Mój wiatrak o średnicy 5 metrów

...inspiracji dla innych nigdy za wiele

Re: Mój wiatrak o średnicy 5 metrów

Postprzez Brus78 » 07.02.2016, 23:03

Własnie koledzy przeglądałem temat prądnicy kolegi Seta na stronie 6.
Żeby nie byc gołosłownym, a przy tym posądzonym i straconym cytuję na temat napięć i długości stojana kolege Tomka.
Prosze bardzo:
"To działa trochę inaczej,krótki stojan da tyle samo co ten długi ale bez obciążenia. Pod obciążeniem będzie różnica,bo spadek napięcia i prądu będzie znacznie mniejszy na dłuższym stojanie.Taka jest różnica pomiędzy dłuższym odcinkiem aktywnej miedzi na tych samych stojanach o różnych długościach zakładając że obie prądnice zostaną nawinięte tym samym drutem przy tej samej ilości zwojów i będą napędzane tak samo,ta sama ilość obrotów."
Różnego typu historie....
Brus78

Postprzez Szympik188 » 08.02.2016, 0:35

Ciekawi mnie czy to stwierdzenie było oparte o praktyczne doświadczenie czy to tylko przypuszczenie. Przymierzam się do budowy prądnicy z dwóch pralkowców 48 żłobków i nie ukrywam, że kolega Brus78 zabił mi niezłego ćwieka :) Jednak osobiście uważam że podwojona długość wirnika i stojana da dwukrotnie wyższe napięcie.
Szympik188

Postprzez set » 09.02.2016, 8:25

Jak dla mnie to też logiczne, 2x więcej miedzi i magnesów to 2x wyższe napięcie.
Nie testowałem więc nie dam sobie ręki uciąć. Co do pralkowca to nie wiem czy nie lepiej zrobić takiego z 36 żłobkami bo są dużo pojemniejsze niż te w stojanie 48.
set

Postprzez Szympik188 » 09.02.2016, 9:16

Robie z takich ponieważ takie już nabyłem, dlugość pakietu to 12cm więc to trochę rekompensuje, pojemność żlobków. Zobaczę co z tego wyjdzie:-)
Szympik188

Postprzez SiEm » 09.04.2016, 21:43

Witam
Moża skorzystać zatem warto skorzystać z zależności alternatywnej i obliczyć wartość średnią SEM:
E = 2*B*l*v*Ns*wsp. Dla bardziej wtajemnicozych w elektrotechnice.
Pozdrawiam
SiEm

Postprzez Brus78 » 10.04.2016, 9:07

Siem.
Już któryś raz z kolei przytaczasz jakiś wzór ale nic poza tym.
Skoro chcesz pomóc to pomóż tak żeby czytając było wiadomo o co chodzi. Dla mnie to co napisałeś to chińskie krzaczki :)
Czekamy na obliczenia i konkrety.
Brus78

Postprzez SiEm » 10.04.2016, 10:23

Witam
Odpowiadam
l- długość boku uzwojenia
B- indukcja w szczelinie
v- prędkość wirnika
Ns- liczba zwojów w uzwojeniu fazowym
wsp- współczynik zapełnienia uzwojenia
Co do reszty to nie są chińskie znaczki lecz oznaczenia jednostek.
Pozdrawiam
SiEm

Postprzez set » 16.01.2017, 23:19

Witam
Trochę mnie nie było ale wróciłem i trzeba zacząć naprawiać to co się popsuło. Do przekonstruowania będzie gondola ogon i sam prądnica a właściwie jej wirnik. Śmigło też się uszkodziło a dokładniej jedna łopata, generalnie to mam chęć zmienić je na swind-owskie. Czy ktoś ma doświadczenia ze śmigłami tego producenta ?, z tego co się dowiedziałem śmigło o średnicy 3,5m (4 łopaty) przy 12 m/s generuje moc 4 kw czyli to moja moc znamionowa co do prędkości startowej to jest zbliżona do początku ładowania mojej prądnicy. Co o tym myślicie ?
set

Postprzez Brus78 » 17.01.2017, 22:06

Witaj ponownie .Widzę ,że nie tylko tutaj zasięgasz języka :)
Napisz może co masz do przeróbki. co się sprawdziło a co mniej. Niech inni tez wskorzystają z twoich doświadczeń .
Zerknij na znaną tabelkę.
Załączniki
moc śmigła dla danej pr wiatru.png
Moc użyteczna silników wiatrowych
Brus78

Postprzez set » 17.01.2017, 23:31

Tabelka wygląda dosyć staro a technika idzie do przodu więc może coś się zmienia w tym kierunku, nie wiem tak tylko gdybam, właściwie temat śmigieł to dla mnie czarna magia więc zdam się na gotowca.Generalnie nie śrubuję na jakieś kosmiczne osiągi bo dla mnie 3 Kw to już dosyć chociaż stare śmigło w porywach wiatru generowało 70A przy napięciu 55V co daje prawie 3,8 Kw.
Śmigło swind o średnicy 3,5m 4 łopaty mogę nabyć za 1900 zł więc cena wydaje się przystępna, następne śmigło to 4,8m i cena 3200 zł ale to jest dla mnie raczej za mocne. Komel na allegro sprzedaje śmigło 3,5m o następujących parametrach:
Do sprzedania fabrycznie nowe śmigła do elektrowni wiatrowej. Śmigła wykonane są z włókna szklanego - super profil lotniczy. Śmigła można umocować na wałku prądnicy.

Dane:

- średnica koła wiatrowego - fi=3,5 m

- moc: 4,7 kW przy 12 m/s;
2,8 kW przy 10 m/s;
1,4 kW przy 8 m/s;
0,6 kW przy 6 m/s.
To już w ogóle wydaje się mocno naciągane więc najbardziej zależy mi na opinii kogoś kto ma oryginalne śmigło.
Co do usterek to to czego się obawiałem czyli elektronika działał właściwie bez zarzutu natomiast zawiodła mechanika czyli:
Zły pomysł zamontowania osobnego łożyskowania śmigła i połączenia sprzęgłem z prądnicą Ukręciła się ośka o średnicy 35mm, teraz oś będzie miała 70 mm więc śmigło będzie bezpośrednio na niej.
Oddalanie śmigła od pionowej osi obrotu w celu regulacji przeciw-burzowej nie zadziałało ale to raczej wina zamocowania dużego ogona na tulejach z brązu spowodowała że tak się zaciął że się nie odchylał. Teraz zrobię regulowany kąt mocowania ogona.
Następna przeróbka to oś pionowa z mostu od stara bądź czegoś podobnego w niej komutator na 3 fazy a nad nim prądnica z większym odchyleniem od pionu żeby już się nie uszkodziło śmigło.
Co do samej prądnicy to inna szczelna obudowa żeby uniknąć osłon, nowy wirnik z wyfrezowanymi rowkami pod bieguny magnetyczne które będą składały się z jednego magnesu o szerokości dwóch nabiegunników i szczeliny, szersze nic nie dają sprawdzałem doświadczalnie grubość magnesu 10mm.
Z grubsza tyle zmian
set

Postprzez Brus78 » 21.01.2017, 19:42

Tabelka może i wygląda dość staro. Jednak nie zmieniła się wartośc energii niesiona z wiatrem :)
Twoje śmigło ładnie dawało radę jak widać . Może byłoby warto próbować dorobis brakujacą łopatę.
Przy okazji nabierzesz doświadczenia.
Piszesz ,że śmigło za mocne.
Ja uważam ,że im mocniejsze tym lepiej.
Zauważ ,że twoje śmigło pracowało na swoich projektowanych obrotach i parametrach maksymalnie 10 razy w roku.
Przez pozostały czas chciałbyś tej mocy mieć napewno więcej.

Śmigło fi 3,5m jakie podajesz rozbuja twoją prądnicę do 4kw może kilka razy w roku.
Tak naprawdę uważam że celując ze smigłem trzeba je dość mocno zawyżyć ponieważ średni wiatr na wysokościach naszych wiatraków nie przekracza 5m/s w dobrych lokalizacjach.

Piszesz o ukręconej osi. Podejrzewam ,że wielu nei zdaje sobie sprawy ,że np silnik 1kw 2800obr ma 4krotnie mniejszy moment niż ten na 700 obrotów tej samej mocy.
Jeśli twoja oś była liczona na np 4 kw przy 1400 obr to przy 140 obrotach przenosiła moment około 10x wyższy dla tej samej mocy.
Te dane są oczywiście tylko przybliżone.
Brus78

Postprzez set » 26.01.2017, 23:12

Dzisiaj nabyłem śmigło
Załączniki
migo1.jpg
migo2.jpg
set

Postprzez Brus78 » 28.01.2017, 22:14

Czekamy na fotki złożonego na wiatraku :)
Dostałeś może jakąś kartę z danymi śmigła? chętnie bym się z nią zapoznał.
Jakbyś podesłał jeszcze jakieś dokładniejsze fotki łopaty też byłoby fajnie może się czegoś nauczymy :)
Brus78

Postprzez SiEm » 09.02.2017, 22:05

Witam
Chciałbym nawiązać wątek do rozważania przez kolegę Szympik188, tyczącą się powiększenia dwukrotnie długości wirka. Napicie indukowane SEM powiększa się dwukrotnie ale napicie na zaciskach prądnicy będzie pomniejszona o spadek napiecia na rezystancji uzwojenia. Pozdrawiam
SiEm

Postprzez Brus78 » 10.02.2017, 21:25

Tutaj bym się zgodził z kolegą SIEm. Bardzo cenna informacja.
Zauważmy ,że napięcie wyindukowane to nie to co rzeczywiście dostajemy. To tak jakby napięcie "brutto" minus straty na stojanie.
Zwiększając długość stojana zwiększamy też długość drutu w stojanie , a co za tym idzie jak kolega zauważył rezystancję.
Z drugiej strony poprawia się nam stosunek miedzi pracującej do "balastowej" tej w postaci koron ,które sa złym koniecznym.
Wydłużając stojan zmniejszamy procentowo stosunek "balastu" do miedzi pracującej.
Brus78

Postprzez kisoft » 14.02.2017, 0:06

Mniejsza średnica kosztem dłuższego wirnika to też mniejsza siła hamowania magnesów przy obciążeniu (mniejsze ramię dźwigni) , to tylko moja luźna uwaga.
Brus78 muszę powiedzieć że twoja konstrukcja robi wrażenie i imponuje rozmachem a twoje zaangażowanie , staranność i rzetelność jeszcze większe. Trzymam kciuki i kibicuję .
kisoft

Postprzez set » 14.02.2017, 16:43

A większa średnica wirnika to większa prędkość obwodowa przy tej samej prędkości obrotowej, a co się z tym wiąże większa prędkość omiatania cewek przez magnesy.
set

Postprzez kisoft » 14.02.2017, 23:56

Tak źle a tak nie dobrze. życie pokazuje jednak że robi się takie konstrukcje.
kisoft

Postprzez set » 15.02.2017, 21:34

W tamtym tygodniu przyszły magnesy 45x25x10 64 sztuki. Ze starej prądnicy zostaje tylko stojan, będzie inna obudowa, oś wirnika fi 70 mm (jakby trzeba dać większe śmigło) magnesy będą wpuszczone w rowki tak żeby wystawały 7 mm, i będą przyklejone dobrym klejem zalane żywicą i przetoczone.Cała gondola będzie trzymać sie na piaście z mostu od ciężarówki dokładnie nad piastą będzie rura w niej komutator a nad tą rurą gondola z prądnicą i sterowaniem ogonem.
Przerobiłem też sterowanie grzałkami, każda z nich (4 x 1350V 48v) bedzie miała swojego mosfeta IRFP4668PBF.Sterownik ma dwa PWM-y więc każdy będzie sterował dwoma tranzystorami. Ciekaw co z tego wyniknie czy nie będzie ich przebijać.Dokupiłem też miernik z pomiarem napięcia, natężenia, mocy i ilości wyprodukowanej energii.Licznik obrotów będzie właściwie wyskalowanym woltomierzem.
Póki co temat utknął u tokarza a właściwie dwóch.
Załączniki
watomierz.jpg
CAM01687.jpg
CAM01686.jpg
CAM01685.jpg
set

Postprzez Brus78 » 16.02.2017, 19:00

Set. Zastanawiam się dlaczego rozbebeszyłeś swoją pradnicę. Przecież twoja naprawdę dobrze dawała radę.Osobiście uważałem ją za jedną z najlepszych na forach.
Raczej nie chodzi tobie o napięcie bo nie sądze zebyś wiele zyskał zmieniając magnesy. Koszt tych magnesów spory , ale czy współmierny do osiągów? Napisz coś więcej.
Masz jakiś plan co zrobisz ze starym wirnikiem ?
Co do obrotnicy . widziałeś co ja mam dla siebie? na allegrze mozna dostać mniejsze.
Ja raczej jestem zwolennikiem dużej średnicy podparcia gondoli. Takie rozwiązanie nie jest wrażliwe ani na wagę ani na ścinanie.
Brus78

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pochwal się swoją konstrukcją...