Kolektory słoneczne własnej roboty

Kolektory słoneczne, ogniwa fotowoltaiczne, itd...

Kolektory słoneczne własnej roboty

Postprzez MarcinH1983mh » 03.09.2011, 22:04

Witam,

Chciałem przedstawić kolektory własnej roboty.

Kolektory zrobione z grzejników panelowych - 3 sztuki, połączone szeregowo. Na ostatnim zamontowałem czujnik temperatury.
Do kolektorów podłączone są dwa zasobniki jeden 140 L drugi 120 L z wężownicami pojedynczymi. Obieg wody wymusza pompka cyrkulacyjna 4 W - energooszczędna. Sterownik zastosowałem ze starego pieca na którym mam ustawione przeważnie 50 stopni i wtedy pompka się włącza. Alternatywnie zasobniki można grzać po zakręceniu zaworków i przełączenia sterowania pompki, piecem CO - przy braku słońca rozpalam w piecu i grzeję wodę piecem. W tym roku od marca może z 8-10 razy musiałem zapalić w piecu a w pozostałe dni woda była ciepła ze słońca. 260 L wody przy 3 osobowej rodzinie wystarcza na dwa dni.

Koszt inwestycji to max 1500 zł.

Zasobniki używane na allegro koszt - 500 zł
Pompka - 340 zł
Grzejniki - 100 zł
Rurki złączki - 300 zł
HPIM1444.JPG

HPIM1445.JPG

Do tego tydzień poświęconego urlopu na majsterkowanie -).

Pozdrawiam
MarcinH1983mh

Re: Kolektory słoneczne własnej roboty

Postprzez Waldemar Pachoł » 21.11.2011, 22:36

I bardzo fajnie, jednak do sterowanie użyłbym komparatora - wtedy zysk jest znacznie większy. Porównujesz temp w połowie zbiornika z temperatura na kolektorze i ewentualnie włączasz pompkę.
Brawo za działanie!
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Re: Kolektory słoneczne własnej roboty

Postprzez dobsky » 05.02.2012, 14:25

Nie wiem czy to kwestia jakości zdjęcia bo lakier wygląda na błyszczący, jeśli tak to zdecydowanie powinien być mat.
Pozdrawiam
dobsky

Powrót do Energia słońca