Gdy mamy już postawiony nasz ukochany wiatrak, który produkuje prąd należy ten prąd jakoś spożytkować.
Można wykorzystać go np do oświetlenia. Tak więc możemy wykorzystać gotową przetwornicę 12-230V i żarówkę lub żarówkę na 12V jednak teraz coraz więcej słyszy się o ekologii i o żarówkach "energooszczędnych". Czy jest jakaś opłacalność skoro te tańsze bez miękkiego startu szybko ulegają zniszczeniu a ich cena i tak jest "ogromna" w porównaniu z zwykłą żarówką-nie wiem. My jednak możemy wykorzystać te pozornie spalone świetlówki i oświetlić nimi pomieszczenie a przy tym zasilając je energią z wiatraka - to dopiero energooszczędność

Najczęściej w takiej świetlówce uszkodzeniu ulega włókno/włókna.
Należy ją rozebrać i wymontować elektronikę zostawiając samą świetlówkę.

Można także zastosować świetlówkę liniową. Świetlówka nie musi być spalona.
A więc co będzie nam potrzebne?
Zaledwie garstka elementów. Najważniejszy jest rdzeń z transformatora zasilacza komputerowego. Taki zasilacz uszkodzony możemy dostać za darmo w serwisie komputerowym. Jest to rdzeń ferrytowy prze co straty są mniejsze.

Drugi ważny element to układ TL494 (odpowiedniki: DBL494, KIA494, KA7500) który powinniśmy znaleźć również na pytce zasilacza lub zakupić - około 2zł.
Reszta elementów na schemacie.
Transformator należy rozebrać. Może nie być to proste, gdyż jest sklejony. Na oryginalnym też zaświeci, ale może nie następować zapłon i świetlówka będzie świecić strasznie słabo. Ja taki transformator wkładałem do słoika z wodą a słoik do garnka z wodą i gotowałem około 20min. Po tej czynności transformator w miarę łatwo dawał się otworzyć. Należy uważać, gdyż jest on bardzo kruchy.
Odwijamy stare uzwojenie i nawijamy: około 200-300 zwojów drutem 0,3mm jako wtórne i 8 zwojów drutem 0,8mm z odczepem w połowie jako pierwotne. Każda warstwa uzwojenia wtórnego powinna być od siebie odizolowana. Transformator składamy.
Dławik należy dobrać zależnie od zastosowanej mocy świetlówki.
Przez zastosowanie odpowiednich wartości elementów RC częstotliwość ustawiona została na 50 kHz czyli nie powinny być słyszalne żadne piski.
Jako C2 nie należy stosować kondensatora ceramicznego. Polecam oryginalny z zasilacza ATX/AT "ten zielony".
No i w końcu schemat:

Jak już wspomniałem w świetlówce powinien nastąpić zapłon -jeśli nie występuje i świetlówka nie świeci tak jak to było przed "spaleniem" z 230V to należy zwiększyć przekładnie transformatora.
I tak dla porównania moc zwykłej żarówki i odpowiadająca jej świetlówka: