przez LONIC » 01.02.2014, 18:58
Tak sobie myślę że żeby najtaniej zrobić śmigła to zrobiłem je z rury PCV która nie jest doskonała. Jest to tani przepis i działający ale parametry są niedoskonałe. Może dlatego nie rozkręcają się w nieskończoność i gwarantują nam to że przy porywach wiatru nie rozkręcą się za bardzo a do ładowania w zupełności wystarczą. Ja wiem że aby osiągały większe obroty to powinienem je troszkę skosić na piaście. Nie zrobiłem tego bo mają dobry rozruch i nie kręcą się jak głupie. Są tanie jak barszcz i łatwe do wykonania. Koszt 25 zł, szlifierka, wzorzec z papieru i 30 min mamy śmigła. Piasta to już każdy we własnym zakresie i nie jest to trudne.Najlepiej celować w aluminium bo jest lekkie. Ja mam aluminiowe trzymaki łopat zrobione z profila aluminiowego z odzysku koszt 0zł. Silne i lekkie. Trupka do przezwojenia miałem za darmo. Szukajcie zakladów naprawiających pralki. Mają tego towaru tam na kopy. U mojego znajomego naprawiającego pralki silników ma dosłownie stertę. 48 żłobków to najlepsza najtańsza opcja. Do ładowania aku przewijać. Nie dajcie się zwariować sam przezwajam silniki. W pralkowiec wchodzi max 2kg a drut kosztuje nawijacza około 40 zł za kg. Każdy nawijacz ma swoje zniżki ale pamiętajcie że to są Jego zniżki a nie Wasze!! Więc uzwojenie surowe w pralkowcu to materiały trzeba liczyć że kosztować będą 100 zł. Drut izolacja lakier itp. Nawinięcie trzeba liczyć że będzie drugie tyle. Czyli z powieżonego trupka macie stojan za 200zł.Magnesy klejone na skos tylko i wyłącznie w zależności jaka szerokość cienkie 2 żłobki plus rowek jak szersze to 3 żłobki plus rowek zaskoków ma nie być wogóle.. Koszt ok góra 150 zł. Klej, super glue, potem taśma szklana, zalanie żywicą myślę że całość 15 zł. Całość projektu to niestety minimum 500-600 zł na początek. Taki mały przepis do zrobienia prądnicy. Resztę macie na forum.