inwerter on-gird tylko do domu?

Kolektory słoneczne, ogniwa fotowoltaiczne, itd...

inwerter on-gird tylko do domu?

Postprzez tipsntrix » 27.07.2015, 12:57

Witam, okazyjnie trafił się inwerter on-gird ale chciałbym go użyć jako off-gird, czy będzie z tym jakiś problem?
tipsntrix
 
Posty: 35
Dołączył(a): 01.12.2013, 18:28

Re: inwerter on-gird tylko do domu?

Postprzez Waldemar Pachoł » 01.08.2015, 20:14

O ile się nie mylę będzie problem, gdyż on-grid potrzebuje istnienia napięcia w sieci dostawcy do poprawnego działania.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1213
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: inwerter on-gird tylko do domu?

Postprzez Brus78 » 16.12.2015, 22:54

Małe odświeżenie tematu.
Ja mam pytanie o zastosowanie falownika solarnego do naszych wiatraków.
Wiem ,że mozna podpiąć pod wiatrak po mostkach i pójdzie .Jednak zastanawia mnie jedna rzecz a mianowicie.
W panelach dużo latwiej utrzymac parametry napęcie natęzenie.
Czy w falownikach solarnych /wiatrowych ustawia się jakiś zakres napięcia za jakim powinien podążać falownik?
każdy falownik ma jakiś zakres napieć w jakich pracuje ale jak to dopasowac do naszej ilości PV lub obrotów i napięcia Mew ?
Wiadomo ,że planując obroty śmigla chcialibysmy żeby latało na obrotach zblizonych do naszego planowanego napięcia.
Różnego typu historie....
Avatar użytkownika
Brus78
 
Posty: 541
Dołączył(a): 24.02.2014, 18:32
Lokalizacja: REDA

Re: inwerter on-gird tylko do domu?

Postprzez Waldemar Pachoł » 17.12.2015, 9:54

Lepsze falowniki (nie chińska dolna półka) posiadają bardzo szeroki zakres napiec wejściowych. Np. 40-400VDC stąd nie trzeba w nich nic ustawiać, falownik wpuszcza do sieci tyle ile dostaje z podpiętej doń instalacji.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1213
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: inwerter on-gird tylko do domu?

Postprzez Brus78 » 17.12.2015, 16:13

Tak waldku,ale pytanie było z innej beczki.
czy napięcei jakie powinien "trzymać" falownik jest w jakiś sposób regulowalne.
chodzi mi o sytuację kiedy nasz wiatrak się rozpędza do niebezpieczych obrotów... falownikowi wszystko jedno czy dostaje 100 czy 500v
Ale nie jest to obojętne dla naszek konstrukcji.
Przecież wiadomo ,że obciążając prądnicę możemy sterowac obrotami śmigla.
Jesli nie ma takiej regulacji to musimy opierać się na naszych zabezpieczeniach.
Różnego typu historie....
Avatar użytkownika
Brus78
 
Posty: 541
Dołączył(a): 24.02.2014, 18:32
Lokalizacja: REDA

Re: inwerter on-gird tylko do domu?

Postprzez Waldemar Pachoł » 18.12.2015, 11:25

Ok, rozumiem pytanie.
Falownik wpięty w sieć widziany będzie jako obciążenie przez wiatrak. Tak więc jeśli nie będzie poboru z sieci wiatrak będzie osiągał prędkość nadświetlną.
Dlatego nawet w takim przypadku musimy stosować urządzenia zabezpieczające właśnie przed nazbyt dużymi prędkościami obrotowymi.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Avatar użytkownika
Waldemar Pachoł
 
Posty: 1213
Dołączył(a): 17.08.2008, 20:49
Lokalizacja: Ostrołęka

Re: inwerter on-gird tylko do domu?

Postprzez Brus78 » 18.12.2015, 23:50

Własnie tu padłaodpowiedź na moje pytanie :) tego właśnie się obawiałem.
Oznacza to ,że wiatrak w sieci musi być dodatkowo zabezpieczony..
Można by w sumie moze równolegle podłączyć jakąś kaskadę ,która załączałaby się przy danym napięciu. działałyby jako hamulec.
To tak dodatkowo.
Nie wyobrażam sobie kilkumetrowego śmigłą latającego luzem przy 10m/s
:)
Różnego typu historie....
Avatar użytkownika
Brus78
 
Posty: 541
Dołączył(a): 24.02.2014, 18:32
Lokalizacja: REDA

Re: inwerter on-gird tylko do domu?

Postprzez klistron » 20.12.2015, 0:27

Podłaczenie np. bojlera CWU z trzema grzałkami na mosfetach z regulatorów, stopniowo dociąży prądnicę przy znikomym poborze linii z falowmika.
klistron
 
Posty: 552
Dołączył(a): 22.08.2008, 0:35

Re: inwerter on-gird tylko do domu?

Postprzez Brus78 » 20.12.2015, 10:16

Klistron . tak myślałem ,że trzebaby coś dołączyć.
Tak się składa że trafił mi się ładny falownik Danfoss 15kw w dobrej cenie.Falownik ma 3 stringi a zakres napięć 250-800VDC (maksymalnie 1000V)
Taki falownik mógłby biegać np na zasilaniu po 3 mostkach jednofazowych lub może na międzyfazowym w trójkącie.
Oczywiście mozna do niego wpiąć prądnicę i 2 stringi paneli.
Falownik który mam nie załączy obciążenia poniżej 250V Więc prądnica powinna być wysokonapięciowa.
Różnego typu historie....
Avatar użytkownika
Brus78
 
Posty: 541
Dołączył(a): 24.02.2014, 18:32
Lokalizacja: REDA

Re: inwerter on-gird tylko do domu?

Postprzez klistron » 22.12.2015, 19:13

Prościej to jeden mostek trzyfazowy na odpowiednio wysokonapięciowych diodach i prądnica nie w trójkąt a w gwiazdę da wyższe napięcie. Stąd start upsa będzie wcześniej. Oczywiście prądnica z większą ilością zwojów w fazie na cieńszym drucie.
klistron
 
Posty: 552
Dołączył(a): 22.08.2008, 0:35

Re: inwerter on-gird tylko do domu?

Postprzez Brus78 » 22.12.2015, 22:55

Oczywiście ,że łatwiej mostek trójfazowy. Jednak ja stawiałbym na równe obciążenie stringów fazami z prądnicy
To spowodowałoby bardziej równomierne obciążenie falownika a co za tym idzie zwiększyłoby jego zywotność.
Jeśli mi się uda zrobię test na mojej tokarce.Na niej mogę maksymalnie zejśc do około 400 obr potem około 500.
Do testu posłuży moja prądnica z silnika 5,5kw. Przy tych obrotach spokojnie na każdej fazie powinno być około 250-300V

Czy można spiąć 3 mostki w gwiazdę ?
mam na myśli wspólne zero a każdy mostek swoją fazę. Lub druga opcja w trójkąt międzyfazowo. Pytam bo nie chciałbym narobić sobie bałaganu :)
Różnego typu historie....
Avatar użytkownika
Brus78
 
Posty: 541
Dołączył(a): 24.02.2014, 18:32
Lokalizacja: REDA

Re: inwerter on-gird tylko do domu?

Postprzez Brus78 » 24.12.2015, 0:07

Moje pierwsze uczucia po podłączeniu falownika pod tokarkę mogę określić jako mieszane.
Falownik próbowałem podpiąć zarówno pod jeden mostek trójfazowy jak i pod trzy jednofazowe z jednym skutkiem.
Falownik zaraz po wystartowaniu tokarki wchodzi w tryb selftest. Po krótkiej chwili startuje z obciążeniem prądnicy i wchodzi w tryb on-grid
Problem tylko jest taki ,że momentalnie zatrzymuje tokarkę.\co prawda silnik na najwolniejszym biegu ma tylko 0,9kw ale moc paneli ustawiłem na 100W więc na chłopski rozum powinien kręcić.
Dla porównania na tym samym biegu żarówka 75W podłaczona pod jedną fazę nie powoduje żadnej reakcji na prądnicy przy czym swieci się jasno jakna prądzie z sieci.
Wygląda jakby falownik momentalnie załączał pełne obciążenie. byćmoze ktoś z kolegów ma jakies pomysły?
Różnego typu historie....
Avatar użytkownika
Brus78
 
Posty: 541
Dołączył(a): 24.02.2014, 18:32
Lokalizacja: REDA

Re: inwerter on-gird tylko do domu?

Postprzez Kwazor » 24.12.2015, 9:02

Tak :
1 Zmierz ile ten silnik bierze na nominalnych parametrach sieci ( moc jałowa ) ja silnik 1,5 albo 2kW z prądem 9A bez obciążenia już widziałem.
2 Masa elementów wirujących które trzeba ruszyć.
Panele : 180Wp CIGS + regulatorv MPPT DIY.
Kwazor
 
Posty: 118
Dołączył(a): 09.09.2012, 11:17
Lokalizacja: REDA

Re: inwerter on-gird tylko do domu?

Postprzez Brus78 » 24.12.2015, 10:02

Masa elementów wirujących to około 25-30kg w tym wliczając wrzeciono tokarki ,uchwyt,wirnik prądnicy.Na biegu luzem silnik tego nie odczuwa.
Co do prądu to jeszcze nie mierzyłem ale przed tokarką mam zabezpieczenie 3x 4A i ono nie wywala.
Cała sytuacja wygląda tak ,że tokarka startuje ,wirnik się kręci do czasu aż przechodzi test i łączenie z siecią.
Jak dostanie obciążenia momentalnie zatrzymuje.Tzn silnik daje radę obrócić kilka obrotów ale wyłaczam go zeby nie spalić.
Na falowniku prędzej były 3 stringi po 5100W . byćmoże falownik dostosowuje do nich obciążenie pomimo zmiany na 3x 100W.
Widze też inną możliwośc.Na razie nie ruszałem nic w ustawieniach kodu sieci.
Ogólnie mówiąc udało mi się wybrodukować i wpuscić w sieć 100WH :)
Różnego typu historie....
Avatar użytkownika
Brus78
 
Posty: 541
Dołączył(a): 24.02.2014, 18:32
Lokalizacja: REDA


Powrót do Energia słońca

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron