przez shinobi » 27.09.2013, 23:35
Witaj login5555,
Stosowanie 2 magnesów ma sens, bowiem strumień magnetyczny przepływa prostopadle od N do S; w przypadku jednego magnesu strumień próbowałby się zaginać z powrotem do przeciwnego bieguna. A czy okrągłe magnesy i cewki miałby być lepsze, to już nie jestem taki pewien, ponieważ prąd generujemy jak magnes przelatuje prostopadle do przewodu. Przy okrągłym zestawie tylko na początku wchodzenia magnesu nad cewkę miałaby w/w sytuacja a później miarę dalszego posuwu z kierunku prostopadłego przechodzi do równoległego. Chociaż kto wie... testów nie robiłem, więc nie bierz tego za pewnik.
Stalowy rdzeń powoduje przyciąganie magnesów w momencie przejścia koło niego i wibracje wynikające z tego nie wpływają dobrze na łożyska. Ale ktoś kiedyś (nie jestem pewien czy na tym forum) zrobił test, załączył nawet wyniki z oscyloskopu i wydajność magnetyczna była większa (ale głowy nie daje, użyj wyszukiwarki aby poszukać). Dla prądnic typu "amerykanka" grubość cewki może być 2x grubość magnesu, ale test taki wykonywał Waldemar Pachoł, więc to jego wiedz, którą podzielił się na forum.
Generalnie zasada jest taka, że jak przejrzysz kilkanaście tematów w dziale prądnica to znajdziesz co potrzebujesz. Jak serio jesteś zainteresowany, to czas znajdziesz. Pozdrawiam.