcie kciuki bo jak się uda to może być niezła rewolucja w temacie wiatraków. Ja liczę na jakieś 150W i wydaje mi się że da się to osiągnąć. Jednak dalej twierdzę że panele są łatwiejsze i korzystniejsze i nudne do wyrzygania. Wiatrówka to jednak wyzwanie. Pozdrawiam. LONIC.
LONIC

Postprzez malik222222 » 26.03.2013, 22:01

witaj LONIC już myślałem że się pogniewałeś na forum dawno Cię nie było u mnie prąd z paneli dochodzi do 12A a jak Twoje panele? coś się dzieje czy stoi w miejscu?
malik222222

Postprzez LONIC » 27.03.2013, 18:17

Panel ładuje bardzo ładnie mam 2 aku razem 160Ah. Teraz na nowo zaraziłem się wiatrówką. Miałem trochę czasu to pogrzebałem w rupieciach i już prawie kończę. Powinno wszystko ładnie działać. Czekam z utęsknieniem na wiosnę bo w taką pogodę jak jest teraz to nic się człowiekowi nie chce robić.Jak zamontuję wiatrówkę to wrzucę jakieś fotki.
LONIC

Postprzez malik222222 » 27.03.2013, 19:46

Hehe wiem coś o tym... i mój wiatrak też leży i czeka na lepsze dni, teraz walczyłem z rozdzielnią i lampkami i kupiłem 5w led
http://allegro.pl/zarowka-mr16-led-smd- ... 93135.html
i szczerze polecam wszystkim ja już różne kupowałem po10 jak i po 50zł i żadna nie dawała tyle światła i tak pięknej barwy naprawdę rewelacyjna jest i kąt świecenia ma 180stopni, jutro wieszam rozdzielnie w piwnicy i po niedzieli zmieniam montaż paneli bo 4wiszą a 100w stoi pod domem i nie ładnie to wygląda, to kończ i dawaj foty :lol:
malik222222

Postprzez LONIC » 27.03.2013, 20:09

Jakby ktoś z szanownych forumowiczów znalazł taniego upsa z pełnym sinusem i jakąś rozsądną mocą na 12V to bardzo proszę o kontakt. Czytam dużo o elektrowniach wiatrowych i niestety widzę same problemy. Na początku jest problem z wyborem typu prądnicy. Pralkowiec czy amerykanka. Potem problem ze śmigłami, długością jakością, ilością, dostosowanie długości do mocy itp. Problem z zaskokami i ze startem prądnicy. Problem z masztem, wysokością i sąsiadami. Niestety z wiatrówką jak widzę są same problemy i nie wiem po co ludziska się przy tych wiatrówkach tak upierają? Mamy panele słoneczne przy których nic nie trzeba robić tylko zainstalować i cieszyć się efektem. Koszt? Czy ja wiem czy taki spory? 300 zł za panel 100W do tego regulator z allegro 30A za 80 zł. To dużo? Aku są potrzebne w obu przypadkach więc nie ma co ich wliczać. A prądnica i wieczne problemy z nią związane, z konserwacją, silnym wiatrem, śmigłami, szumem, drganiami? Czy to jest moi Panowie warte zachodu? Od razu odpowiem! Warte! Czemu? Odpowiedź jest jasna. Bo Facetów "podnieca" coś co się kręci, wiruje i nie jest monotonne i bezduszne jak panel. Panel leży na dachu nic nie chce od nas przez najbliższych kilka lat, ładuje aku, regulator coś tam pokazuje i jest to nudne, a śmigiełka jak się kręcą to jest już coś i fakt jest taki że nie ważne że dają nam tego prądu tak naprawdę co kot napłakał, ale ważne jest że się kręci i coś się dzieje. Już niebawem instaluję mojego wiatraka i szczerze powiem, niech nawet zasili mi jedną żarówkę ledową to i tak będę dumny i zadowolony i tak go sfotografuję i tu pokażę, albo jako super porażkę, albo jako coś co działa i się kręci. Życzę Wszystkim Wesołych Świąt,Mokrych Jaj i niech się kręci!LONIC
LONIC

Postprzez Waldemar Pachoł » 27.03.2013, 20:20

Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Postprzez LONIC » 27.03.2013, 20:46

Jeszcze jedno. Malik masz troszkę racji. Szukam na różnych forach jakichś konkretnych odpowiedzi na nurtujące pytania. Większość z nich niestety zniechęca do jakichkolwiek działań. Tego nie rób, pralkowiec słaby, alternator kiepski, amerykanka słaba, na allegro źle itd. Nie znoszę wpisów bezdusznych kolesi z kalkulatorem w ręku, którzy pewnie nie zrobili ani jednego wiatraka a pewnie też co najwyżej mają kalkulator na słońce. Ja wiem że to działa i teraz wiem że trzeba to wszystko dokumentować jak się chce komuś to pokazać. Problem w tym jest taki że jak ktoś to zrobił i działa mu to zajebiście to ma to z bańki i gówn... go obchodzi to aby się z innymi podzielić doświadczeniem. Zobacz Malik i wszyscy którzy to czytacie, ile na forum jest pytań! Ile odpowiedzi podpartych np obliczeniami itp a ile gotowych opisanych działających elektrowni. Macie, działa, ładuje, to pokażcie to!! Złożę całość czy zadziala czy nie to i tak rozłożę to i pokażę. Parę fotek i troszkę pracy a będzie wiadomo co i jak. Jak będzie słabo to przewinę wirnik i dam grubszy drut, jednak teraz jestem za prądnicami bazującymi na silnikach szeregowych,czyli szczotki. Nie ma zaskoków, łatwo i gładko to chodzi i zawsze jest opcja zastąpienia tamtych magnesów neodymami.
LONIC

Postprzez Waldemar Pachoł » 28.03.2013, 10:19

LONIC: Ale w sieci jest naprawdę sporo stron, gdzie Autorzy chwalą się danymi i z kalkulatora i potem z efektów działań konstrukcji.
Prawda jest jednak inna i bardzo bolesna.
Mit: mamy bardzo wykształcone społeczeństwo - jeśli mierzyć posiadaną wiedzą. Bo fakt: mieliśmy kiedyś, jednak dziś mierzy się chyba tę wartość ilością mgr przed nazwiskiem.
Fakt: jest dużo myślących jednostek jednak w dzisiejszych czasach nie mają możliwości przebicia.
Owszem są media typu internet gdzie się można podzielić wiedzą lub o nią zapytać jednak filtracja czy odpowiedź jest coś warta już taka prosta nie jest. Jedyny sposób by sprawdzić to doświadczenie. Efekty najczęściej bardzo bolesne, bo DARMOWA ENERGIA dziś kosztuje bardzo dużo.

Ludzie naczytali się opisów na aledrogo o turbinach 1x2m i myślą o kilowatach, a jak poszperali głębiej w sieci to znaleźli również turbinę Pawlaka która przy tej samej wielkości generuje dziesiątki kilowatów. Widzisz na każdy email, a było ich dużo, o budowie tego typu EW odpisuje w ten sam sposób: Naprawdę szkoda Pana pieniędzy i czasu.
Wiesz co dostaję w odpowiedzi? Dziękuję ale i tak to zrobię...
Ludzie robią - tylko dwóch jak na razie odpisało i podzieliło się obliczeniami z działającej konstrukcji, tylko dwóch.
Niestety ich list zaczynał się od słów: Miał Pan rację...

Fakt: To co wychodzi z kalkulatora to najczęściej wersja optymistyczna.
Przykro mi że jestem bezdusznym kolesiem z kalkulatorem - swój pierwszy wiatrak zrobiłem na żywca, bez kalkulatora, z danych ze stron kanadyjskich bo wtedy jeszcze nie było nic na "polskim internecie" i byłem w szoku: kręci się, działa, robi prąd i nawet sporo go robi.
Niestety dopiero jak zrobiłem drugi zauważyłem jak słaby produkcyjnie był ten pierwszy.

Tak więc działaj i zdobywaj doświadczenie. I ucz się na błędach ale cudzych!
Waldemar Pachoł

Postprzez LONIC » 28.03.2013, 17:55

Nie o Tobie Waldek mówiłem. Twoje wypowiedzi na Memu wyczytałem prawie wszystkie i wiem że Ty to akurat masz doświadczenie. Mówiłem o innych mądralach co się chcą za to wziąć a nawet prawa Ohma nie potrafią zastosować.
LONIC

Postprzez LONIC » 28.03.2013, 18:51

Waldek. Ty robisz takie regulatory do wiatrówek? Coś na alledrogo nie mogę się z gościami dogadać.
LONIC

Postprzez putas » 29.03.2013, 12:23

LONIC szukasz przetwornicy z pełnym sinusem na 12V. Ja też szukałem odpowiedniego UPS'a na takie napięcie. I zauważyłem. że z pełnym sinusem są tylko na 24V. Cyba żadnego nie znalazłem na 12V - tylko z modyfikowanym.
Przez dość długi czas eksperymentowałem z dużym wiatrakiem Sawoniusa. Efekty bardzo mizerne. Może błędy konstrukcyjne, może słaby wiatr, może moja niewiedza.

A wracając do tematu wątku - od blisko pół roku eksperymentuję z panelami. Na początek postawiłem 600W, szybko dostawiłem kolejne 600W. Niestety robiłem to krótko przed rozpoczęciem zimy. Mam na razie na krótko podpiętą grzałkę 900W w zbiorniku CWU 300l. I powiem tak, w zimowe słoneczne dni (a było ich tylko kilka) wodę nieźle mi nagrzało. O jakieś 15-20C. W zasadzie wystarczyło to na 3 osoby w domu.
Teraz jak tylko skończy się zima dostawiam następne panele do łącznej mocy 3kW. I w końcu mam nadzieję na podłączenie odpowiedniego sterownika - wydajność z układu powinna znacząco wzrosnąć.
putas

Postprzez Maciek » 29.03.2013, 14:12

Jeśli chodzi o UPS z sinusem to wszystko zależy jaką potrzebujesz moc jeśli zadowoli Cię 300W to poszukaj modelu EVER 500 CDS są dość popularne i tanie troszkę droższe są 700CDS one mają 420W oba na 12V i posiadają sinus. Jeśli potrzebujesz kilowatów to od 24V w górę. Ja posiadam lekko przerobionego Ever 700CDS
download/file.php?id=993&mode=view .
Maciek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Energia słońca