Witam. Troszkę się zapędziłem w moich przypuszczeniach odnośnie MPPT jak i Trakerów. Wszystko co piszę jest tylko podparte moją obserwacją. Obliczeń żadnych nie robiłem, gdyż jestem zwolennikiem tego co działa w praktyce, a nie na papierze. Jednak czasem trzeba się zderzyć z ponurą rzeczywistością i wtedy wychodzi co działa i jest dobre a co nie. Nie chcę ustawiać nieskończoną liczbę paneli aby osiągnąć swój zamierzony cel, a wiadomo że chcę się tym pobawić i czuć satysfakcję jeśli zacznie to działać jak należy. Nie jest problemem kupić już sprawdzone działające zestawy zamontować i cieszyć się z niby dokonanego dzieła. Problemem natomiast jest zrobić to samemu tak aby zaspokajało to moje (nasze oczekiwania) i nie kosztowało więcej niż się z tego uzyska. proszę mi wierzyć że nawet nie dotknąłbym tego tematu gdyby nie moja ciekawość. Podłączając wszystko do sieci i robiąc to na ledach już dawno cel byłby osiągnięty. Bez kłopotów, bez odśnieżania paneli, bez regulatorów i mnóstwa przewodów, bez czytania na ten temat godzinami itd. Jednak coś w tym jest. 1 Ekologia?
3 Samowystarczalność? 3 Udowodnienie sobie czegoś? Cały już prawie dom mam oświetlony ledami, staram się kupując nową przepaloną żarówę aby była ledowa oszczędna i to nie jest na pewno spowodowane ekologią tylko raczej oszczędnością a że mam strop drewniany i nie mogę użyć innego źródła światła punktowego to też ledy biją wszystko na głowę ( nie wydzielają ciepła pożaru nie będzie

Teraz mamy tak: Waldek.Małomówny. Nieocenione źródło wiedzy które liczbami każdego sprowadzi na ziemię. Cenne wyliczenia co i jak i co się z czym je (bezcenne), to nie jest sarkazm Waldek tylko naprawdę podziwiam i szanuję twoją wiedzę. Kolega Malik

ktoś kto to po prostu to lubi i w dupie ma to czy to się kiedykolwiek zwróci czy nie. Idzie z prądem, szuka nowinek, cały czas działa i montuje. Taka mróweczka z celem i jawną radochą jak zadziała. Pozdrawiam Malik i podziwiam zapał. LONIC. Gadatliwy nieopierzony, niedoświadczony i nieufny

patrzący na to czy działa bardziej niż na to co powiedzą cyferki, woli dostać po dupie niż posłuchać kolegów

Taka nasza fajna trójka.
Było żartobliwie a teraz pytanie: Waldek. Chcę mieć oświetlenie na działce w ledach moc max ok 40-60W 12V. Moc nie będzie włączana jednorazowo jako całość tylko poszczególne sekcje według wymagań regulatora(ów). Co proponujesz? Jaki zestaw? Jak jakieś pytania do obliczeń to pisz. Będzie mi to bardzo pomocne. LONIC.