Mała elektrownia słoneczna pytania

Kolektory słoneczne, ogniwa fotowoltaiczne, itd...

Re: Mała elektrownia słoneczna pytania

Postprzez LONIC » 07.12.2012, 18:34

Malik. Gdzie mam zerknąć? Gdzie masz te fotki twojej sterowni? Na tej stronie z panelami co mi podałeś nie mogłem znaleźć cen ale jeszcze poszukam uważnie. Odezwał się do mnie jeden gościu z allegro i ma takie ceny paneli:

130w 390zl
100w 290z
80w 240zl
50w 180zl
30w 120zl
20w 80zl
10w 60zl
Brałem od niego panel i jest nowy i dostawa szybka bez zastrzeżeń. Z tego co widzę najlepszą i najbardziej opłacalną opcją jest panel 100 W.
LONIC

Postprzez LONIC » 07.12.2012, 19:24

Malik. Znalazłem to forum na którym pokazujesz swoją sterownię i kopara mi opadła!!Widzę że do tematu podchodzisz profesjonalnie i brawo za to. Nawet szczerze mówiąc nie wiedziałem że istnieją inne podrozdziały tego forum i jest mi z tego powodu cholernie wstyd. Niestety za późno się wziąłem za uczestniczenie w jakichkolwiek forach i to jest moim pierwszym uczestnictwem. Teraz tradycyjnie mam pytania. Co to za miernik który ci zrobił Kwazar?? Wygląda b profesjonalnie i bardzo chciałbym taki mieć!!! Zegar zakupiłem ten który mi poleciłeś i kosztowało mnie to 30 zł więc następny problem mam zażegnany. Co myślisz o cenach tych paneli które podałem wyżej? Są to panele niebieskie takie jak na moim zdjęciu które wkleiłem kiedyś tam.
LONIC

Postprzez malik222222 » 07.12.2012, 23:18

hey LONIC no to ładnie jest dużo tematów na forum hehe to jest mój viewtopic.php?f=22&t=210 ale już pewnie widziałeś, miernik od KWAZORA (Wojtka) jest niezłym gadżetem do małych elektrowni pokazuje napięcie akumulatora prąd ładowania waty i amperogodziny władowane do aku, tu masz jego temat viewtopic.php?f=27&t=303 jak coś pisz na priv albo jego maila, ja jestem bardzo zadowolony, co do sterowni no to też mi się podoba planuje zainstalować ją w piwnicy choć nie ukrywam że szkoda że nie mam miejsca w korytarzu, zawsze to fajnie rzucić okiem po drodze wychodząc z domu jak tam parametry ładowania itp.... a jeszcze co do mojej sterowni to proponuję zrobić sobie też coś podobnego chodzi mi o skrzyneczkę na bezpieczniki w której założone są wskaźniki A i V + bezpiecznik wygląda estetycznie i koszt nie kosmiczny wskaźniki 15zł szt. bezpiecznik 10A jakieś 12zł i skrzyneczka 20-30zł a efekt niesamowity akurat na zimowe wieczory dobre zajęcie ja jeszcze przeziębiony więc działania minimalne, co do cen baterii które podałeś no to są nie złe tylko to nie takie jak moje ja mam monokrystaliczne a te są poli? ja kupuje w www.modernhome.pl i jeszcze 2szt kupię u nich na pewno co by wszystkie były takie same jak stelaż będę robił to będzie estetycznie..... no to chyba odpowiedziałem na pytania jak coś to pisz pytaj itp :-)
malik222222

Postprzez LONIC » 08.12.2012, 17:51

Malik. Ile ci kosztowa ten miernik od Kwazara
LONIC

Postprzez malik222222 » 08.12.2012, 18:22

z przesyłką do 100zł się zmieścisz :-)
malik222222

Postprzez LONIC » 09.12.2012, 18:25

Malik. Widzisz różnicę z tym regulatorem MPPT? I nie mówię tu o różnicy jakiejkolwiek tylko czy widzisz znaczną różnicę? Taką że warto jest zainwestować w taki regulator a nie np w następny panel gdzie cena panela jest niższa niż regulatora. Bo zyskujesz dzięki niemu dodatkowe amperki prawda? Dodatkowe amperki można uzyskać dzięki następnemu panelowi!! I teraz jest kwestia co się bardziej opłaca.
LONIC

Postprzez Waldemar Pachoł » 09.12.2012, 19:07

Będę gryzł!

Regulator MPPT dąży do utrzymania pracy w punkcie, w którym panel daje najwięcej mocy. Najwięcej oczywiście uzyskuje się przy pełnym nasłonecznieniu - wtedy da się zauważyć największą różnicę pomiędzy regulatorem PWM a MPPT. W zimie przy "żadnym" nasłonecznieniu wygląda (u mnie) np to tak:
PWM: 12.8Vx0.1A=1.28W
MPPT: 16.5Vx0.1A=1.65W
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Postprzez malik222222 » 09.12.2012, 19:11

różnica jest na pewno ale słońce być musi a przynajmniej widno bo na zamglonym niebie nic ciekawego się nie dzieje ja mam taki plan 6xpanel 20w pod MPPT i 6xpanel 20w pod PWM mam 2 więc je wykorzystam a razem będzie coś ze 20A a to już fajnie i koniecznie muszę wiatrak zamontować jak się należy bo tyle wiatru się marnuje aż żal patrzeć, muszę kupić 30metrów przewodu no i sterownie skończyć wtedy dokupię 2 panele i myślę że do wiosny starczy.
malik222222

Postprzez LONIC » 14.12.2012, 19:15

Robiłem różne spostrzeżenia z panelem 50W przy różnej (niestety teraźniejszej) pogodzie. Regulator mam PWM. Voltomierz podłączony przed regulatorem. Amperomierz za regulatorem. Przy słońcu voltomierz pokazuje mi ok 14-17V. Amperomierz ok 1-1.5A. Jak odłączę klemę od aku to volty wzrastają do ponad 21V a ampery oczywiście spadają. Na aku czy to świeci bardziej czy nie mam zawsze ładowanie napięciem około 14-15V. Czyli jest niby prawidłowo. Męczy mnie to że niby jest zimno ale jak jest czyste słoneczne niebo to amperomierz nigdy nie doszedł mi do 2A. Nie wiem jak będzie wiosną bo układ mam zamontowany jesienią. Nie wiem jak to robi ten regulator MPPT że z nadmiaru voltów robi dodatkowe ampery przy takiej samej mocy panela. Nie wiem jak, ale jestem przekonany że MPPT za około 300 zł to pewnie jest bardziej ściema niż jego rzeczywiste działanie. Dobre regulatory MPPT kosztują chore pieniądze i podobno potrafią ładować aku nawet jak panel daje coś około 10V. JAK?!!! Wiadomo że panel ma tam jakąś swoją sprawność i napewno nie jest to 100%. Z tego wnioskuję że te regulatory po prostu podnoszą tą sprawność i cała w tym filozofia. Musi się brać coś z czegoś bo w życiu niestety nie ma inaczej. Wyobraźcie sobie sytuację gdy ktoś mieszka przy ulicy dobrze oświetlonej latarniami np. Łącząc panele szeregowo lub kupując panel na wyższe napięcie powinien mieć możliwość ładowania aku w nocy!! Jeśli więc podłączę kupę paneli i szeregowo i równolegle tak aby uzyskać bardzo dużą moc i w miarę stałe wysokie napięcie to można dojść do tego że nawet odbicie słońca od księżyca zacznie ładować co za tym idzie dochodzimy już prawie do perpetum. Weźmy sobie tak dużo paneli ile chcemy. Podłączmy je przez bardzo skomplikowaną sterownię włącznie z naświetlaniem sztucznym ledowym w nocy tych paneli tak aby żaden lumen się nie zmarnował, Ustawiajmy je trakerem za dnia i stosujmy najdroższe regulatory na świecie to i tak według mnie będzie z tego jedna wielka dupa blada :lol: Straty niszczą wszystko do czego dążymy. Sprawność panela w %, aku w %, okablowaniu etc. Poprawcie mnie jeśli się mylę, ale ja sądzę że oszczędności na nowinkach elektronicznych są bardzo znikome bo ich zakup jest drogi a mając na względzie to że wszystko i tak jest chińskie to sami wiecie do czego zmierzam. Ja obstawiam proste ładowanie aku i zabezpieczenia przed przeładowaniem i rozładowaniem. Resztę załatwią nam większa moc paneli i dobre aku i dostosowanie wszystkiego do własnych potrzeb. Każda inna ingerencja w prosty układ jest jak chip box dla auta. Fajnie jest na początku a potem silnik trafia szlag i po klockach :) Ratując się drogą elektroniką nie mając dobrych sprawnych aku jest zupełnie nieopłacalne.
LONIC

Postprzez Kwazor » 15.12.2012, 17:41

Musze troche Lonic sprowadzić cię na ziemię..

Mamy panel 200W 20V 10A. Dobra podłaczamy akumulator 12V. ( przyjmujemy że jest naładowany w 50% )
Napięcie podczas ładowania wynosi 13V x prąd panelu 10A =130W

Stosujemy mppt : Napięcie wejsciowe 20V 10A a na wyjsciu mamy 13V x 14.61A ( 190W ) --sprawność dla MPPT 95%.
Czyli bez MPPT tracisz prawie 5A...

Co do MPPT i napięcia wejsciowego niższego niż napięcie akumulatora..
Musiał byś być elektronikiem bo rozróżniamy 2 rodzaje przetwornic :
Buck - Napięcie wejsciowe wyższe niż napięcie wejsciowe
Buck Boost - Napięcie wejsciowe niższe niź napięcie wyjsciowe.

Jak skończe MPPT to pokaże na forum jak to działa i wtedy przekonasz się że MPPT to nie jest ściema...
Panele : 180Wp CIGS + regulatorv MPPT DIY.
Kwazor

Postprzez LONIC » 16.12.2012, 20:59

Ok. Tylko dlaczego tak nie powiedzieliście od razu??
Ile się trzeba namordować aby wymusić jakąś konstruktywną rozmowę na różne tematy? Mnie jak im innych interesują konkrety! Porównania! Pomiary! Wtedy ma to sens. Inaczej. Jak ktoś coś zrobi w tym temacie i to działa wtedy niech napisze co i jak.
NP. mam to i to i sprawuje się tak i tak. Proste.Według Ciebie tracę 5A. A ja ci powiem że panel 100W pokryje tą stratę przy normalnym regulatorze za 50 zł.
LONIC

Postprzez Waldemar Pachoł » 16.12.2012, 21:28

Ok. Tylko dlaczego tak nie powiedzieliście od razu??

Powiedzieliśmy: viewtopic.php?f=22&t=299#p2851

Odnośnie reszty Twojej wypowiedzi: mylisz się LONIC - chętnie zapoznam się z Twoimi obliczeniami...
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Postprzez LONIC » 21.12.2012, 20:34

Witam. Troszkę się zapędziłem w moich przypuszczeniach odnośnie MPPT jak i Trakerów. Wszystko co piszę jest tylko podparte moją obserwacją. Obliczeń żadnych nie robiłem, gdyż jestem zwolennikiem tego co działa w praktyce, a nie na papierze. Jednak czasem trzeba się zderzyć z ponurą rzeczywistością i wtedy wychodzi co działa i jest dobre a co nie. Nie chcę ustawiać nieskończoną liczbę paneli aby osiągnąć swój zamierzony cel, a wiadomo że chcę się tym pobawić i czuć satysfakcję jeśli zacznie to działać jak należy. Nie jest problemem kupić już sprawdzone działające zestawy zamontować i cieszyć się z niby dokonanego dzieła. Problemem natomiast jest zrobić to samemu tak aby zaspokajało to moje (nasze oczekiwania) i nie kosztowało więcej niż się z tego uzyska. proszę mi wierzyć że nawet nie dotknąłbym tego tematu gdyby nie moja ciekawość. Podłączając wszystko do sieci i robiąc to na ledach już dawno cel byłby osiągnięty. Bez kłopotów, bez odśnieżania paneli, bez regulatorów i mnóstwa przewodów, bez czytania na ten temat godzinami itd. Jednak coś w tym jest. 1 Ekologia?
3 Samowystarczalność? 3 Udowodnienie sobie czegoś? Cały już prawie dom mam oświetlony ledami, staram się kupując nową przepaloną żarówę aby była ledowa oszczędna i to nie jest na pewno spowodowane ekologią tylko raczej oszczędnością a że mam strop drewniany i nie mogę użyć innego źródła światła punktowego to też ledy biją wszystko na głowę ( nie wydzielają ciepła pożaru nie będzie ;) Teraz mamy tak: Waldek.Małomówny. Nieocenione źródło wiedzy które liczbami każdego sprowadzi na ziemię. Cenne wyliczenia co i jak i co się z czym je (bezcenne), to nie jest sarkazm Waldek tylko naprawdę podziwiam i szanuję twoją wiedzę. Kolega Malik :) ktoś kto to po prostu to lubi i w dupie ma to czy to się kiedykolwiek zwróci czy nie. Idzie z prądem, szuka nowinek, cały czas działa i montuje. Taka mróweczka z celem i jawną radochą jak zadziała. Pozdrawiam Malik i podziwiam zapał. LONIC. Gadatliwy nieopierzony, niedoświadczony i nieufny :D patrzący na to czy działa bardziej niż na to co powiedzą cyferki, woli dostać po dupie niż posłuchać kolegów :lol: Taka nasza fajna trójka.
Było żartobliwie a teraz pytanie: Waldek. Chcę mieć oświetlenie na działce w ledach moc max ok 40-60W 12V. Moc nie będzie włączana jednorazowo jako całość tylko poszczególne sekcje według wymagań regulatora(ów). Co proponujesz? Jaki zestaw? Jak jakieś pytania do obliczeń to pisz. Będzie mi to bardzo pomocne. LONIC.
LONIC

Postprzez malik222222 » 27.12.2012, 11:50

święta święta i po świętach:-) czas się zabrać za panele wiatraki itp.... Lonic te 60w to jest ni mniej ni więcej tylko 5A więc możesz zapalać wszystko tylko sprawa aku i jego naładowania 60Ah powinien wytrzymać jakieś 8godzin świecenia ale warunek aku sprawny bo pewnie z używanym czas będzie mniejszy i co tu obliczać? 60W/12v=5A zależy jeszcze ile metrów przewodu użyjesz bo na nim też będą straty ja używam u siebie minimum 1,5 nawet do lampki 3w idzie 1,5 linka a główne zasilanie mam zamiar podłączyć 6ke taki niby pion hehe od aku na górę i tam znów mała skrzyneczka z bezpiecznikami rurkowymi na kolejne obwody.... u mnie tak słoneczko świeci że aż miło fakt, że co jakiś czas się schowa ale jest ok ciekawe jak to jest w górach???? aż się chyba wezmę za robienie kolektora puszkowego do ogrzewania:-) ale to osobny temat założę.
malik222222

Postprzez LONIC » 27.12.2012, 18:07

Dziwne. Mam 2 żarówki 60 led smd moc jakieś 3,5 W każda a amperomierz pokazuje mi pobór 2A a teoretycznie powinno być około 0,5A. Obliczenia obliczeniami ale nie ma to jednak jak zobaczyć to w praktyce. Wymieniłem aku na mniej zużyty i poprawa jest bardzo duża. Teraz mam 6 lampek ogrodowych po 5 smd każda czyli 30 i świecą całą noc. Aku ma 60Ah panel 50W i spokojnie daje radę go naładować do 14V. Wniosek taki że ważne jest w takim razie dobre dobranie aku. Jedno mnie martwi że panel 50W w dużym słońcu nie jest w stanie osiągnąć nawet 2A. Czekam na wiosnę jak na zbawienie i wtedy ruszę z kopyta. Widziałem na allegro fajny regulator ładowania który pokazuje ile Ah poszło do aku i też pokazuje ile poszło na odbiorniki i wytrzymuje 10A.
LONIC

Postprzez malik222222 » 27.12.2012, 18:59

LONIC powinno być 0,6A ale nie do końca jaki masz przekrój przewodów? podłącz grubsze i sprawdź jaki wtedy będzie pobór i amperomierz proponuję troszkę dokładniejszy nie taki jak gdzieś wklejałeś zdjęcia tylko taki z podziałką jak masz woltomierz, co do Ah ,,wpompowanych" do aku to miernik od Kwazora ma właśnie taką opcje, a jeszcze odnośnie żarówek led to spotkałem się już u siebie z tym że żarówka 3,5w miała taki sam pobór co 1,5w z tym że ta 3,5w kosztowała 45zł a ta 1,5w 22zł
malik222222

Postprzez Kwazor » 29.12.2012, 19:07

Miernik masz na pewno zdrowy ? BO nie raz sie okazało że miernik "bazarowy pokazuje głupoty. Do tego hinczyki czsami dają niezłe opisy mp akumulatorek 600mAh był opsany jako 600MAh itd...

Ciekawe ile ten panel by dał pod moim MPPT... ( popatrzcie do tematu o MPPT ) moze teraz ci rozjasni to zasade działania Regulatora MPPT.
Panele : 180Wp CIGS + regulatorv MPPT DIY.
Kwazor

Postprzez LONIC » 05.01.2013, 16:26

Przewody mam 1.5 mm2 więc to na pewno nie ich wina. Najprawdopodobniej to wina cienkich mierników po parę zł szt. Na wiosnę zainwestuję w lepsze mierniki cyfrowe to i od razu wygląd się poprawi. Narazie jestem zadowolony i czekam na trochę wolniejszej kasy żeby dokupić sobie panel 100W i jakiś dobry regulator. Czy dwa regulatory nie będą siebie nawzajem wprowadzały w błąd co do naładowanego aku? Czy ktoś z Was podłączał grida do sieci? Jeśli tak to jakie są efekty, da się jakoś znacząco zaoszczędzić na energii? Teraz słońca mało ale w lato to i cała chałupa mogłaby hulać na gridzie.
LONIC

Postprzez malik222222 » 13.01.2013, 14:51

Lonic śmiało możesz podłączyć 2regulatory nic złego się nie będzie działo, nawet jeden gość od MEW mi kiedyś napisał, że śmiało można podłączyć regulator elektrowni i regulator paneli słonecznych równolegle do akumulatora i też będzie hulało, a mierniki nie koniecznie elektroniczne możesz kupić zwykłe około 20zł sztuka z podziałką naprawdę dają rade i są ok
malik222222

Postprzez set » 13.01.2013, 19:59

Panele dają prąd stały czy zmienny ?
set

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Energia słońca