magnesy a cewka

Budowa prądnicy domowym sposobem

magnesy a cewka

Postprzez login5555 » 27.09.2013, 22:19

Witam. Jestem raczkujący w tej dziedzinie. Widziałem jak wykonane są prądnice, ale zastanawia mnie czy nie można wyciągnąć więcej z cewki stosując 2 magnesy dla jednej cewki, ale cewki okrągłe i magnesy także okrągłe jeden magnes po jednej str. cewki, drugi po drugiej stronie, ustawione na przemienię względem siebie i cewki S||N i takiej samej średnicy jak cewka. Druga rzecz to czy magnesy w takiej konfiguracji powinny być walcowate czy pierścieniowe ? I czy można stosować wewnątrz cewki jakiś stalowy rdzeń ? I jaka powinna być grubość takich magnesów jeżeli cewka ma przekrój dajmy na to 1cm2. Jest dużo informacji na internecie ale są bardzo chaotycznie porozrzucane i ciężko sklecić to w całość. Tak dla zobrazowania rzut z boku w załączniku .
Załączniki
pradnica.jpg
login5555

Re: magnesy a cewka

Postprzez shinobi » 27.09.2013, 23:35

Witaj login5555,

Stosowanie 2 magnesów ma sens, bowiem strumień magnetyczny przepływa prostopadle od N do S; w przypadku jednego magnesu strumień próbowałby się zaginać z powrotem do przeciwnego bieguna. A czy okrągłe magnesy i cewki miałby być lepsze, to już nie jestem taki pewien, ponieważ prąd generujemy jak magnes przelatuje prostopadle do przewodu. Przy okrągłym zestawie tylko na początku wchodzenia magnesu nad cewkę miałaby w/w sytuacja a później miarę dalszego posuwu z kierunku prostopadłego przechodzi do równoległego. Chociaż kto wie... testów nie robiłem, więc nie bierz tego za pewnik.

Stalowy rdzeń powoduje przyciąganie magnesów w momencie przejścia koło niego i wibracje wynikające z tego nie wpływają dobrze na łożyska. Ale ktoś kiedyś (nie jestem pewien czy na tym forum) zrobił test, załączył nawet wyniki z oscyloskopu i wydajność magnetyczna była większa (ale głowy nie daje, użyj wyszukiwarki aby poszukać). Dla prądnic typu "amerykanka" grubość cewki może być 2x grubość magnesu, ale test taki wykonywał Waldemar Pachoł, więc to jego wiedz, którą podzielił się na forum.

Generalnie zasada jest taka, że jak przejrzysz kilkanaście tematów w dziale prądnica to znajdziesz co potrzebujesz. Jak serio jesteś zainteresowany, to czas znajdziesz. Pozdrawiam.
shinobi

Postprzez login5555 » 28.09.2013, 8:50

Dzięki za szybką odp. Czyli wychodzi na to ze długość 38mm na rys. powinna być jak najdłuższa stosując prostokątne magnesy. Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie. Jak jest zwykła amerykanka to grubość cewki 1-2razy większa od magnesu, a jak dam podwójny magnes to grubość magnesu podzielić przez 2, bo są 2 sztuki?? czyli np: 1 magnes ma grubość 1cm a jak 2 magnesy to 2x0,5cm tak ??
Załączniki
IMG_7966.jpg
login5555

Postprzez shinobi » 28.09.2013, 10:53

login5555 napisał(a):czyli np: 1 magnes ma grubość 1cm a jak 2 magnesy to 2x0,5cm tak ??

Niestety nie. Wszyscy wiemy, że magnesy są drogie i kombinowanie jest wskazane :) ale tutaj nic nie "urwiesz" - to była wartość dla 2 magnesów.
shinobi

Powrót do Prądnica