To mój pierwszy post na tym forum więc na wstępie pragnę wszystkich "zakręconych" serdecznie POWITAĆ!!!
Od jakiegoś czasu szukam kontrolera do mojej (budującej się) elektrowni wiatrowej i trafiłem na to forum. Po przeczytaniu technicznych tematów poświęconych elektronice sterowniczej postanowiłem zapytać czy ktoś z Was, mający doświadczenie i odpowiednią wiedzę, podejmie wyzwanie skonstruowania kontrolera do mojej elektrowni??? Oto jej specyfikacja i moje wskazówki co do wyposażenia/funkcji:
- generator chiński 3kW (jako taki został zakupiony) prąd zmienny 3 fazy 48V (max 60V)
- Maksymalna chwilowa wartość prądu zmierzonego u innego użytkownika identycznej elektrowni to 130A przy 56V czyli sporo więcej niż deklarowana moc nominalna i z tego powodu kontrolery dostosowane do elektrowni 2 - 2,5 kW nie wytrzymują mocniejszych podmuchów wiatru.
- kable wychodzące z prądnicy to 3x25mm2
Funkcje jakie moim zdaniem powinien posiadać kontroler to z pewnością wyraźne, analogowe wskazania napięcia oraz natężenia prądu oraz:
- ładowanie baterii akumulatorów wyprostowanym prądem 48V
- zabezpieczenie przed zbyt wysokim prądem ładowania akumulatorów (max56V),
- potrójną kaskadę załączania grzałek 48V pełniących funkcję hamulca oraz odbiornik prądu ponad 56v przy ładowaniu akumulatorów.
- sygnalizację (diodową) ładowania oraz zadziałania poszczególnego stopnia kaskady.
Na tą chwilę nie przychodzi mi do głowy nic poza tym co powyżej. Jeśli ktoś byłby w stanie podjąć się wykonania takiego kontrolera to proszę o kontakt poprzez forum bądź rudoolf@o2.pl lub 605-900-113.
Z góry dziękuję za zaiteresowanie.
Pozdrawiam,
Marek.