Spadek pojemności akumulatora?

Sterowanie elektrownią, elektronika, schematy, podłączenie do sieci, itd...

Spadek pojemności akumulatora?

Postprzez Juriii » 22.02.2014, 22:26

Panowie mam taki problem. Moja turbina ładuje akumulator 45Ah 12V przeciętnie prądem 2A, a przy większych wiatrach średnio 4A. A więc niby wszystko ok. Ale akumulator tak jakby traci pojemność. Jeszcze przed miesiącem po osiągnięciu przez niego napięcia 14,4V UPS zasilał mi kompa przez 45min do godziny. A teraz jak zostanie rozładowany, i ponownie jest ładowany przez turbine prądem 1,5A to zostaje naładowany do 14,4V w 4h, poczym UPS działa tylko 15min. Co tu jest grane. To już kolejny taki przypadek. Akumulator to zwykły samochodowy i ma niecały rok, stoi w domu. Rozładowywany jest do 11.0V poczym ładowany do max 14,4V. Regulator ładowania pilnuje żeby napięcie nie przekroczyło 14,4V, dołączając obciążenie do aku. podłączony też jest Desulfator.
Tak samo dzieje mi sie z akumulatorem przy solarze, który ładuje aku samochodowe 60Ah. Solar przy pełnym słońcu daje 4A i ostatnio aku po rozładowaniu zostaje przy pełnym słońcu naladowane w 3h,( a powinno to być minimumok 13h). Troche za szybko. Poczym oświetlenie w ogrodzie zamiast całej nocy świeci tylko 2-2,5h. Co sie dzieje?
Juriii

Re: Spadek pojemności akumulatora?

Postprzez Waldemar Pachoł » 23.02.2014, 12:47

Najlepsze akumulatory kwasowo-ołowiowe mają określoną długość życia na 400 pełnych cykli (ładowanie rozładowanie). Jeśli akumulatory używane są w konfiguracji pojemnika na prąd a nie jako kompensatora to mniej-więcej po około roku można zaobserwować to co obserwujesz Ty u siebie.
Akumulatory dedykowane Li-Po są wytrzymalsze bo producent określa długość życia na 2500 cykli - niestety są prawie 10x droższe.

Stąd najlepiej by nie wydawać na aku zbyt wiele - zakolegować się ze sklepem w którym sprzedają akumulatory i wymieniać swoje przechodzone za flaszkę na mniej przechodzone które oddają do sklepu ludzie.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Postprzez Juriii » 23.02.2014, 12:50

No ok. Przy turbinie to moge ustawić aby aku robił jak stabilizator napięcia, i ups co chwile mi sie włączy oddając naddatek energi. Ale już w oświetleniu solarnym ogrodu to lipa. Czy akumulatory dedykowane do pracy cyklicznej, tyrakcyjne kwasowe(są nico droższe) pociągną dłużej? Pisze że nawet 600 cykli ładowania i rozładowania.
Juriii

Postprzez Waldemar Pachoł » 23.02.2014, 14:32

Nawet dedykowane trakcyjne to powiedzmy 600 dni czyli trochę ponad półtora roku.
...bo czasami wystarczy rozebrać i dobrze przedmuchać.
Jestem b. rzadko przed monitorem, choć staram się jak mogę - brak czasu. Jeśli szukasz kontaktu bezpośredniego to monitorowany jest tylko mail firmowy.
Waldemar Pachoł

Postprzez Juriii » 23.02.2014, 15:47

Jeśli wytrzyma dwa lata to zda egzamin. W lato po pełny naładowaniu lampy świecą w nocy 7-8H, pobór to 3,5A, czyli pójdzie około 30 Ah. A w dzień ponowne doładowanie. Tak więc nie będzie to pełne rozładowanie. Nic tańszego nie przychodzi mi do głowy...
Juriii

Powrót do Sterownia