Elektrownie wiatrowe Electric Wind - opinie

O wszystkim i o niczym...

Elektrownie wiatrowe Electric Wind - opinie

Postprzez ganttu » 29.12.2011, 22:03

Witam serdecznie wszystkich,
chciałbym się dowiedzieć czy ktoś z internautów jest w posiadaniu elektrowni wiatrowej marki Electric Wind http://www.electricwind.eu/pl/?
Chciałbym taką kupić o mocy 3KW i jestem ciekaw jak sprawuje się taka elektrownia generator, jak działa elektronika sterująca czy wszystko chodzi bez zarzutów, czy wymaga jakiegoś dodatkowego wkładu finansowego?
Proszę o odpowiedzi

edit: Tu opinia jednego z Klientów tej firmy: viewtopic.php?p=1688#p1688 [moderator]
ganttu

Re: Elektrownie wiatrowe Electric Wind

Postprzez Maciek » 29.12.2011, 23:27

Witam! Co chcesz robić z wyprodukowaną energią? Chcesz grzać wodę? Jeśli tak, myślę że lepsze będą kolektory słoneczne. Jeśli ładować akumulatory i korzystać ze zgromadzonej energii popatrz na ceny akumulatorów oraz ich ilość jaka będzie Ci potrzebna i weź pod uwagę że nie są wieczne. Pozdrawiam
Maciek

Postprzez ganttu » 30.12.2011, 8:22

Kolektory słoneczne posiadam firmy WATT http://www.watt.pl/pl/ jestem z nich bardzo zadowolony.
Są tylko 2 próżniowe po 9 rur i bojler 300l , praktycznie od marca do października wody ciepłej jest po dostatkiem.

Elektrownie wiatrową chciałbym przeznaczyć do produkcji prądu którym jest zasilany budynek mieszkalny.
Dlatego pytam o elektrownie może ktoś ma małą przydomową elektrownie wiatrową niekoniecznie Electric Wind.
Interesuje mnie to jak to się sprawdza w praktyce? Czy są jakieś problemy z tym związane podczas eksploatacji?
ganttu

Postprzez Waldemar Pachoł » 30.12.2011, 13:57

Sprzedawcę najlepiej rozpoznać po prawdomówności.
Do weryfikacji prawdomówności wystarczy najzwyklejszy chiński kalkulator.

W/g sprzedawcy elektrownia o mocy 1kW przy wietrze 4m/s wyprodukuje rocznie 3066KW energii o wartości 1748 zł

To liczymy ile jest godzin w roku: 24h x 365dni = 8760 godzin
Teraz liczymy, przy założeniu że wieje non stop te 4m/s, jaka jest godzinna produkcja: 3066KW / 8760h = 0,35Kw (350w). Tu należy dodać, iż by produkować 350W przy wiaterku 4m/s trzeba zbierać wiatr na powierzchni 28m2.
Jeśli brać pod uwagę faktyczną możliwość produkcyjną prądnicy w przełożeniu na warunki to w Polsce można liczyć na 15-18% mocy znamionowej prądnicy w skali roku.
Czyli posiadając prądnicę 1KW z 8760 godzin weźmiemy jedynie jedną-piątą czyli 8760h x 20% = 1752KW o wartości 1050zł. (wstawiłem 20% bo jestem szalonym optymistą)
Zwrot inwestycji nie licząc akumulatorów: mapka, projekt, zezwolenie na budowę: 1200zł + montaż 3000zł + zakup 14000zł = 18200zł / 1050zł = 17 lat

Na domiar złego sprzedawca podaje w dwóch miejscach na swojej stronie dane o produkcji z których wynika, że produkcja prądu jest większa przy 4m/s niż przy 5m/s.
shot2.jpg

shot1.jpg

Ktoś tu kogoś próbuje nabić w butelkę.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Postprzez Maciek » 30.12.2011, 14:35

Święte słowa Pana Waldka ! Ja się tylko zastanawiam, kiedy nadejdzie ten czas i powiemy kupiłem sobie EW, ale nie z powodu hobby, a z rzeczywistej oszczędności:)

"Zwrot inwestycji nie licząc akumulatorów: mapka, projekt, zezwolenie na budowę: 1200zł + montaż 3000zł + zakup 14000zł = 18200zł / 1050zł = 17 lat"
Ja bym jeszcze doliczył koszty serwisowania/przeglądów bo nie wierzę ,że wytrzyma to 17 lat bez dotknięcia palcem :)
Maciek

Postprzez Mirek1 » 02.05.2012, 12:23

Witam
nie wiem czy wątek jest aktualny, ale podzielę się kilkoma uwagami dotyczącymi elektrowni sprzedawanych przez Electric Wind jak i samej firmy.
Od grudnia 2011 jestem posiadaczem :( dwóch elektrowni o nominalnej mocy 3,0 kW (łącznie 6,0 kW).
O faktycznej sprawności nie będę się rozwodził bo forumowicze poruszali już ten temat.
Sam zakup trwał 4 miesiące (od czasu wpłaty pełnej kwoty do dostarczenia elementów)
Pan Daniel, z którym się kontaktowałem był miły i odpowiadał na wszelkie pytania.
Elektrownie zostały zamontowane i uruchomione 16 grudnia 2011 r i od tego czasu zaczęły się problemy.
Żaden z elementów zakupionych zestawów (generator, kontroler, inwerter) nie działały jeszcze prawidłowo.
A mamy już maj 2012 roku. No może inaczej, w grudniu i styczniu była totalna flauta więc nic nie można było stwierdzić
Problemy zaczęły się od lutego gdy zaczęło wiać. Zgłosiłem wówczas nieprawidłowości.
Zgodnie z umową serwisant powinien pojawić się w ciągu dwóch dni od zgłoszenia.
Nie pojawił się ani razu i kontakt z firmą jest tylko mailowy.
Zdesperowany zażądałem wymiany elementów na sprawne lub zwrot wpłaconej gotówki. Chciałem tylko 75%, reszta to była by moja strata.
Myślałem, że w ten sposób uniknę sporów sądowych.
Dostałem długą odpowiedź, z której wynikało, że pieniędzy nie zwrócą, a sprawy do sądu nie mam co wnosić bo to strata czasu i pieniędzy.
W między czasie dwa elementy (kontroler i inwerter) jednego zestawu wzięli do naprawy. Niestety po dwóch miesiącach wróciły niesprawne.
Pan Daniel nadal jest miły i proponuje bym przesłał im elektrownie do naprawy. Nie widzi sensu wysyłania serwisanta.
Powiedział mi wprost; i tak nic nie naprawi.
Podsumowując
odradzam jakiekolwiek zakupy w tej firmie

wpis moderacyjny: Pragnę poinformować, iż dziś, tj. 04.05.2012 otrzymaliśmy z firmy Electric Wind (Quanteec Europe Sp. z o.o.) pocztą elektroniczną maila, w którym Firma wnosi o usunięcie 2 postów użytkownika "Mirek1" (z negatywnymi opiniami na temat produktów i usług Firmy) z uwagi na brak pełnego obrazu sytuacji oraz nieprawdziwe informacje które zawarł w swoich wypowiedziach.
Mam nadzieję, iż Firma Electric Wind (Quanteec Europe Sp. z o.o.) zechce publicznie odnieść się do wypowiedzi użytkownika "Mirek1" by Użytkownicy Forum mieli jasność zaistniałych sytuacji.
Mirek1

Re: Elektrownie wiatrowe Electric Wind - opinie

Postprzez Mirek1 » 05.05.2012, 13:21

Electric Wind straszy mnie sądem za zniesławienie (ten wpis), ale nie odpuszczę.
Dzięki Waszemu forum udało mi się skontaktować z innym klientem tej firmy.
Okazało się, że potraktowany został w podobny sposób.
Poczuł się bezradny i odpuścił. Pewnie znajdę innych w podobnej sytuacji.
Zamierzam również ogłosić się na Allegro, tam znajdują klientów.
Jedyną obroną rozproszonych po kraju nabywców, przed nimi i podobnymi sprzedawcami, są takie fora jak Wasze.

Moderatorowi, na potwierdzenie prawdomówności dołączam jeden wątek z korespondencji.
Tylko jeden by nie zanudzić.

pozdrawiam
Mirek1

Re: Elektrownie wiatrowe Electric Wind - opinie

Postprzez raksa30 » 23.10.2012, 14:36

Popieram Mirka
jestem niestety rownież klientem obu panów.
Bylem blisko sporu sadowego
jestem w stanie przesłać moderatorowi wszelkie dokumenty potwierdzające nierzetelność i niewiarygodność firmy Quanteec
pozdrawiam
Janusz
P S
Rowniez uważam, iż należy pietnować firmy działające nierzetelnie gdyż spór sądowy się ciągnie - a firma ma czas naciągać innych klientów.
raksa30

Powrót do Na każdy temat...